eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A koronavírus-járvány miatt határozatlan időre lezárt szabadstrand Balatonfenyvesen a kijárási korlátozás idején, 2020. április 19-én. A háttérben a Badacsony.
Nyitókép: MTI/Varga György

Turisztikai Ügynökség: ez a szezon hasonlítani sem fog a korábbiakra

Könnyid László szerint a pünkösd jelentheti az olvadás kezdetét, július-augusztusban pedig megmenthető valamennyi a nyárból.

Május 4., a kijárási korlátozások megváltoztatása és a járványügyi védekezés második szakaszának kezdete óta folyamatosan nyitnak ki a vidéki vendéglátóhelyek, a turizmusnak pedig korlátozásokkal, de lassan végre kitavaszodhat.

A Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai vezérigazgató-helyettese is a fokozatosságot emelte ki az újraindulással kapcsolatban az InfoRádiónak nyilatkozva.

"A fokozatosság azt jelenti, hogy elsőként kinyithattak a vendéglátóegységek kerthelyiségei, teraszai, ennek sikere van már a hét eleje óta, látható, hogy valamennyi érintett vidéki kávézó, étterem jelentős forgalomról tud beszámolni, a szektor szereplőinek jelentős része újranyitott" - újságolta Könnyid László.

A szállásadóknál a magánszállások fogadhatnak vendégeket, a szállodák azonban inkább a június 1-jére készülnek, a klasszikus nyári szezonnyitásra - mint ismert, ez lesz idén a pünkösdi hosszú hétvége.

"A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központból ugyanezt látjuk, hogy

a belföldi vendégek foglalásai alapvetően júniustól indulnak el, aztán még nagyobb ütemre kapcsolnak, és július-augusztusban látható egy jelentős számú növekedés"

- vázolta Könnyid László.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a minap az InfoRádióban azt mondta, lesz egy egy-két hónapos "nyugodt nyara" Magyarországnak. Erre reagálva a szakember elmondta, a foglalási előrejelzések is éppen ezt mutatják, már mindenki a vizes pihenőhelyeket keresi, de az idei nyári szezon így sem fog hasonlítani a korábbiakra, mert a strandok befogadóképessége alacsonyabb lesz, mint tavaly volt, a védőtávolság tartása miatt. A vendégszámokat és bevételeket illetően a június jelentősebben, a július-augusztus kisebb mértékben, de el fog maradni a tavalyi év azonos hónapjaitól.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az MTÜ a turizmus újraindítását a belföldi utazásokban látja, a turizmus a vidéken fog beindulni, és ezért a kormány is sokat tett a Szép-kártyára tölthető összeg megduplázásával.

"A főváros turizmusa viszont a beutazó turizmustól és így a határok átjárhatóságától függ, ha ez megoldódik, onnantól lesz új időszámítás" - tette hozzá.

A kulcsnap jövő szerda lehet

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki Kormányinfón jelezte, hogy a jelenlegi, a turizmust is befolyásoló szabályok május 18-ig biztosan érvényben lesznek, addig is figyeli a kormány, hogy a környező országok milyen lazításokat engednek meg.

A nyári gyerektáborokkal kapcsolatban azt is elmondta, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár feladata, hogy jövő hét szerdáig feltérképezze a lehetőségeket és javaslatot tegyen a továbbiakról. Az ügyben várhatóan döntés is születik a szerdai kormányülésen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×