eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, a budapesti atlétikai világbajnokság kormánybiztosa beszél az atlétikai világbajnokság záró sajtótájékoztatóján a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 28-án. A szervezők valamennyi várakozását, legszebb reményeit is túlszárnyalta az előző nap zárult budapesti atlétikai világbajnokság.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Schmidt Ádám az olimpiai évről: nem a sportágak "kalapoznak", hanem az állami sportirányítás

A sportági szakszövetségek jövő évi támogatását is nagyban meghatározza a párizsi olimpiai szereplés – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak adott interjúban Schmidt Ádám sportállamtitkár. Arról is beszélt, hogy az idei állami hozzájárulást a korábbi években megszokottnál korábban átutalták.

A sportállamtitkárság a legfontosabb feladatának azt tartja, hogy minden feltételt biztosítson a zökkenőmentes olimpiai felkészüléshez, és a párizsi olimpián is a biztosítható feltételek meglegyenek. Mint Schmidt Ádám sportállamtitkár az InfoRádiónak adott interjújában elmondta, az ő feladatuk ebben nem idén kezdődött.

"Törekedtünk arra 2023-ban, hogy mindent úgy előkészítsünk, hogy soha nem látott időpontban, 2024 első hónapjában megkapják az olimpiai sportági szövetségek azt a támogatást, ami biztosítja nekik a felkészülés feltételeit, legyen az meleg égövi edzőtábor, kiutazás, csapatösszetétel" – ecsetelte.

Ugyanez igaz a Magyar Olimpiai Bizottságra, amely már tavaly év végén megkapott minden támogatást ahhoz, hogy "az idei évben nyugodtan tudjon az olimpiára fókuszálni".

Emellett szerinte nagyon fontos az, hogy minél nagyobb kvótaszámot szerezzünk az olimpiára, "ami látszik a mai, iszonyatosan kiélezett sport világában, hogy egyre nehezebb".

"Ezért szerettünk volna segíteni azzal, hogy több nemzetközi sporteseményt, kvalifikációs tornát is Magyarországra hozunk, hogy egyrészt a hazai környezet, másrészt pedig a mindig csodálatosan helytálló szurkolók támogatásával egy lökést mi is tudjunk adni ahhoz, ha egy centin vagy egy milliméteren múlik a kvóta, akkor esetleg ezzel hozzá tudunk járulni, hogy meglegyen. Időarányosan szerintem jól állunk. Nyilván a kvótaszám tekintetében nagyon befolyásoló tényező lesz az, hogy Tatabányán a férfi vagy Debrecenben a női kézilabda-válogatott sikerrel tudja-e venni ezt az akadályt. Ha igen, akkor a június vége felé a záráskor kétszáz kvóta körüli létszámunk lehet, ami egyrészt minden várakozást felülmúlna, másrészt pedig egyfajta biztosíték lehet arra, hogynagyon eredményes olimpiát zárjunk" – részletezte a sportirányítás vezetője.

Ösztönzés: "kalaprendszer"

Határozatlan idejű szerződéseket kötöttek a sportági szövetségekkel, mert minden évben adódhatnak speciális körülmények, amelyek az adott sportágat másikba sorolják az öt kalap közül, amelyet létrehoztak a sportágak osztályozására.

"Ez együtt jár azzal, hogy a különböző kalapokban más támogatási összeget kapnak a sportágak: amelyik átkerül az egyik kalapból a másikba, annak változik a támogatása. Ha nem úgy teljesít, ahogy azt közösen kialakítottuk, és ahogy azt önmagával szemben is egyébként elvárja, az együtt járhat azzal, hogy 2025-ben már kevesebb támogatást kap. Aki önmagán felül teljesít, vagy olyan eredményt produkál az olimpián vagy a többi nemzetközi sporteseményen, ami indokolttá teszi, hogy nagyobb támogatást kapjon, abban az esetben pedig aszerint fogunk eljárni" – mutatott rá Schmidt Ádám.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×