eur:
390.56
usd:
358.29
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
BRUSSELS, BELGIUM - JUNE 14, 2021: NATO flag fluttering in the wind in the arcades of the Cinquantenaire in Brussels
Nyitókép: Xavier Lejeune/Getty Images

A visszalépés után lényegében eldőlt, hogy ki lesz a NATO új főtitkára

Klaus Iohannis román államfő visszalépett a NATO-főtitkári jelöltségtől, és már Románia is kész Mark Rutte távozó holland miniszerelnököt támogatni.

A román államfő visszalépéséről szóló döntést a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülése után megjelent sajtóközleményben hozták nyilvánosságra. Eszerint Iohannis a nemzetbiztonsági testület ülésén bejelentette, hogy visszalépéséről már a múlt hét végén tájékoztatta a NATO-szövetségeseket.

Iohannis kikérte a CSAT tagjainak véleményét Mark Rutte jelöltségéről. A román Legfelsőbb Védelmi Tanács egyetértett azzal, hogy Románia támogassa a távozó holland miniszterelnököt a NATO-főtitkári poszt elnyerésében - közölte a román elnöki hivatal.

Jens Stoltenberg jelenlegi NATO-főtitkár június 12-én Magyarországon tárgyalt Orbán Viktorral. Megállapodtak, hogy Magyarország nem vesz részt az Ukrajna támogatását célzó NATO akciókban, de a többi tagállamot nem blokkolja ebben. Orbán Viktor a közös tájékoztatón nehéznek, de konstruktívnak nevezte a tárgyalást és hozzátette: Magyarország megkapta azokat a garanciákat, amelyek lehetővé teszik, hogy a NATO területén kívüli katonai akció csak önkéntes legyen. Jens Stoltenberg kijelentette: tudomásul vette Magyarország kimaradását a NATO ukrajnai missziójából, de az észak-atlanti szövetség eltökélt abban, hogy kiképzést, hosszútávú pénzügyi és katonai támogatást nyújt Ukrajnának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Hatalmas veszteséget szenvedtek az ukránok egyetlen faluban, évtizedes háborúra készülnek az oroszok – Háborús híreink csütörtökön

Hatalmas veszteséget szenvedtek az ukránok egyetlen faluban, évtizedes háborúra készülnek az oroszok – Háborús híreink csütörtökön

Az ukrajnai háborúban nem lehet biztosan tudni, hogy a felek mekkora veszteségeket szenvednek el a harctéren, a számokat csak tippelni lehet. A ritka kivételek egyike, hogy valamelyik harcoló fél adatokat oszt meg erről. Most az ukránok kivételt tettek egy településért vívott csatával kapcsolatban – írja az Ukrajinszka Pravda. Kiadta napi jelentését az amerikai Institute for the Study of War (ISW) az ukrajnai háborúról, amelyben ezúttal – mások mellett – Dmitrij Medvegyev kijelentéséről és az orosz sajtóról írnak. Cikkünk folyamatosan frissül a az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×