eur:
394.76
usd:
370.38
bux:
65348.94
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Maxim Kuzminov orosz helikopterpilóta, aki tavaly augusztusban gépével átszökött az ukránokhoz. Tettérét hazájában árulónak bélyegezték. Forrás: X / Trollstoy
Nyitókép: Forrás: X / Trollstoy

Holtan találták az ukránokhoz dezertált orosz pilótát

Eddig tisztázatlan körülmények között, Spanyolországban életét vesztette az az orosz pilóta, aki tavaly augusztusban helikopterével átszökött az ukránokhoz.

Mint arról annak idején az Infostart is beszámolt, az orosz helikopter pilóta hosszasan egyezkedett az ukrán titkosszolgálattal, mielőtt megszökött volna Mi-8-as helikopterével és annak teljes személyzetével együtt. Azonban Maxim Kuzminov két társát nem avatta be a szökésbe. A hivatalos közlés szerint a leszállást követően ők tüzet nyitottak a gépet körülvevő ukrán katonákra, akik lelőtték mindkettőjüket.

Viszont a Newsweek szerint a moszkvai, Rosszija-1 tévécsatorna, Vesztyi Nyigyeli műsorában megszólaltattak egy szakértőt, aki megvizsgálhatta az Oroszországnak visszaadott pilóták holtesteit. Ő azt állította: mindkettőjükkel csak egy-egy lövés végzett, ami szerinte arra utal, hogy Maxim Kuzminov a szökés közben tűzharcba keveredett társaival, akiket megölt. Ezt látszik igazolni az is, hogy a szökevény pilóta lábán ugyancsak lőtt sérülés volt. Bár erről Kuzminov azt mondta, hogy orosz katonák tüzet nyitottak rájuk, amikor átrepültek a frontvonal fölött.

Maxim Kuzminov orosz helikopterpilóta, aki tavaly augusztusban gépével átszökött az ukránokhoz. Tettérét hazájában árulónak bélyegezték. Forrás: X / Russian Market
Maxim Kuzminov orosz helikopterpilóta, aki tavaly augusztusban gépével átszökött az ukránokhoz. Tettérét hazájában árulónak bélyegezték. Forrás: X / Russian Market

Az amerikai újság idézi dezertált pilótát, aki kijevi sajtóértekezletén azt hangoztatta: Ukrajnában népirtás folyik és arra szólította fel orosz katonatársait, hogy ők is álljanak át az ellenség oldalára. Később az Al Jazeera hírtelevízió - az ukrán titkosszolgálat szóvivőjére, Andrij Juszovra hivatkozva - azt közölte, hogy az orosz katonatiszt fél millió dolláros jutalmat kapott. A pénzt ukrán hrivnyában fizették ki a 28 éves pilótának.

Maxim Kuzminov eredetileg az oroszországi Primorje régióban települt, 319. önálló helikopter ezrednél szolgált. Szökése nagy visszhangot keltett mindkét hadban álló országban. Míg Ukrajnában hősként üdvözölték, Oroszországban árulónak bélyegezték. A Newsweek azt írja, hogy nem sokkal a dezertálás után, az orosz titkosszolgálat utasítást kapott a katonaszökevény megbüntetésére.

Az X-en publikáló több portál is arról számolt be, hogy az egykori katonai pilótát holtan találták a spanyolországi Villajoyosában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Nagy esés után életjeleket mutatnak a tőzsdék

Nagy esés után életjeleket mutatnak a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping a nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphatbet (Google), vagy az Apple. A piac közben úgy tűnik, hogy igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, hiszen Ázsiában nagyrészt emelkedtek a tőzsdék, és Európában is emelkednek a vezető részvényindexek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×