eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását követelik tüntetők Minszkben 2020. november 1-jén. Az ellenzék a nyugati országokkal együtt csalásnak tartja az augusztus 9-i elnökválasztás hivatalosan közölt eredményét. A kormányellenes tüntetők csaknem három hónapja az államfő távozását követelik, ő azonban nem hajlandó erre.
Nyitókép: MTI/EPA

Fehéroroszországban mostantól tényleg nem életbiztosítás civilként "tüntetgetni"

Egy új törvény értelmében fegyveres katonákat is be lehet vetni civil tüntetők ellen. A rendelet az ország elnökéhez fűződik.

A hadsereget is be lehet vetni fegyverrel a civilek ellen Belaruszban, ez derül ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rendeletéből, amely február 3-án már hatályba is lépett - írja a Lengyelországban működtetett, fehérorosz hírekre szakosodott Belsat.hu portálra hivatkozva a Telex.

Tüntetni tehát mostantól is lehet majd az elnök ellen - mint történt az 2020-ban hónapokig a gyanús választások után, amikor is az elnök hatodszor is nagy fölénnyel nyert (80 százalék) -, de azért bárki könnyen az életével fizethet.

2020-ban egyébként épp a hadsereg bevetésével verték le a tüntetéseket, igaz, akkor ennek törvényi lehetősége nem volt. Most már tehát van.

A rendelet értelmében a katonák a tüntetéseken történő fegyverhasználatért nem kell, hogy feleljenek, a fegyvert kell "csak" előírás-szerűen használni.

Belaruszban az ellenzéki vezetők nagy része börtönben van vagy külföldre kényszerült, de civilek százezrei is elhagyták az országot. Tüntetések egyébként sincsenek már, a hatóságok így is szervezetek tömegeire csapnak le internetes tevékenységek megfigyelésén keresztül.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×