eur:
385.97
usd:
354.62
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
Megrongálódott gépjármű egy összeomlott lakóház romjai mellett Gázában 2023. október 23-án, miután Izrael további légicsapásokat hajtott végre a Hamász iszlamista terrorszervezet gázai infrastruktúrája ellen. A Gázai övezetet irányító Hamász október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek, körülbelül 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint a Hamász elleni izraeli válaszcsapások palesztin halálos áldozatainak száma 4651-re emelkedett, a sebesülteké pedig meghaladja a 14 ezret a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

A déli Hán Júniszt is bombázták az izraeliek – percről percre a Közel-Keletről

A valós veszélyt illetően még „nagyon az elején tartunk” a folyamatnak – írta le az izraeli Hamász-támadás óta kialakult helyzetet Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő. A Hamász iszlamista terrorszervezet bejelentette két újabb női túsz szabadon engedését. Az izraeli háború keddi történései - percről percre.

2023.10.24. 05:33

„Hagyjanak fel a gázai civilek elleni támadásokkal!”

Oroszország, Irán és Törökország külügyminisztere hétfőn Teheránban szorgalmazta, hogy „haladéktalanul vessenek véget a gázai polgári személyek elleni támadásoknak”.

Szergej Lavrov orosz, Hoszein Amirabdollahián iráni és Hakan Fidan török, továbbá Ararat Mirzoján örmény és Ceyhan Bayramov azeri külügyminiszter, akik a kaukázusi helyzet megvitatására gyűltek össze az iráni fővárosban, tárgyaltak a gázai helyzetről is.

Szergej Lavrov leszögezte: a közel-keleti konfliktus megoldását célzó egyoldalú lépések csak tovább ronthatják a helyzetet, és az Egyesült Államoknak „nincs új elgondolása” a válság kezelésére. „Minél több ilyen kezdeményezés van bármelyik állam részéről, annál nagyobbak lesznek a kockázatok, a konfliktus fokozódásának a veszélye” – idézte az orosz külügyminiszternek a teheráni találkozó után tett kijelentését az Interfax orosz hírügynökség.

Lavrov szerint azonnali lépésekre van szükség a tűzszünet eléréséhez, meg kell oldani a humanitárius kérdéseket és meg kell találni azt a formát, amellyel a béke elérésén lehet munkálkodni a két állam elve alapján. Az orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok leállította a közel-keleti kvartett munkáját, és „most nincs olyan testület, amely mindenki számára elfogadható lenne”.

Az amerikai hadihajók térségbeli felvonultatására utalva Lavrov leszögezte: az amerikai katonai csapaterősítés a Közel-Keleten felveti a Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael közötti konfliktus kiszélesedésének a kockázatát.

2023.10.24. 06:01

Szakértő: Gázából nincs hová elindulniuk a menekülteknek

Európát merényletek, bombariadók és erőszakos tüntetések jellemzik a Hamász Izrael elleni október 7-i véres támadása óta. A valós veszély nagyságáról Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértőt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanárát kérdeztük.

2023.10.24. 06:14

A Hamász elengedett két újabb női túszt

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet bejelentette két újabb női túsz szabadon engedését – közölte az izraeli média.

2023.10.24. 07:03

ENSZ-főtitkár: nem találunk szavakat

Az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) hat munkatársa vesztette életét a Gázai övezetet az elmúlt 24 órában érő izraeli légicsapásokban – jelentette be a szervezet hétfő este az X közösségi platformon.

Az UNRWA kiemelte, hogy az övezetet uraló Hamász Izrael ellen október elején indított támadása óta már 35 dolgozója – közülük az UNRWA által működtetett iskolák több tanára – halt meg Gázában.

„Nem találunk szavakat” – áll az üzenetben. António Guterres ENSZ-főtitkár mély együttérzését fejezte ki az áldozatok miatt, és hangsúlyozta, kiáll azon kollégái mellett, „akik mindent megtesznek, hogy segíthessenek a szükséget szenvedőknek”. A világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) kiemelte, hogy a humanitárius szervezetek még mindig nagyon nehezen tudnak segélyeket eljuttatni a Gázai övezetben élőkhöz.

