eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Pedro Sánchez spanyol kormányfő sajtóértekezletet tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülése után 2023. október 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Fordulat a katalán függetlenségért harcoló párt ügyében

Hiába a tüntetések a szeparatista politikusok amnesztiáját lehetővé tevő törvény és a két párt együttműködése ellen. Pedro Sáncheznek a kormányfővé válásához kell további támogató szavazatokat szereznie, ezért tárgyalt a Carles Puigdemont vezette párttal. Most újabb szervezettel kell majd megalkudnia.

A spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) megállapodott a Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) függetlenségi párttal Pedro Sánchez kormányfővé választásáról - jelentette be Santos Cerdán, a párt szervezeti titkára Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) Brüsszelben a tárgyalások lezárását követően.

"Történelmi lehetőség ez egy olyan konfliktus megoldására, amelyet csak politikával lehet és kell is megoldani. A nézeteltéréseket csak tárgyalásos úton lehet és kell is feloldani" - fogalmazott a pártok által aláírt, a teljes kormányzati ciklusra vonatkozó politikai megállapodást ismertetve.

A dokumentum tartalmazza amnesztiatörvény benyújtását a parlamentnek, amely a 2014-ben megrendezett függetlenségi konzultáció, és a 2017-es, alkotmányellenesnek nyilvánított népszavazás miatt jogi eljárás alá vont személyekre vonatkozik. A javaslatot várhatóan a jövő héten terjesztik be a törvényhozásnak - tette hozzá kérdésre válaszolva Cerdán.

Mint mondta, nem volt könnyű megállapodásra jutni két ennyire különböző párt számára, de képesek voltak "találkozási pontokat elérni az állampolgárok jóléte és a problémák megoldása érdekében".

Szavai szerint a megállapodás az ország számára kulcsfontosságú pillanatban történt. "A lehető leghamarabb progresszív kormányt kell alakítani, amely stabilitást biztosít Spanyolországnak" - hangsúlyozta.

A Carles Puigdemont volt katalán elnök vezette Együtt Katalóniáért számára az amnesztia kérdése volt a tárgyalások egyik kulcspontja. A hat éve brüsszeli emigrációban élő politikus ellen távollétében emeltek vádat zendülés és közpénz hűtlen kezelése miatt.

A tervezett amnesztiatörvény miatt hetek óta zajlanak tüntetések Spanyolország különböző városaiban. Madridban a PSOE székháza előtt hétfő és kedd éjjel a tiltakozók összetűzésbe kerültek a rendőrökkel, akik gumibottal oszlatták a kordont bontó tömeget és könnygázt is bevetettek.

A szocialisták az után kezdtek tárgyalni a volt katalán vezetők rehabilitálásáról, hogy IV. Fülöp király október elején Pedro Sánchez ügyvivő kormányfőt kérte fel a miniszterelnöki tisztségre, mert a júliusi általános választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) elnöke nem kapta meg a törvényhozás támogatását a poszthoz.

Pedro Sáncheznek saját pártja 121 képviselője mellett további 55 támogató szavazatra van szüksége ahhoz, hogy újból kormányfő lehessen. Ehhez már csak a Baszk Nacionalista Párt (PNV) együttműködése hiányzik.

A jogszabályi határidők szerint november 27-ig kell megszavaznia a parlamentnek az új kormányfőt, ellenkező esetben január közepén új választásokat kell tartani Spanyolországban.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×