eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Budapest, 2023. június 12.Márton Viviana világbajnoki 5. helyezett versenyző (b), mellette ikertestvére, a 17 éves Márton Luana, Magyarország első női világbajnoka a Magyar Taekwondo Szövetség (MTSZ) sajtótájékoztatója előtt Budapesten, a Magyar Sport Házában 2023. június 12-én. Május végén, június elején az azeri fővárosban, Bakuban rendeztek világbajnokságot.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Újabb két sportolónk indulhat az olimpián

A 67 kilogrammban szereplő Márton Viviana bejutott a döntőbe, ezzel olimpiai kvótát szerzett vasárnap a tekvondósok szófiai kvalifikációs tornáján.

A Madridban élő Márton Viviana, aki egy hónapja igazolt át spanyol klubjából az UTE-ba, vasárnap, a bulgáriai selejtezős torna zárónapján a 67 kilogrammosok küzdelmi kategóriájában előbb montenegrói riválist győzött le két menetben, majd - már a legjobb nyolc között - 2-0-ra nyert lett ellenfelével szemben. Az elődöntő - amelynek tétje már a párizsi olimpiai indulás volt - ugyancsak a 18 éves magyar tekvondós sikerét hozta: a tavalyi junior Európa-bajnok a holland Amy Minket verte úgy, hogy az első és a második két perces küzdelemben is egyértelműen jobb volt.

A vasárnap magyar férfi szereplője, Józsa Levente a 68 kilósok 23 fős mezőnyben kezdte meg a csatározást. A TFSE 21 éves versenyzője, aki pár éve volt már felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes, tavaly pedig megnyerte a Grand Prix-döntőt, moldovai, majd dán vetélytárs legyőzésével jutott be az elődöntőbe. Ott az izraeli Nimrod Krivishkiy próbálta megállítani, de hiába: Józsa mindkét menetet (13-2-re és 17-6-ra) hatalmas fölénnyel nyerte, ráadásul ellenfelére a második két percben számolni is kellett.

"Úgy érkeztem ide, hogy elvégeztem a kemény munkát, és a verseny már csak a hab volt a tortán. Száz százalékot beletettem ahhoz, hogy elérjem a célom és még mindig alig tudom elhinni, hogy ott leszek a párizsi olimpián, ez tényleg hihetetlen" - mondta közvetlenül az elődöntő után Józsa Levente, majd hozzátette, hogy igazán élvezte a vasárnapi versenyt és mostantól az ötkarikás játékokra koncentrál.

Egy nappal korábban Márton Viviana ikertestvére, Luana is megpróbálkozott a párizsi kvótaszerzéssel, neki azonban nem jött össze a bravúr. A múlt évi felnőtt világbajnok magyar tekvondós Szófiában az 57 kg-ban egy meccset nyert, a legjobb nyolc között viszont megállította őt a menekült csapat színeiben induló iráni ellenfele, a 2016-os olimpiai bronzérmes Kimia Alizadeh Zenozi, aki 1-1 után a döntő, harmadik menetben ha szoros csatában is, de felülkerekedett Márton Luanán.

A selejtezőtornával lett teljes az olimpián augusztus 7-től 10-ig rendezendő tekvondó versenyek mezőnye. A tokiói játékokon ötödik, világ- és Európa-bajnok Salim Omar a tavalyi világranglistáról biztosította részvételét Párizsban, ahol három magyar szerepel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×