eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára sajtóértekezletet tart a szervezet brüsszeli székházában 2022. november 16-án. A tagországok nagykövetei rendkívüli ülésre gyűltek össze, miután az előző nap feltehetőleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi Przewodów falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt. Az eset Oroszország Ukrajna elleni háborúja alatt történt.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Nyugtalanító kijelentést tett a NATO főtitkára

Az ukrán elnök szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián további fegyvertámogatást kért szövetségeseitől, miközben az ugyanaznap felszólaló NATO-főtitkár azt mondta, hogy "gondok vannak" a katonai szervezet fegyverkészleteivel, és fel kell pörgetni a fegyvergyártást.

Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott szövetségeseinek az eddigi segítségért, és további támogatást kért, egyben arra buzdította őket, hogy vessenek véget a "mesterséges" fegyverhiánynak, amely "az orosz haderőnek fölényt biztosít a harcmezőn".

Az ukrán elnök azután beszélt erről, hogy szombat hajnalban az ukrán hadsereg bejelentette, kivonul az oroszok által négy hónapja ostromlott Donyec megyei Avgyijivkából, amiben szerepet játszott a lőszerhiány is. Zelenszkij a müncheni konferencián úgy fogalmazott, hogy "sajnálatos módon Ukrajnát mesterséges fegyverhiányban tartják, ami különösen a tüzérség és a nagy hatótávolságú képességek területén jelentkezik".

Zelenszkij szerint a közvetlen ok, amiért el kellett hagyni Avgyijivkát, az volt, hogy elkerüljék az ukrán hadsereg bekerítését. Ez helyes, teljesen észszerű döntés volt - tette hozzá, és kijelentette: most az a legfontosabb, hogy szövetségesei további fegyvereket, légvédelmi eszközöket küldjenek Ukrajnának.

Olaf Scholz német kancellár a konferencián előzőleg kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Németország fog-e szállítani nagy hatótávolságú Taurus rakétákat Kijevnek. Az ukrán elnök erre reagálva azt mondta, hogy az ukrán tüzérség hatótávolsága 20 kilométer, míg az oroszoké 40, "ez a válaszunk".

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a konferencián egyebek között arról beszélt, hogy "nyilvánvaló gondok" vannak a NATO fegyverkészleteivel.

Rámutatott: a NATO a világ legerősebb katonai szervezete, a világ katonai erejének körülbelül a felét képviseli, erősebb, mint Oroszország. Ugyanakkor az ukrajnai háború rávilágított arra, hogy a harci műveletek fenntartásához pótalkatrészekre, karbantartásra és lőszerre van szükség.

"Az ukrajnai háború kezdete óta pedig jócskán feléltük tartalékainkat, ezek most alacsonyak, ezért sürgősen növeljük a termelést"

- mondta.

Jens Stoltenberg rámutatott arra, hogy a NATO nem lát semmilyen közvetlen katonai fenyegetést tagországaira nézve. A szervezet főtitkára ezt a NATO katonai erejével indokolta. Hangsúlyozta: "A világ egyre veszélyesebb, de a NATO is egyre erősebb".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×