eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Budapest, 2023. november 3.Fábián László, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára beszédet mond a klub megalakulásának 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében 2023. november 3-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.

Eddig tizenöt sportágban 113 magyar sportoló szerzett indulási jogot a július 26-án kezdődő párizsi olimpiára. Összehasonlításképpen: az előző ötkarikás játékokon, Tokióban 22 sportágban 173-an képviselték hazánkat.

Evezésben még nem biztosította a helyét magyar versenyző a párizsi olimpián, az április 25. és 28. között a szegedi Maty-éren rendezendő kvalifikációs Európa-bajnokságon azonban meglesz erre a lehetőségük a magyar indulóknak is. Magyarország legutóbb 53 évvel ezelőtt rendezett felnőtt evezős Eb-t, akkor a tatai Öreg-tó adott otthont a nők küzdelmeinek.

Az április végi Eb-re harmincnégy ország több mint hatszáz sportolója érkezik, és összesen tizenhárom olimpiai kvóta talál majd gazdára.

A magyar csapat tizennégy egységgel és 29 versenyzővel száll versenybe.

Fábián László az InfoRádióban elmondta: sokat számít, ha hazai közönség előtt versenyezhet egy sportoló, és a szurkolók támogatása mellett az is rengeteget segíthet, hogy megszokott környezetben és versenypályán mutathatják meg a hazai indulók, mire képesek. Úgy véli, ez nagy előny lesz a szegedi evezős Eb-n részt vevő magyaroknak is, valamint bízik benne, hogy a hazai pálya elősegíti azt is, hogy Tokióval ellentétben Párizsban nem csak egy magyar evezős lehet majd ott az olimpián. Reményei szerint a Maty-éren több magyar egység is kvótát szerez. Három évvel ezelőtt, a japán fővárosban rendezett játékokon Pétervári-Molnár Bendegúz a tizedik helyen végzett az egypárevezősök között.

A MOB főtitkára kiemelte, hogy az evezés tradicionális sportág világszerte, azonban idehaza „megsínylette az átkos negyven évet”, így volt honnan „visszakapaszkodnia” arra a szintre, ahol jelenleg van. Hozzátette:

bármilyenek is voltak a körülmények itthon a korábbi évtizedekben, 1932 óta minden alkalommal volt magyar induló az olimpián.

Mint fogalmazott, az elmúlt tíz-húsz év hazai infrastrukturális és egyéb más fejlesztéseiből az evezőssport sem maradt ki, melyeknek köszönhetően főleg egyetemi szinten szép sikereket értek el a magyarok, miközben maga a sportág is egyre népszerűbb Magyarországon.

Fábián László szerint az evezés olyan sport, amit érdemes minél több embernek kipróbálnia, sosem késő elkezdeni, nem kell hozzá élsportolónak lenni. Felhívta a figyelmet, hogy erre egyre több helyen van lehetőség már idehaza is kipróbálni.

Az utánpótlás szállítja a jó eredményeket

A Haller Ákos, Pető Tibor kétpárevezős egység a 2000-es sydney-i olimpián nagyon közel került az éremszerzéshez is – végül ötödikek lettek –, jelenleg azonban nincs olyan versenyzője a magyar evezőssportnak, akinek ilyen esélyei lennének. Ezzel kapcsolatban Fábián László megjegyezte: a MOB nem feltétlenül ilyen szemüvegen keresztül nézi az egyes sportágakat. Véleménye szerint jóval fontosabb, hogy

az elmúlt években az olimpiai programban szereplő versenysportágak kétharmadában volt magyar induló.

Úgy gondolja, ez nagyon szép teljesítmény. Kiemelte az ötkarikás játékokra korábban kijutó íjászokat, valamint a világbajnoki bronzérmes ritmikus gimnasztikázót, Pigniczki Fannit, aki a MOB főtitkára szerint még sikeresebb lesz a jövőben – akár az olimpiai játékokon is.

Fábián László elmondta: jó szakmai munka folyik Magyarországon, minden infrastrukturális és edzéskörülmény adott, a sportágfejlesztő programok eredményeket hoznak, és reméli, hogy a Párizsba kijutó sportolók méltóképpen képviselik majd az országot.

Az olimpiai bajnok hozzátette: a magyar evezősoksportnak van jövője, ugyanis az utánpótlás világversenyeken sikeresen szerepelnek a mieink. Jó példa volt erre a tavalyi ifjúsági Európa-bajnokság, melyen az egypárevezős Pádár Luca ezüst-, míg a kormányos nélküli férfi négyes (Kalmár Áron, Pálmai Ágoston, Kunstár Simon, Csizmadia Ádám) bronzérmet nyert. Fábián László bízik benne, hogy ők bizonyítanak majd a következő olimpiákon is.

Tovább bővülhet még a magyar olimpiai csapat

A MOB főtitkára szerint az eddig megszerzett 113 magyar olimpiai kvóta „nem a valós állapotokat tükrözi”, mivel több sportágban világranglista-helyezések alapján lehet indulási jogot szerezni. Kiemelte, hogy a vívók három csapattal lehetnek ott Párizsban, és a cselgáncsozók is előkelő helyeket foglalnak el a kvalifikációs rangsorokban. Fábián László hozzátette: a jelenlegi ranglistahelyezéseket figyelembe véve elmondható, hogy

valószínűleg több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári olimpián.

„A Gyulay Zsolt által megfogalmazott álom is bekövetkezhet, megvan az esély arra, hogy közel kétszáz sportolónk lesz ott Párizsban. Nem merem elkiabálni, de jól állunk ebben a kérdésben” – mondta Fábián László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×