eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Az Ukrán Önkéntes Hadsereg (UDA) kiképzésén vesznek részt ukrán civilek Kijev térségében 2024. február 17-én. Az UDA-t 2015 decemberében alapította a Jobb Szektor (PSZ) elnevezésű ukrán nacionalista mozgalom egykori vezetője, Dmitro Jaros. Az ukrajnai orosz invázió 2022. februári kezdete után Jaros bejelentette, hogy az önkéntes katonai alakulat összes zászlóalját a frontra telepíti. Az UDA szerint a szervezet önkéntesei eddig kétezernél több civilt képeztek ki honvédelmi feladatok ellátására.
Nyitókép: Az Ukrán Önkéntes Hadsereg (UDA) kiképzésén vesznek részt ukrán civilek Kijev térségében 2024. február 17-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Két frontszakaszról jelentett előretörést az orosz védelmi minisztérium

Donyecknél és Avdijivkánál kedvezőbb állásokat foglaltak el az orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben négy frontszakaszon húsz ukrán támadást vertek vissza.

A tárca szerint a legtöbb, szám szerint kilenc ukrán roham az avdijivkai frontszakaszon hiúsult meg, ahol az orosz erők bevették a helyi kokszoló- és vegyiüzemet. A tájékoztatás szerint az ukrán fél a harcérintkezési vonal mentén több mint 1050 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy 565-en a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az orosz védelmi minisztérium napi összesítése a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy francia SAMP/T légvédelmi rendszert, egy német Leopard harckocsit, két-két gyalogsági és páncélozott harcjárművet, két páncélozott szállítójárművet, két amerikai M777-es tarackot, HIMARS sorozatvetők két rakétáját, továbbá 96 drónt.

Igor Kimakovszkij, a "Donyecki Népköztársaság" vezetőjének tanácsadója a TASZSZ hírügynökségnek hétfőn azt mondta, hogy Avdijivka "megtisztítása" során az orosz erők amerikai és lengyel rendfokozati jelzést viselő katonák holttestére bukkantak. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint a városban a tűzszerészek több mint 200 aknát, lőszert és házilagos készítésű robbanószerkezetet hatástalanítottak.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy "semlegesítette" az orosz állampolgárságú Vitalij Gyatlenkót, aki ukrán megbízásból pokolgépes merényletet szándékozott elkövetni egy meg nem nevezett politikus ellen Zaporizzsja megyében. Gyatlenko fegyveres ellenállást tanúsított, amikor megpróbálták őrizetbe venni.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese egy hétfői grozniji tanácskozáson kijelentette, hogy az év eleje óta legkevesebb 53 ezer ember jelentkezett szolgálatra az orosz fegyveres erőkhöz. Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a Védelmi Koordinációs Tanács hétfői ülésén utasítást adott a "különleges hadműveletben" használt harcászati rendszerek korszerűsítésének felgyorsítására és "funkcionális képességeik" növelésére".

Misusztyin elmondta, hogy a Donyec-medencében és Novorosszijában - az Ukrajnától 2022-ben elcsatolt területeken - Oroszország az elmúlt két év alatt több mint 18 ezer objektumot állított helyre, köztük 6,5 ezer lakóházat és szociális intézményt, valamint több mint 2 ezer kilométernyi autópályát.

Az északkeleti frontvonalra utazott az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a frontvonal északkeleti szektorába látogatott, ahol találkozott a megszálló orosz erők ellen harcoló katonákkal - közölte hétfőn az államfő hivatala.

A közlemény szerint az elnök az orosz erők által ősz közepe óta ostromolt Kupjanszkot védelmező dandár parancsnoki állásánál tett látogatást.

A várost az ukrán erők még 2022-ben visszafoglalták a támadó orosz hadseregtől.

Kijev szerint Moszkva nem hagyott fel azzal a tervével, hogy ismét elfoglalja a második legnagyobb ukrán város, Harkiv közelében fekvő Kupjanszkot.

A látogatás során Zelenszkij a dandár parancsnokával a szektor felszereléssel és lőszerekkel történő ellátását vitatta meg.

A 2023. évi sikertelen ukrán ellentámadás után az orosz erők fokozták az ostromot az északkeleti frontvonalon. Ukrajna a hét végén jelentette be, hogy kivonta csapatait a romba döntött Avgyijivkából, elkerülvén, hogy az orosz erők körbezárják őket. Avgyijivka bevétele Oroszország legnagyobb győzelme a harctéren Bahmut tavaly májusi elfoglalása óta.

Az orosz hadsereg tartós tűz alá vette a Zaporizzsja megyei Robotine települést, amelyet az ukrán erők tavaly augusztusban foglaltak vissza az oroszoktól négy hónapos ostrom után - közölte hétfőn az ukrán hadsereg.

Dmitro Lihovij, az ukrán erők térségi szóvivője szerint az orosz hadsereg tíz sikertelen támadást hajtott végre az ukrán védelmi erők állásai ellen Robotine térségében. Mint elmondta, az orosz támadásokat az ukrán erők nagyszámú páncélos segítségével visszaverték, de az oroszok a páncélosokon kívül kisebb támadó alegységekkel és légierővel is támadnak.

Olekszandr Tarnavszkij tábornok, a szektor parancsnoka szerint "megállították a támadási kísérleteket, és megtisztították Robotine térségét az ellenséges erőktől".

Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka szerint az ukrán légierő lelőtt két, Szu-34, illetve Szu-35 típusú orosz vadászbombázó repülőgépet, amelyek irányított bombákkal támadtak ukrán állásokra.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×