eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Felmentik a neandervölgyit a primitívség vádja alól

Primitív, brutális lénynek tekintik, amely legföljebb értelmetlen makogásra volt képes - pedig a neandervölgyi ember a legújabb kutatások szerint beszélgetéssel ütötte agyon a pihenés óráit a barlangjában.

A neandervölgyi emberek csontmaradványain végzett DNS-vizsgálat azt mutatja, hogy az ősember rendelkezett a "beszédgénnel", amelyet eddig csupán a modern embernél fedeztek fel.

A következtetés: a neandervölgyiek éppen úgy képesek voltak a beszédre, mint mi, és saját nyelvükön kommunikáltak egymással. A beszéd képessége az egyik olyan sarokkő, amely megkülönbözteti az embert az állattól; ez teszi ugyanis lehetővé a kifinomult, modern kultúra megszületését.

A lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológia Intézet munkatársainak feltételezése a neandervölgyiekről éles ellentétben áll a korábbi képpel, és új megvilágításba helyezi a neandervölgyiek kialakulását a közös őstől, több mint 400 ezer évvel ezelőtt.

Eddig lenézték őket

Svante Paabo professzor, aki az intézetben neandervölgyi génállományának vizsgálatát vezeti, úgy véli: a "beszédgén" felfedezése meg fogja változtatni az emberekben élő képet a neandervölgyiekről.

"A neandervölgyieket eddig lenézték, de kutatásaink azt bizonyítják, hogy genetikailag közelebb állnak a mai emberhez, mint a csimpánzok. A 'beszédgén' nem található meg az emberszabású majmoknál" - hangsúlyozta.

A kutatók egyébként korábban is sokat vitatkoztak arról, képes volt-e a beszédre a neandervölgyi - voltak, akik amellett érveltek, hogy igen. A kutatások most őket erősítették meg.

Fogat is mostak?

Az azonban általánosan elfogadott vélemény volt, hogy a neandervölgyiek lassú és csekély értelmű lények voltak, akiknek az eszén túljártak eszesebb unokatestvéreik, a modern ember ősei.

A lipcsei kutatók azonban most már azt feltételezik, hogy a neandervölgyiek képesek lehettek kőszerszámok készítésére is, sőt, az sincs kizárva, hogy még fogat is mostak.

A lipcseiek az elsők, akik megpróbálják elkészíteni a neandervölgyiek géntérképét. Kilenc neandervölgyi maradványait vizsgálják, akiket a feltételezések szerint 42 ezer évvel ezelőtt öltek meg és fel is faltak. A maradványokat egy észak-spanyolországi barlangban fedezték fel.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×