eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Russian aircraft.
Nyitókép: Jaka Syaugi/Getty Images

Újabb súlyos veszteség érte az orosz légierőt Ukrajnában

A legmodernebb repülőgépei közül veszített el kettőt az orosz légierő az Azovi-tenger felett.

A világhálón megjelent értesülések szerint az ukrán légvédelem lőhette le az oroszok két újabb elveszett harci repülőjét. Egy Szu-34-es bombázóról és egy Szu-35-ös vadászgépről van szó, amelyeket az Azovi-tenger felett ért rakétatalálat. Az alábbi videó az egyik gép lezuhanásának helyszínén készült.

Úgy tudni, hogy a Szu-35-ös pilótája nem tudta időben elhagyni a találatot kapott gépet és életét vesztette.

Az X-en megjelent hírek szerint viszont a másik repülőgép vezetője a támadást követően a sérült gépet egy ukrán falu felé irányította és a Szu-34-es lakóházakra zuhant. Itt azonban van némi zavar, mivel a források csak egy pilótáról tesznek említést, ugyanakkor ezt a támadógépet két fő szokta repülni. Az értesülések nem szólnak sem a személyzet sorsáról, sem pedig arról, hogy a gép roncsai megöltek-e valakit a falubeliek közül.

Szu-34 bombázó repülőgép. Forrás: Wikipédia
Az orosz légierő egyik Szu-34 bombázó repülőgépe. Forrás: Wikipédia

Az orosz légierő az elmúlt három napban hat repülőgépét vesztette el. Az interneten publikáló egyik portál szerint ez valószínűleg az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszerek tevékenységének köszönhető.

Az ukránok már eddig is nagy sikerrel használták a Patriotokat drónok és ballisztikus rakéták elfogására. Sőt, egyes hírek szerint már az oroszok legújabb fegyveréből, a Kinzsál hiperszonikus rakétából is sikerült néhányat lelőni az amerikai légelhárító rendszerekkel.

(Címképünkön egy orosz Szu-35-ös, egyszemélyes vadászgép látható)

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×