eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Kordon mögé szorított tüntetők tiltakoznak a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt politikusok amnesztiájáról szóló megállapodás ellen a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) madridi székházánál 2023. november 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/Paul White

Forrnak az indulatok a katalán függetlenséget követelő vezetők ügye miatt

A héten kétszer is tömegek támadtak rá a Spanyol Szocialista Párt székházára. Az ok: a katalán szeparatista vezetők tervezett amnesztiája. Pedro Sanchez újraválasztott miniszterelnök ugyanis a katalán pártok támogatásával szeretne új koalíciós kormányt felállítani.

Madridban többezer ember – főként a radikális jobboldali Vox párt támogatói – rendezett tüntetést néhány napja. A tiltakozás erőszakba torkollt: videók tanúsága szerint egyesek menekültek, miközben mások kukákat gyújtottak fel és szemetet dobáltak szét az utcákon.

A Reuters hírügynökség szerint hétfőn négyezren, a spanyol kormány szerint kedden hétezren tiltakoztak – köztük a Vox vezére, Santiago Abascal. Három embert letartóztattak, és szokatlan módon néhány tüntető vetett be könnygázt. A rendőrség viszont gumilövedékekkel és füstbombákkal oszlatta az üvegeket is dobáló tömeget.

Madrid, 2023. november 8.
Tüntetők tiltakoznak jelzőfáklyákkal a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt politikusok amnesztiájáról szóló megállapodás ellen a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) madridi székházánál 2023. november 7-én.
MTI/AP/Paul White
Tüntetők tiltakoznak jelzőfáklyákkal a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt politikusok amnesztiájáról szóló megállapodás ellen a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) madridi székházánál 2023. november 7-én. MTI/AP/Paul White

A Vox, amely a harmadik legerősebb párt a spanyol parlamentben, kedden közölte, hogy nem támogatja az erőszakot, de támogatja a kormány elleni tüntetést.

A tiltakozás a Szocialista Párt székházát vette célba – Pedro Sanchez miniszterelnök a nagyon szoros eredménnyel zárult, júliusi választások óta próbálkozik kormányalakítással és két katalán párt támogatását próbálja megnyerni. Ezért vetette fel, hogy támogatja a 2017-es, jogellenesnek mondott katalán függetlenségi kísérlet idején letartóztatott szeparatista pártvezetők és tagok amnesztiáját.

Ennek nyomán leállna a külföldre távozott és lázadással vádolt Carles Puidgemont szeparatista pártvezér körözése.

A szocialisták az ő pártjával folytatnak tárgyalásokat, miközben konzervatív pártok és bírák hevesen bírálják Sanchez miniszterelnök tervezett amnesztiatörvényét.

„Nem hagyhatjuk örökké nyitva ezt a sebet” – magyarázta a kormányfő, aki már koalíciós alkut kötött a szélsőbal Sumar párttal. Ennek a partnernek a támogatása azonban még nem elegendő a többségi parlamenti kormányzáshoz.

A spanyol zászlóba burkolózó tüntetők azt skandálták, hogy „börtönbe Sanchezzel!” és „börtönbe Puidgemonttal!” Némelyikük arra utalt, hogy „joguk és kötelességük Spanyolország megvédése”, mivel Sanchez kész olyanokkal alkut kötni, akik „szét akarják szakítani” az országot.

A konzervatív tüntetők más városokban is – így Katalónia fővárosában, Barcelonában – is az utcákra vonultak.

Sanchez miniszterelnök „reakciósoknak” titulálta a tüntetőket és azt mondta: a Spanyol Szocialista Párt központja elleni támadással a demokráciát is megtámadták.

(A nyitóképen: Kordon mögé szorított tüntetők tiltakoznak a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt politikusok amnesztiájáról szóló megállapodás ellen a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) madridi székházánál 2023. november 7-én.)

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×