A mintegy 2,4 milliós övezet és Egyiptom határán lévő rafahi ellenőrzőpontot szombaton nyitották meg a humanitárius segélyszállítmányok előtt, azóta körülbelül 50 teherautó érkezett Gázába.

2023.10.24. 07:13

Antony Blinken: a Hamász nem képviseli a palesztin népet

Az Egyesült Államokban működő zsidó, illetve arab és palesztin–amerikai közösség vezetőjével találkozott hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki egyaránt elítélte az antiszemitizmust és az iszlámellenes nézeteket. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint a külön-külön megtartott egyeztetéseken a politikus kiemelte: „a gyűlöletnek nincs helye sem az Egyesült Államokban, sem másutt”. Elítélt továbbá minden antiszemita, illetve palesztin- és iszlámellenes támadást.

A megbeszéléseken Blinken megerősítette, hogy Washington „sziklaszilárdan elkötelezett” Izrael biztonsága mellett, valamint világossá tette azt is, hogy kormánya továbbra is a kétállami megoldást tartja az izraeli–palesztin konfliktus megoldásának, és leszögezte: „a Hamász nem képviseli a palesztin népet”. Joe Biden amerikai elnök csütörtökön szintén arra szólította fel az amerikaiakat, ne adjanak teret az antiszemita és az arabellenes nézeteknek.

Az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája (FBI) korábban bejelentette, gyűlölet-bűncselekményként kezeli és annak megfelelően folytatja a nyomozást a hatéves Wadea al-Fayoume halála ügyében. A kisfiút Illinois államban késelte halálra egy 71 éves, Joseph Czuba nevű férfi október 14-én, a hatóságok szerint azért, mert palesztin származású volt. A múlt héten egy észak-karolinai férfi ellen emeltek vádat, mert a gyanú szerint fenyegető üzenetet küldött egy zsidó szervezetnek.

2023.10.24. 07:19

Joe Biden és a pápa egy hullámhosszon

Az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti tárgyalások csak azután lesznek lehetségesek, hogy a palesztin iszlamista mozgalom elengedte az összes túszt – mondta hétfőn az amerikai elnök. Joe Biden ezt akkor jelentette ki, amikor arról kérdezték, hogy támogatja-e a „túszokat a tűzszünetért” megállapodást. Kifejtette: „A túszokat el kell engedni, utána lehet beszélni.”

Szavai nem sokkal azután hangzottak el, hogy a Hamász bejelentette: szabadon enged két Izraelben elrabolt túszt. Izrael több mint 220 túszról tud, akit a Hamász iszlamistái rabolták el és vittek a Gázai övezetbe október 7-én egy példátlanul véres támadás során, amely háborút váltott ki a zsidó állammal.

Hétfőn a Hamász azt állította, hogy a Gázai övezetben 5087 palesztint, többségében civilt, köztük 2055 gyereket öltek meg az izraeli bombázások, ami egész városrészeket romboltak le.

Joe Biden Ferenc pápával folytatott vasárnapi telefonbeszélgetése során beszélt az Izrael és a Hamász közötti konfliktusról és a gázai humanitárius helyzetről. „A pápa és én egy hullámhosszon vagyunk, nagyon-nagyon-nagyon érdekelte, hogy mit teszünk” mondta az amerikai elnök hétfőn. Hozzátette, „elmagyarázta, mi a terv” az Izraelnek nyújtott amerikai támogatásról, Joe Biden szerint a pápa „teljes mértékben támogatta ezt”.

2023.10.24. 08:33

Izrael folytatja a „célzott likvidálásokat”

Éjjeli légicsapásokkal folytatta Izrael a Gázai övezetet uraló, iszlamista Hamász szervezet elleni háborút – jelentette be az izraeli katonai szóvivő, akit a helyi média idézett kedd reggel.

A légierő az elmúlt nap folyamán több mint négyszáz katonai célpontot támadott meg a Gázai övezetben, köztük a Hamász infrastruktúrájának fontos részeit: gyülekezőhelyeiket Szadajai, Satti, Dzsabaliai, Dardzs Tafah és Ceitoun környékén, egy alagút lejáratát, amely gyors eljutást biztosította a tengerparthoz, valamint több, mecsetekben berendezett parancsnokságot.

