eur:
389.27
usd:
362.9
bux:
67953.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Kordon mögé szorított tüntetők tiltakoznak a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt politikusok amnesztiájáról szóló megállapodás ellen a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) madridi székházánál 2023. november 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/Paul White

Forrnak az indulatok a katalán függetlenséget követelő vezetők ügye miatt

A héten kétszer is tömegek támadtak rá a Spanyol Szocialista Párt székházára. Az ok: a katalán szeparatista vezetők tervezett amnesztiája. Pedro Sanchez újraválasztott miniszterelnök ugyanis a katalán pártok támogatásával szeretne új koalíciós kormányt felállítani.

Madridban többezer ember – főként a radikális jobboldali Vox párt támogatói – rendezett tüntetést néhány napja. A tiltakozás erőszakba torkollt: videók tanúsága szerint egyesek menekültek, miközben mások kukákat gyújtottak fel és szemetet dobáltak szét az utcákon.

A Reuters hírügynökség szerint hétfőn négyezren, a spanyol kormány szerint kedden hétezren tiltakoztak – köztük a Vox vezére, Santiago Abascal. Három embert letartóztattak, és szokatlan módon néhány tüntető vetett be könnygázt. A rendőrség viszont gumilövedékekkel és füstbombákkal oszlatta az üvegeket is dobáló tömeget.

Madrid, 2023. november 8.
Tüntetők tiltakoznak jelzőfáklyákkal a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt politikusok amnesztiájáról szóló megállapodás ellen a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) madridi székházánál 2023. november 7-én.
MTI/AP/Paul White
Tüntetők tiltakoznak jelzőfáklyákkal a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt politikusok amnesztiájáról szóló megállapodás ellen a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) madridi székházánál 2023. november 7-én. MTI/AP/Paul White

A Vox, amely a harmadik legerősebb párt a spanyol parlamentben, kedden közölte, hogy nem támogatja az erőszakot, de támogatja a kormány elleni tüntetést.

A tiltakozás a Szocialista Párt székházát vette célba – Pedro Sanchez miniszterelnök a nagyon szoros eredménnyel zárult, júliusi választások óta próbálkozik kormányalakítással és két katalán párt támogatását próbálja megnyerni. Ezért vetette fel, hogy támogatja a 2017-es, jogellenesnek mondott katalán függetlenségi kísérlet idején letartóztatott szeparatista pártvezetők és tagok amnesztiáját.

Ennek nyomán leállna a külföldre távozott és lázadással vádolt Carles Puidgemont szeparatista pártvezér körözése.

A szocialisták az ő pártjával folytatnak tárgyalásokat, miközben konzervatív pártok és bírák hevesen bírálják Sanchez miniszterelnök tervezett amnesztiatörvényét.

„Nem hagyhatjuk örökké nyitva ezt a sebet” – magyarázta a kormányfő, aki már koalíciós alkut kötött a szélsőbal Sumar párttal. Ennek a partnernek a támogatása azonban még nem elegendő a többségi parlamenti kormányzáshoz.

A spanyol zászlóba burkolózó tüntetők azt skandálták, hogy „börtönbe Sanchezzel!” és „börtönbe Puidgemonttal!” Némelyikük arra utalt, hogy „joguk és kötelességük Spanyolország megvédése”, mivel Sanchez kész olyanokkal alkut kötni, akik „szét akarják szakítani” az országot.

A konzervatív tüntetők más városokban is – így Katalónia fővárosában, Barcelonában – is az utcákra vonultak.

Sanchez miniszterelnök „reakciósoknak” titulálta a tüntetőket és azt mondta: a Spanyol Szocialista Párt központja elleni támadással a demokráciát is megtámadták.

(A nyitóképen: Kordon mögé szorított tüntetők tiltakoznak a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt politikusok amnesztiájáról szóló megállapodás ellen a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) madridi székházánál 2023. november 7-én.)

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×