eur:
391.28
usd:
366.66
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A francia hadsereg egyik Ceasar önjáró lövege tüzelés közben Afganisztánban. Forrás: Wikipédia.
Nyitókép: Forrás: Wikipédia.

Megdöbbentő módon segítik a dánok Ukrajnát

Dánia átadja teljes tüzérségi fegyverzetét és lőszerkészletét Ukrajnának. Csehország pedig hatalmas mennyiségű tüzérségi gránátot ajánlott fel, amennyiben meg lehetne oldani a lőszerszállítás finanszírozását.

Ezt a megdöbbentő döntést Mette Frederiksen dán miniszterelnök jelentette be. A hírt közlő portfolio.hu ugyanakkor megjegyzi, hogy azt pontosan nem tudni, mennyi 155 milliméteres tüzérségi lőszer van készleten, de Dánia az összeset odaadja Ukrajnának.

A portál szerint a dán lépés azért is igen figyelemreméltó, mert bár számos európai ország emlegeti, hogy kulcsfontosságú kérdés szavatolni az ukrán haderő győzelmét, egyetlen ország sem volt hajlandó még ilyen szinten belenyúlni saját készleteibe, hogy támogassa is azt. Az ukrán haderőnek pillanatnyilag tüzérségi lőszerekre és ágyúkra van a legnagyobb szüksége.

A bejelentés értemében a lőszerekkel együtt egy tucatnyi, francia gyártmányú, Ceasar önjáró löveget és meg nem nevezett számú aknavetőt küld Dánia Ukrajnába.

Szinte a dán elhatározással egyidőben, Csehország is közölte, hogy heteken belül tudna fél millióm darab NATO szabványú, 155 milliméteres, illetve 300 ezernyi orosz mintájú, 122 milliméteres tüzérségi gránátot küldeni Ukrajnába. Ehhez azonban meg kellene találni a szükséges pénzügyi forrásokat - hangoztatta a döntést ismertetve cseh államfő. Petr Pavel ezért az Egyesült Államok és az Európai Unió vezető országainak támogatását kérte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×