eur:
389.68
usd:
363.57
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Minszk, 2015. május 9.Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök fiával, Nyikolajjal a győzelem napi katonai parádén Minszkben 2015. május 9-én. Európában 1945. május 9-én ért véget a második világháború. (MTI/EPA/Pool/Nyikolaj Petrov)
Nyitókép: Nyikolaj Petrov

Fegyveres járőröket küldött az utcákra Lukasenka

Szélsőséges amerikai és lengyel provokációk megelőzésére hivatkozik a fehérorosz elnök.

Az államfő kedden adta ki az utasítást azzal az indoklással, hogy „garantálni kell az emberek biztonságát otthonukban, a munkahelyükön, az utcán a nap bármely szakában".

„Az a legfontosabb a rend fenntartásában, hogy megállítsuk a banditákat" - mondta Lukasenka a Pul Pervovo Telegram-csatornán közzétett videóban. Hozzátette: „Fegyveres járőröket kell küldenünk az utcákra, legalább pisztoly legyen náluk!".

Múlt héten Lukasenka bejelentette, hogy számos „szabotőrt", köztük ukrán és fehérorosz állampolgárokat vettek őrizetbe egy „terrorellenes műveletben" az ukrán-fehérorosz határon. Januárban a hatóságok a nemzetbiztonság veszélyeztetésének és szélsőséges eszmék terjesztésének, valamint az államhatalom megdöntésére tett kísérletnek a gyanújával vizsgálatot indítottak külföldön élő független szakértők és politikai elemzők egy csoportja ellen.

Tomasz Siemoniak, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter teljesen alaptalannak nevezte szerdán Lukasenka azon kijelentését, hogy az amerikai és a lengyel hírszerzés "provokációt készít elő a lengyel nép ellen". A lengyel miniszter szerint a fehérorosz elnök vádaskodását a hazai közvélemény számára előadott információs háború részének kell tekinteni.

A BelTA fehérorosz hírügynökség adott hírt arról kedden, hogy

Lukasenka szerint „a lengyel és az amerikai hírszerzés nagyszabású provokációra készül a lengyel emberek ellen, de ennek elkövetésével Oroszországot és Fehéroroszországot próbálják majd vádolni".

„Ez teljes képtelenség" - szögezte le Siemoniak a Zet rádiónak nyilatkozva, kifejtve, hogy Lukasenka, rendszeresen támadja Lengyelországot, furcsa történeteket ad elő, hogy feszültséget keltsen és magára vonja a figyelmet, valamint hogy a fehérorosz közvéleményt mozgósítva bizonyítsa Oroszországnak: ő Nyugat- és lengyelellenes nézeteket vall. Hozzátette: egy demokratikus ország titkosszolgálata nem árt a saját polgárainak azzal a céllal, hogy bizonyítson valamit.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×