A „célzott likvidálásokkal” végeztek a Nuszirat és a Sati zászlóalj parancsnokhelyetteseivel, és az al-Furkan zászlóalj parancsnokhelyettesével. A vadászrepülőgépek több tucat, rakétakilövésre készülő Hamász-fegyverest támadtak meg – közölte a szóvivő.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint „több tucat” palesztin vesztette életét a légierő támadásában a Gázai övezet északi részén található al-Sati menekülttábornál, és sokan a romok alatt rekedtek, köztük nők és gyerekek is. Többórás szünet után Izraelben ismét megszólaltak a légvédelmi figyelmeztetések, kedd reggel ismét izraeli területet támadtak az övezetből.

Az északi, libanoni határnál az izraeli légierő egyik repülőgépe a Dov-hegy térségében egy terroristaosztagra lőtt, ami megpróbált rakétákat indítani libanoni területről Izrael felé. A libanoni síita Hezbollah bejelentette, hogy két tagja meghalt, miközben „a szent háború, a dzsihád kötelességét” teljesítették.

A palesztinok arról számoltak be, hogy Ciszjordániában a biztonságiak letartóztatták Adnan Hamarsát, egy korábban szabadult foglyot, miután rajtaütést tartottak házában, a Dzseníntől délnyugatra fekvő Dzsabed városában. Hamarsát a Hamász egyik ciszjordániai vezetőjének tartják, az izraeli Hadera központi pályaudvarán 1994-ben elkövetett, öt embert meggyilkoló terrortámadás egyik kitervelője volt.

Izraeli katonai jelentések szerint megsebesült a hadsereg egyik tartalékos katonája az egyik ciszjordániai éjjeli razzián, ahol palesztinok robbanószerkezetet dobtak az izraeli katonákra a Ciszjordánia északi részén található Burkában.

2023.10.24. 08:51

Megszólalt Barack Obama

Barack Obama volt amerikai elnök hétfőn felszólította Izraelt, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadását követő katonai műveletek során "körültekintően járjon el". Leszögezte, hogy a Hamász "kimondhatatlan brutalitása" után Izraelnek joga van megvédeni polgárait az ilyen erőszakkal szemben, de "a világ szorosan figyel".

"Különösen fontos - amint azt Joe Biden elnök többször is hangsúlyozta -, hogy Izrael katonai stratégiájának megvalósítása során betartsa a nemzetközi jogot, beleértve azokat a jogszabályokat, amik arra irányulnak, hogy a lehető legnagyobb mértékben elkerüljék a polgári lakosság halálát vagy szenvedését" - írta Obama a Medium online publikációs platformon.

Már több ezer palesztin halt meg a Gázai övezet bombázásában, sokan közülük gyerekek - emelte ki a volt amerikai elnök, hozzátéve, hogy a térségben több százezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására. "Az izraeli kormány döntése, hogy a fogságban lévő civil lakosságtól elvágja az élelmiszert, a vizet és az áramot, nemcsak azzal fenyeget, hogy súlyosbítja a növekvő humanitárius válságot, hanem azzal is, hogy generációkon keresztül tovább keményíti a palesztinok hozzáállását, aláássa az Izraelnek nyújtott globális támogatást, Izrael ellenségeinek kezére játszik, és aláássa a térség békéjének és stabilitásának elérésére irányuló hosszú távú erőfeszítéseket" - tette hozzá.

Obama teljes mértékben kiállt Biden amerikai elnök mellett, aki támogatást ígért Izraelnek "a Hamász elleni fellépésben, katonai képességeinek felszámolásában és több száz túsz biztonságos hazatérésének elősegítésében a családjukhoz". Egyben érthetőnek nevezte, hogy sok izraeli követeli, kormányuk tegyen meg mindent a Hamász felszámolása érdekében, és biztosítsa, hogy a szélsőséges szervezet ilyen támadásai soha többé ne fordulhassanak elő.

