eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 17. szombat Jácint
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) üdvözli Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfőt Szentpéterváron 2022. június 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Mecel

Bendarzsevszkij Anton: a fehérorosz elnöknek is kockázatot jelent az ukránok kurszki előrenyomulása

Aljakszandr Lukasenka szerint a harcoló feleknek mielőbb tárgyalóasztalhoz kellene ülnie. A béketárgyalási javaslat hátteréről az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatóját kérdeztük.

Mielőbbi tárgyalásokat sürget Moszkva és Kijev között a fehérorosz elnök, aki néhány nappal Ukrajna orosz területek ellen indított sikeres támadása után nyilatkozott a minszki állami televíziónak. Mint Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója az InfoRádióban elmondta, Aljakszandr Lukasenka próbálja folytatni a korábbi ingapolitikát, csak ez a 2020-as elcsalt választások és a tüntetések leverése után egyre kevésbé megy. Évtizedeken keresztül jellemezte Minszket, hogy miközben a legfontosabb szövetségese Moszkva volt, próbált egyensúlyozni, a nyugati kapcsolatok által fenntartani Fehéroroszország szuverenitását, függetlenségét Oroszországtól.

"Bár ez az utóbbi években egyre kevésbé működik, Lukasenka, úgy tűnik, a háttérben próbál keresni kapcsolatot a Nyugat irányába, próbálja felhasználni azokat az erőforrásokat vagy adukat, amelyek a kezében vannak. Többek között azt, hogy Fehéroroszország területéről is történtek a háború kezdetén műveletek" – mondta az InfoRádióban Bendarzsevszkij Anton.

Aljakszandr Lukasenka számára jelenleg kulcsfontosságú, hogy az orosz elnök megőrizze hatalmát – tette hozzá.

"Vlagyimir Putyin bukása valószínűleg Lukasenka bukását is magával hozná, hiszen Lukasenka nagyban Moszkvának is köszönheti a hatalma fennmaradását. Tehát minden olyan apró jelet, ami esetleg a nem kívánatos irányba mutat, próbál megfelelően értelmezni, és megpróbál kedvezően kijönni belőle. És most azt látja, hogy a háború áthelyeződik Oroszország belsejébe" – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy Lukasenka számára nemcsak a kurszki ukrán behatolás jelent aggasztó fejleményt, hanem az is kockázatokat rejt, ha az ukrán előrenyomulás megközelíti vagy eléri a fehérorosz határt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Elhunyt Novák Ferenc koreográfus

Novák Ferenc, közismert nevén Tata halálhírét a család tudatta szombaton. A Kossuth-díjas, Nemzet Művésze elismeréssel kitüntetett koreográfus, rendező, etnográfus 93 éves volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×