eur:
393.77
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
AVDIIVKA, UKRAINE - JULY 28: Workers of the Avdiivka Coke Plant walk through the territory of the plant on July 28, 2015 in Avdiivka, Ukraine. (Photo by Oleksii Furman/Getty Images)
Nyitókép: Oleksii Furman/Getty Images

Kitűzték az orosz zászlót az elfoglalt avgyijivkai üzemre – videó

Maradéktalanul ellenőrzésük alá vették a kokszoló- és vegyi üzemet az orosz erők – közölte a védelmi tárca.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az avgyijivkai üzem adminisztratív épületeire már az orosz zászlót is kitűzték, az ukrán alegységek pedig folytatják a visszavonulást a létesítménytől.

Donyeck északi elővárosa, Avgyijivka bevételéről szombat este tett jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak hétfőn kijelentette: Avgyijivkában több ukrán katona is megadta magát, konkrét számokat azonban nem közölt ezzel kapcsolatban. Mint fogalmazott, bizonyítékok vannak rá, hogy az ukrán erők háborús bűncselekményeket követtek el a civil lakosság ellen a városban.

Szergej Rudszkoj vezérezredes, az orosz fegyveres erők vezérkara fő műveleti igazgatóságának vezetője, a vezérkari főnök első helyettese a Krasznaja Zvezda című katonai lapban hétfőn megjelent nyilatkozatában közölte: az ukrán hadsereg „ellentámadásának összeomlása és az ország gazdaságának válsága ellenére” még mindig megőrizte harci képességét az aktív műveletek folytatására.

„A jövőben a Nyugat nagyszabású katonai támogatása esetén nem zárható ki egy újabb ellentámadási kísérlet”

– tette hozzá az orosz vezérezredes.

A tábornok azt állította, hogy a NATO-országok katonái zsoldosoknak álcázva vesznek részt harcokban az ukrán fegyveres erők oldalán. Mint mondta, légvédelmi és műveleti-taktikai rakétarendszereket, sorozatvetőket üzemeltetnek, valamint tagjai az ukrán rohamosztagoknak. Emlékeztetett rá, hogy a NATO tisztjei készítik elő az ukrán fegyveres erők katonai műveleteit.

Szergej Rudszkoj hangoztatta, hogy a „különleges hadművelet” célja továbbra is Ukrajna nácitlanítása és demilitarizálása, a végeredménye pedig a szomszédos ország semleges státusa és az Oroszország katonai biztonságát fenyegető veszély megszüntetése lesz.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye Oroszországhoz csatolt részének kormányzója kijelentette, hogy a harci cselekmények lezárása után a demilitarizált övezetnek az orosz határtól legalább kétszáz kilométer mélyen be kell majd nyúlnia Ukrajnába, hogy a visszavont ukrán nehézfegyverek nem érhessenek el orosz területeket. Úgy vélekedett, hogy a nagyobb hatótávolságú rakétákat tűzszünet esetén, ha lesz ilyen, el kell majd szállítani Nyugat-Ukrajnába, vagy meg kell semmisíteni.

Vlagyimir Szaldo úgy vélekedett, hogy Oroszországnak az egész jobb parti herszoni régiót „fel kell majd szabadítania”.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×