2023.10.24. 09:30

Nagyon készül az izraeli hadsereg: lekapcsoltatták a Google Térképet is

A helyi közösségek biztonsága érdekében deaktiválták a valós idejű forgalmat mutató információkat.

2023.10.24. 11:52

Több mint 400 célpontot támadtak az izraeliek

Az izraeli hadsereg (IDF) közölte szerint az elmúlt 24 órában több mint 400 célpontra mértek csapást Gázában. Az X-en közzétett bejegyzésében az IDF azt írja, hogy a célpontok között voltak a Hamász fegyveresei, akik rakéták kilövésére készültek Izrael felé, valamint parancsnoki központokat és a mecsetekben elhelyezett fegyvereket is megsemmisítettek.

2023.10.24. 12:19

Kína békekonferenciát sürget

Kína mindent meg fog tenni, hogy hozzájáruljon a palesztin-izraeli megbékéléshez - közölte a kínai külügyminiszter izraeli kollégájával egy telefonbeszélgetés során. Vang Ji kínai egyúttal felszólította Izraelt, hogy tegyen hatékony intézkedéseket a kínai állampolgárok és intézmények biztonságának védelme érdekében a Közel-Keleten, hozzátéve, hogy Kína elítéli a konfliktusban a civilek elleni erőszakot és támadásokat. "Minden országnak joga van az önvédelemhez, de be kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot, és biztosítania kell a civilek biztonságát" - hangsúlyozta.

Vang telefonon beszélt Rijád al-Malki palesztin külügyminiszterrel is, és eszmecseréjük során azt mondta, hogy "mélyen együttérez" a gázai emberekkel, hozzátéve, hogy biztonságra és a béke előmozdítására irányuló erőfeszítésekre van szükségük, nem pedig fegyverekre vagy geopolitikai számításokra. "Kína egy tekintélyesebb, szélesebb körű és hatékonyabb nemzetközi békekonferencia mielőbbi összehívását javasolja" - mondta Vang. (MTI)

2023.10.24. 13:38

85 éves túsz beszámolója: elrablói megverték, fogvatartói jól bántak vele

A 85 éves Jocheved Lifsicet és a 78 éves Nurit Kufert az éjszaka adta át a Hamász a Vöröskeresztnek. Mindkettejük férje a palesztinok fogságában maradt. Jocheved Lifsic arról számolt be a sajtónak, hogy elrablásakor támadói ütlegelték, majd 24 másik tússzal együtt arra kényszerítették, hogy több kilométert gyalogoljanak a földalatti alagutak pókhálószerű rendszerében. Elmondása szerint a Gáza alatti alagutakban matracokon aludtak a padlón, a környezetük azonban viszonylag tiszta volt. Két-háromnaponta egy orvos meglátogatta őket. Egy foglyot, aki a Gázába vezető úton egy motorbalesetben súlyosan megsérült, kezelték is a sérülései miatt. Egy mentős is hozott nekik szükséges gyógyszereket. Valamennyien sajtot és uborkát kaptak enni, de ezt ettek őreik is.

2023.10.24. 13:46

12 brit áldozat

Tizenkettőre emelkedett az Izrael elleni Hamász-támadás brit halálos áldozatainak száma - közölte a brit miniszterelnök szóvivője. További öt embert eltűntként tartanak nyilván. (Sky News)

2023.10.24. 13:57

ENSZ: összeomlóban előtt a gázai egészségügy

A kórházak túlterheltek, a palesztin sérülteket a földön kezelik, mert nincs elég ágy. Nincs villany, kevés az üzemanyag, a gyógyszer és a szakember - írta az X-en az ENSZ humanitárius ügynöksége, az OCHA.

Közben a világszervezet palesztinokat segítő ügynöksége arról számolt be, hogy mindössze 54 teherautónyi segély érkezett az övezetbe, ami csak "csepp a tengerben" - írja az Al-Jazeera.

2023.10.24. 14:15

Hán Júniszt bombázták az izraeliek

Ismét a déli Hán Júniszt bombázta az izraeli hadsereg. A BBC beszámolója szerint a városban káosz van, az emberek kétségbeesetten keresnek túlélőket a romok alatt.

