eur:
393.77
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Kamionok hosszú sora várakozik az ukrán határnál, a délkelet-lengyelországi Przemysl közelében lévő medykai átkelőnél, ahol lengyel gazdák az Európai Unió mezőgazdasági politikája, többek között a vámmentes ukrán terményimport ellen tüntetnek 2024. február 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz

Mérgesedik az ukrán–lengyel viszony a „határblokád” miatt

Ukrajna biztonsági fenyegetésnek tekinti a lengyel gazdák blokádját a két ország határán - jelentette ki hétfőn Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter, miniszterelnök-helyettes.

„A határblokád közvetlen fenyegetést jelent egy védekező ország biztonságára. Az ilyen akciók kedvezőtlen hatással vannak a közös szembenállásra ellenségünkkel, amelynek neve Oroszország” – írta a politikus a Facebookon.

Az illetékes minisztérium szerint jelenleg hat ellenőrzőpont van lezárva a határ lengyel oldalán.

„A legkritikusabb a helyzet a Dorohusk-Jahodin ellenőrző pontnál, ahol teljesen leállt a kamionforgalom” – közölte Szerhij Derkacs, a miniszter helyettese.

Michal Derus, a kelet-lengyelországi Lublinban működő adóhatósági kamara szóvivője szerint a dorohuski határátkelőnél jelenleg mintegy 600 teherautó várakozik arra, hogy elhagyhassa Lengyelországot, és a becsült várakozási idő, ami alatt ennyi teherautó távozik Lengyelországból, mintegy 232 óra lehet. „Lengyelországba Ukrajnából nem érkeztek teherautók. Ezért azt kell feltételeznünk, hogy ez egy teljes blokád” – tette hozzá.

Az ukrán infrastrukturális minisztérium egyben elítélte a személyszállító buszok közlekedésének akadályozását.

„A háború elől menekülő, különböző okból hazatérő nők és gyerekek nem válhatnak kereskedelmi érdekek túszaivá” – mondta Kubrakov. „Konkrét lépéseket várunk lengyel kollégáinktól az ilyen helyzetek elkerülése és a probléma általános megoldása érdekében” – fűzte hozzá.

Tavaly november óta lengyel gazdák rendszeresen eltorlaszolnak ukrajnai határátkelőhelyeket, hogy tiltakozzanak a szomszédos országból érkező konkurencia ellen.

Lengyelország Ukrajna egyik legnagyobb támogatója az ország elleni háborúban, de a Varsó egyoldalú gabonabehozatali tilalma miatti súrlódások aláásták a két ország közötti kapcsolatokat.

Az elmúlt napokban a varsói hatóságok felvetették annak lehetőségét, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekkel szemben újabb importtilalmat vezetnek be, hogy megvédjék a varsói gazdákat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×