eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
AVDIIVKA, UKRAINE - JULY 28: Workers of the Avdiivka Coke Plant walk through the territory of the plant on July 28, 2015 in Avdiivka, Ukraine. (Photo by Oleksii Furman/Getty Images)
Nyitókép: Oleksii Furman/Getty Images

Kitűzték az orosz zászlót az elfoglalt avgyijivkai üzemre – videó

Maradéktalanul ellenőrzésük alá vették a kokszoló- és vegyi üzemet az orosz erők – közölte a védelmi tárca.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az avgyijivkai üzem adminisztratív épületeire már az orosz zászlót is kitűzték, az ukrán alegységek pedig folytatják a visszavonulást a létesítménytől.

Donyeck északi elővárosa, Avgyijivka bevételéről szombat este tett jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak hétfőn kijelentette: Avgyijivkában több ukrán katona is megadta magát, konkrét számokat azonban nem közölt ezzel kapcsolatban. Mint fogalmazott, bizonyítékok vannak rá, hogy az ukrán erők háborús bűncselekményeket követtek el a civil lakosság ellen a városban.

Szergej Rudszkoj vezérezredes, az orosz fegyveres erők vezérkara fő műveleti igazgatóságának vezetője, a vezérkari főnök első helyettese a Krasznaja Zvezda című katonai lapban hétfőn megjelent nyilatkozatában közölte: az ukrán hadsereg „ellentámadásának összeomlása és az ország gazdaságának válsága ellenére” még mindig megőrizte harci képességét az aktív műveletek folytatására.

„A jövőben a Nyugat nagyszabású katonai támogatása esetén nem zárható ki egy újabb ellentámadási kísérlet”

– tette hozzá az orosz vezérezredes.

A tábornok azt állította, hogy a NATO-országok katonái zsoldosoknak álcázva vesznek részt harcokban az ukrán fegyveres erők oldalán. Mint mondta, légvédelmi és műveleti-taktikai rakétarendszereket, sorozatvetőket üzemeltetnek, valamint tagjai az ukrán rohamosztagoknak. Emlékeztetett rá, hogy a NATO tisztjei készítik elő az ukrán fegyveres erők katonai műveleteit.

Szergej Rudszkoj hangoztatta, hogy a „különleges hadművelet” célja továbbra is Ukrajna nácitlanítása és demilitarizálása, a végeredménye pedig a szomszédos ország semleges státusa és az Oroszország katonai biztonságát fenyegető veszély megszüntetése lesz.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye Oroszországhoz csatolt részének kormányzója kijelentette, hogy a harci cselekmények lezárása után a demilitarizált övezetnek az orosz határtól legalább kétszáz kilométer mélyen be kell majd nyúlnia Ukrajnába, hogy a visszavont ukrán nehézfegyverek nem érhessenek el orosz területeket. Úgy vélekedett, hogy a nagyobb hatótávolságú rakétákat tűzszünet esetén, ha lesz ilyen, el kell majd szállítani Nyugat-Ukrajnába, vagy meg kell semmisíteni.

Vlagyimir Szaldo úgy vélekedett, hogy Oroszországnak az egész jobb parti herszoni régiót „fel kell majd szabadítania”.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×