eur:
389.54
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Maxim Kuzminov orosz helikopterpilóta, aki tavaly augusztusban gépével átszökött az ukránokhoz. Tettérét hazájában árulónak bélyegezték. Forrás: X / Trollstoy
Nyitókép: Forrás: X / Trollstoy

Holtan találták az ukránokhoz dezertált orosz pilótát

Eddig tisztázatlan körülmények között, Spanyolországban életét vesztette az az orosz pilóta, aki tavaly augusztusban helikopterével átszökött az ukránokhoz.

Mint arról annak idején az Infostart is beszámolt, az orosz helikopter pilóta hosszasan egyezkedett az ukrán titkosszolgálattal, mielőtt megszökött volna Mi-8-as helikopterével és annak teljes személyzetével együtt. Azonban Maxim Kuzminov két társát nem avatta be a szökésbe. A hivatalos közlés szerint a leszállást követően ők tüzet nyitottak a gépet körülvevő ukrán katonákra, akik lelőtték mindkettőjüket.

Viszont a Newsweek szerint a moszkvai, Rosszija-1 tévécsatorna, Vesztyi Nyigyeli műsorában megszólaltattak egy szakértőt, aki megvizsgálhatta az Oroszországnak visszaadott pilóták holtesteit. Ő azt állította: mindkettőjükkel csak egy-egy lövés végzett, ami szerinte arra utal, hogy Maxim Kuzminov a szökés közben tűzharcba keveredett társaival, akiket megölt. Ezt látszik igazolni az is, hogy a szökevény pilóta lábán ugyancsak lőtt sérülés volt. Bár erről Kuzminov azt mondta, hogy orosz katonák tüzet nyitottak rájuk, amikor átrepültek a frontvonal fölött.

Maxim Kuzminov orosz helikopterpilóta, aki tavaly augusztusban gépével átszökött az ukránokhoz. Tettérét hazájában árulónak bélyegezték. Forrás: X / Russian Market
Maxim Kuzminov orosz helikopterpilóta, aki tavaly augusztusban gépével átszökött az ukránokhoz. Tettérét hazájában árulónak bélyegezték. Forrás: X / Russian Market

Az amerikai újság idézi dezertált pilótát, aki kijevi sajtóértekezletén azt hangoztatta: Ukrajnában népirtás folyik és arra szólította fel orosz katonatársait, hogy ők is álljanak át az ellenség oldalára. Később az Al Jazeera hírtelevízió - az ukrán titkosszolgálat szóvivőjére, Andrij Juszovra hivatkozva - azt közölte, hogy az orosz katonatiszt fél millió dolláros jutalmat kapott. A pénzt ukrán hrivnyában fizették ki a 28 éves pilótának.

Maxim Kuzminov eredetileg az oroszországi Primorje régióban települt, 319. önálló helikopter ezrednél szolgált. Szökése nagy visszhangot keltett mindkét hadban álló országban. Míg Ukrajnában hősként üdvözölték, Oroszországban árulónak bélyegezték. A Newsweek azt írja, hogy nem sokkal a dezertálás után, az orosz titkosszolgálat utasítást kapott a katonaszökevény megbüntetésére.

Az X-en publikáló több portál is arról számolt be, hogy az egykori katonai pilótát holtan találták a spanyolországi Villajoyosában.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×