eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Minszk, 2015. május 9.Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök fiával, Nyikolajjal a győzelem napi katonai parádén Minszkben 2015. május 9-én. Európában 1945. május 9-én ért véget a második világháború. (MTI/EPA/Pool/Nyikolaj Petrov)
Nyitókép: Nyikolaj Petrov

Fegyveres járőröket küldött az utcákra Lukasenka

Szélsőséges amerikai és lengyel provokációk megelőzésére hivatkozik a fehérorosz elnök.

Az államfő kedden adta ki az utasítást azzal az indoklással, hogy „garantálni kell az emberek biztonságát otthonukban, a munkahelyükön, az utcán a nap bármely szakában".

„Az a legfontosabb a rend fenntartásában, hogy megállítsuk a banditákat" - mondta Lukasenka a Pul Pervovo Telegram-csatornán közzétett videóban. Hozzátette: „Fegyveres járőröket kell küldenünk az utcákra, legalább pisztoly legyen náluk!".

Múlt héten Lukasenka bejelentette, hogy számos „szabotőrt", köztük ukrán és fehérorosz állampolgárokat vettek őrizetbe egy „terrorellenes műveletben" az ukrán-fehérorosz határon. Januárban a hatóságok a nemzetbiztonság veszélyeztetésének és szélsőséges eszmék terjesztésének, valamint az államhatalom megdöntésére tett kísérletnek a gyanújával vizsgálatot indítottak külföldön élő független szakértők és politikai elemzők egy csoportja ellen.

Tomasz Siemoniak, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter teljesen alaptalannak nevezte szerdán Lukasenka azon kijelentését, hogy az amerikai és a lengyel hírszerzés "provokációt készít elő a lengyel nép ellen". A lengyel miniszter szerint a fehérorosz elnök vádaskodását a hazai közvélemény számára előadott információs háború részének kell tekinteni.

A BelTA fehérorosz hírügynökség adott hírt arról kedden, hogy

Lukasenka szerint „a lengyel és az amerikai hírszerzés nagyszabású provokációra készül a lengyel emberek ellen, de ennek elkövetésével Oroszországot és Fehéroroszországot próbálják majd vádolni".

„Ez teljes képtelenség" - szögezte le Siemoniak a Zet rádiónak nyilatkozva, kifejtve, hogy Lukasenka, rendszeresen támadja Lengyelországot, furcsa történeteket ad elő, hogy feszültséget keltsen és magára vonja a figyelmet, valamint hogy a fehérorosz közvéleményt mozgósítva bizonyítsa Oroszországnak: ő Nyugat- és lengyelellenes nézeteket vall. Hozzátette: egy demokratikus ország titkosszolgálata nem árt a saját polgárainak azzal a céllal, hogy bizonyítson valamit.

Címlapról ajánljuk
Fáklyával állunk az alagút végén – új albummal készül Leslie Mándoki

"Fáklyával állunk az alagút végén" – új albummal készül Leslie Mándoki

Új albummal jelentkezik május 10-én a 30 éves Mandoki Soulmates. A lemez a digitális csalások és átverések korszakában a “visszatérés az analóghoz” életérzést hivatott bemutatni, az albumot ugyanis teljesen analóg módon vették fel és állították elő. A dalszövegek a kortárs világválságokat célozzák meg. Az InfoRádió a dalszerző-producer-énekest kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×