eur:
390.72
usd:
364.6
bux:
68280.68
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Facebook/Paris 2024

Gyulay Zsolt: a 200 fős olimpiai létszám négy év múlva már elvárás

A lehetséges terrorveszély miatt kérdéses, hogy a szervezők milyen olimpiai megnyitóünnepségre vállalkoznak Párizsban – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Gyulay Zsolt arról is beszélt, hogy a július 26-i ceremónia az eredeti tervek szerint több mint nyolc órát vehet igénybe a sportolóktól, ezért érthető, ha végül ezt sokan nem vállalják. Kiderült az is, hogy egy magyar cég gyártja az olimpiai és paralimpiai formaruhákat.

A fokozott előkészületek miatt szinte lehetetlen terrorcselekménnyel megzavarni a párizsi olimpiát, a szervezők időben elkezdték a felkészülést, melynek keretében többek közt nagyon komoly kockázatelemzést is végeznek. A monitorozás kiterjed arra is, hogy konkrétan milyen biztonsági zónákat kell kialakítani, de az illetékesek figyelik azt is, mely szervezetek „jöhetnek szóba” a sportesemények esetleges megzavarását illetően – mondta nemrég az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, „a biztonsági hírek nagyon változók”, de megerősítette, hogy a moszkvai terrortámadás után a franciák a legmagasabb szintre emelték a biztonsági készültséget. Úgy értesült, a szervezők részéről

felmerült az is, hogy az olimpia megnyitóünnepségén a terrorveszély miatt mégsem vonulnak fel hajókkal a sportolók a Szajnán.

Gyulay Zsolt megjegyezte: sok még a kérdés, ugyanis „igazán formabontó” megnyitót szeretnének a házigazdák július 26-án, ugyanakkor minden veszélyforrást ki szeretnének szűrni az illetékes hatóságok.

Hozzátette: a sportolók sem lesznek könnyű helyzetben, hiszen a tervek szerint nyolc és fél órás lesz az egész procedúra, ennyi idő telik el az olimpiai faluból való kijövetel és a visszatérés között. Mint mondta, a grandiózus felvonulás biztosan életre szóló élmény lesz, de érthető, hogy azok közül, akik már az első napokban versenyezni fognak, „nem mindenki teszi ki magát szívesen ennek a megpróbáltatásnak”. A sportvezető szerint minden sportoló a feladatára koncentrál, egyelőre nincs semmi ok az aggodalomra, mivel a szervezők urai a helyzetnek.

Négy év múlva már elvárás lesz a 200 fős magyar csapatlétszám

A magyar kvótaszám még bőven gyarapodhat, főleg ha a női kézilabda-válogatott sikerrel veszi a csütörtökön kezdődő debreceni kvalifikációs tornát, amelyen a Kamerun helyére beugró Nagy-Britannia, Svédország és Japán lesz Golovin Vlagyimir csapatának ellenfele. Legutóbb Nagy Bernadett szerzett olimpiai kvótát a magyar sportolók közül, aki a női birkózók 76 kilogrammos súlycsoportjában döntőbe jutott a bakui európai kvalifikációs versenyen.

Jelen pillanatban 129 sportolónk részvétele biztos a párizsi ötkarikás játékokon.

Gyulay Zsolt reményét fejezte ki, hogy a férfiakhoz hasonlóan a magyar női kézilabda-válogatott szereplése révén is nagy katarzist élhetünk majd át Debrecenben. „Nagyon fontos, hogy minél több csapatunk ott legyen Párizsban, hiszen akkor remélhetőleg minden nap szoríthatunk majd magyar győzelmekért és sikerekért” – fogalmazott a MOB elnöke.

Úgy gondolja, hogy a párizsi magyar küldöttség meghaladja a tokiói kvótaszámot. Az előző ötkarikás játékokon 22 sportágban 173-an képviselték hazánkat.

A MOB célja, hogy 2028-ban, Los Angelesben már kétszáz fős legyen a magyar csapat, idén pedig meg szeretnék közelíteni ezt a számot.

Közben a MOB és a Magyar Paralimpiai Bizottság szerződést kötött a Heavy Toolsszal, ennek értelmében a magyar cég készíti el a sportolók felvonulóruháját a párizsi játékokra. Az olimpiai formaruhákat májusban mutatják be a nagyközönségnek. Gyulay Zsolt ezzel kapcsolatban elmondta: az utóbbi években megfordultak a trendek, szinte minden nemzet előnyben részesíti a hazai gyártókat, cégeket. Úgy fogalmazott, „senkit sem akartak kizárni ebből a versenyből”, és szerinte a pályázat nyertese egy olyan dinamikusan fejlődő, magyar tulajdonú cég, amely már régóta jelen van a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt. A „befutó” a MOB minden elvárásának megfelelt a dizájn szempontjából, és a parasportolók igényeit is kielégítette, hiszen utóbbiak is ezt a formaruhát viselik majd Párizsban.

Külön készül elegáns ruházat az olimpiai eskütételre, valamint a fogadásokra, a felvonuló ruha pedig „a kényelmet és az eleganciát fogja szolgálni” a MOB elnökének megfogalmazása szerint. Mindenképpen magyar beszállítóval szerettek volna megegyezni, a Heavy Toolsszal pedig tavaly, a krakkói Európa Játékokon már sikeres volt az együttműködés. Gyulay Zsolt kiemelte: most először a magyar olimpiai és a paralimpiai csapat is egyforma ruhában fog felvonulni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×