eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő magánkihallgatásra érkezik Ferenc pápához a Vatikánban 2023. május 13-án.
Nyitókép: MTI/AP/Alessandra Tarantino

Zelenszkij új megoldást akar: most Németország és Franciaország között ingázik az ukrán elnök

A NATO-tagság helyett kétoldalú biztonsági megállapodást kötne Ukrajna, ezért lobbizik a hétvégén Volodimir Zelenszkij.

Rendkívül sűrű program vár az ukrán elnökre a következő negyvennyolc órában. Volodimir Zelenszkij a nap folyamán Berlinben Olaf Scholz kancellárral tárgyal, de este már Párizsban a francia államfővel, Emmanuel Macronnal ül tárgyalóasztalhoz. Szombat reggelre azonban már Münchenbe várják, ahol az immár 60. nemzetközi biztonsági konferencián mond beszédet. A konferencia keretében külön megbeszélést folytat az Egyesült Államokat képviselő Kamala Harris amerikai alelnökkel.

A berlini és a párizsi vizit elé időzítette Zelenszkij Ukrajna új biztonsági stratégiájának meghirdetését. Az elnök szerint az új "építményre" azért van szükség, hogy a két éve tartó orosz agresszió nyomán országét hosszú távon erőssé tegye. Ennek részét jelentik a kétoldalú biztonsági megállapodások előbb Németországgal, majd Franciaországgal is, és várhatóan az ukrán államfő erről tárgyal majd az amerikai alelnökkel is. Scholz kancellárral várhatóan délután tájékoztatják a sajtót.

Német elemzők szerint az ukrán elnök tudatában van annak, hogy országa NATO-csatlakozásról egyelőre nem lehet szó, így célja az, hogy országa védelmét mindenekelőtt kétoldalú biztonsági megállapodásokkal erősítse. Ilyen egyezményt kötött már Zelenszkij Nagy-Britanniával, amit most a berlini és a párizsi egyezmény követne.

Ukrajna nemzetközi támogatásának remélt erősítését jelzi ugyanakkor az elnök részvétele a müncheni biztonsági értekezleten is. Ezzel kapcsolatban a konferencia elnöke, Angela Merkel korábbi kancellár biztonsági főtanácsadója, Christoph Heusgen az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva fontos támogatásként értékelte a Németország és Ukrajna közötti biztonsági megállapodás tervezett aláírását.

A háromnapos konferencia – amelyen az előrejelzések szerint mintegy ötven ország és nemzetközi szervezetek több mint száz vezető képviselője vesz rész – Heusgen szerint rendkívüli lehetőséget kínál annak mérlegelésére, miként lehet Ukrajna támogatását tovább erősíteni

Elemzők arra számítanak, hogy Volodimir Zelenszkij szombati müncheni beszédében mindenekelőtt fegyver- és lőszerutánpótlást, valamint pénzügyi támogatást kér nyugati szövetségeseitől.

A müncheni nemzetközi biztonsági konferencia az idézett elemzők szerint egyedülálló lehetőséget biztosít a legsúlyosabb nemzetközi biztonság politikai kihívások megvitatására.

Az ukrajnai orosz háború mellett a másik fő téma a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni tavaly októberi terrortámadása óta rendkívüli módon kiéleződött közel-keleti válság megvitatása.

A első ilyen nemzetközi biztonsági konferenciát Münchenben 1963-ban tartották, a mostani immár a hatvanadik. Az idei értekezletre Oroszország és Irán nem kapott meghívást.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×