eur:
395
usd:
368.61
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Giorgia Meloni olasz kormányfő fogadja hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt Rómában 2024. június 24-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: Magyarország nem ért egyet Ukrajna EU-csatlakozási folyamatával, de nem is akadályozza

Luxembourgban kormányközi konferenciával kezdődnek az Ukrajna európai uniós csatlakozását előkészítő tárgyalások. Ezzel kapcsolatban fejtette ki véleményét a német Funke médiacsoportnak a magyar miniszterelnök.

Az interjúban – amelyből a dpa német hírügynökség közölt részleteket – a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy noha a csatlakozási folyamattal nem ért egyet, de nem "blokkolja". A tárgyalásokat pedig támogatja. Az ugyanakkor hozzátette, hogy szerinte

"tisztán politikailag motivált folyamatról" van szó.

Orbán Viktor szerint nem az a kérdés, hogy igent vagy nemet mondunk Ukrajna európai uniós tagságára.

"Először azt kellene megvizsgálnunk, milyen következményekkel járna, ha egy háborúban álló országot veszünk be, amelynek határai gyakorlatilag nem tisztázottak" – fogalmazott alig néhány nappal a magyar uniós elnökség kezdete előtt a miniszterelnök.

Orbán Viktor feltette a kérdést, hogy milyen következményekkel járna egy ilyen hatalmas ország csatlakozása az unió mezőgazdaságára. "Most anélkül kezdjük meg a tárgyalásokat, hogy ezt tisztáztuk volna, és ez nem jó" – jelentette ki a kormányfő.

Az Oroszország által megtámadott ország röviddel a háború kezdete után nyújtotta be csatlakozási kérelmét, és hónapokkal később tagjelölti státuszt kapott. Tavaly decemberben pedig az EU csúcstalálkozója zöld jelzést adott a csatlakozási tárgyalások hivatalos megkezdéséhez.

Elemzők szerint teljes mértékben nyitott, hogy meddig tarthatnak ezek a tárgyalások. A csatlakozási folyamat évekig is elhúzódhat. Elméletileg nem kizárt az sem, hogy egy tagjelöltből soha nem lesz uniós tagállam.

Ukrajna esetében az elemzők szerint kizárt, hogy az ország az orosz agressziós háború vége előtt az EU tagja legyen. Ebben az esetben ugyanis az uniós alapszerződés 42. cikkének 7. bekezdése alapján Kijev katonai támogatást kérhetne, ezáltal ugyanakkor az EU háborús féllé válna.

Az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások hivatalos kezdete után nem sokkal a tagországok képviselői még ugyancsak a nap folyamán hasonló tárgyalásokat kezdenek Moldovával is.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×