2023.10.24. 14:22

Röpcédulákon kérnek információt a túszokról

Izrael röpcédulákon biztatja a gázaiakat arra, hogy tudasság, ha információjuk van a mintegy 200 elrabolt emberről. Az arab nyelvű cédulákon telefonszámolt is megadtak, amelyen a jelentkezést várják.

2023.10.24. 14:59

Macron Izraelben: összeköt minket a gyász

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök kedd délelőtti izraeli látogatásán megemlékezett az október 7-i palesztin támadásokban meggyilkolt harminc francia állampolgárról, szolidaritásáról biztosította Izraelt, és kijelentette, hogy együtt kell harcolni a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellen. Az X közösségi oldalon azt írta: "minket és Izraelt összeköt a gyász". Macron nyilatkozatot tett közzé Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök oldalán a miniszterelnöki hivatalban tartott megbeszélésük után, ahol az Iszlám Állam terrorhálózat elleni harchoz hasonlatos nemzetközi koalíció létrehozását javasolta a Gázai övezetet uraló Hamász ellen. "A terrorizmus elleni küzdelem nem csak Izrael, hanem mindannyiunk számára létkérdés" - mondta. Netanjahu újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a Hamász barbársága nemcsak a zsidókat, hanem az egész régiót, Európát, a világot fenyegeti. "Minden erőfeszítést megteszünk a túszok kiszabadításáért és annak érdekében, hogy megvédjük a palesztin civil polgárokat a sebesülésektől"- tette hozzá.

2023.10.24. 16:56

Hamász által szabadon engedett túsz: Megjártam a poklot

Beszámolt az átéltekről a hétfőn elengedett idős asszony.

2023.10.24. 17:20

Hadd jusson be a segítség! - ENSZ

A Gázába érkező segélyszállítmányok akadálytalan és folyamatos áramlását sürgette kedden az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két héttel a Hamász Izrael elleni támadását követően indított izraeli műveletek megkezdése után.

"A Gázába érkező humanitárius és orvosi segítségnyújtás akadálytalan és folyamatos áramlására szólítunk fel" - mondta Tamara Alrifai, az UNRWA közel-keleti szóvivője. Elmondása szerint a Gázába érkező teherautókon hozott szállítmányokat nem lehet az utcán élő emberek szükségleteihez mérni, ráadásul üzemanyagot sem küldtek az övezetbe, ami a segítségnyújtás legfontosabb részét jelentené. Kifejtette, hogy sürgős szükség van üzemanyagra, mivel anélkül a teherautók nem tudnak közlekedni, az aggregátorok nem tudnak áramot termelni a kórházak számára, valamint a pékségeket és a tengervíz sótalanítására létrehozott üzemeket sem tudják működtetni.

Nagyfokú diplomáciai erőfeszítések után szombaton indultak el az első segélyszállítmányokkal megrakott teherautók Egyiptomból a Sínai-félszigetet és a Gázai övezet közötti rafahi átkelőn. Az ENSZ ügynökségei keveselték a 2,3 milliós lakosság részére küldött segélyszállítmányokat. A Gázai övezet három kulcsfontosságú kórházába már megérkeztek a gyógyszerszállítmányok és az egészségügyi felszerelések, de az északi területekre még nem tudtak szükséges felszereléseket és üzemanyagot eljuttatni - tudatta Rick Brennan, a WHO regionális veszélyhelyzeti igazgatója. (MTI)

2023.10.24. 17:56

Megszólalt a Kreml

Azonnal szabadon kell engedni a Hamász pelesztin szervezet által túszul ejtett összes embert - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak. Azt mondta, a Kremlnek nincsenek adatai a túszul ejtett vagy megölt oroszok számáról. Peszkov szerint Moszkva arról sem rendelkezik "pontos információkkal, hogy hogyan és mikor" térhetnének vissza a túszok, de minden lehetőséget kihasznál, hogy felvegye a kapcsolatot a konfliktusban érintett mindkét féllel. "Eddig nem jártunk sikerrel, de folytatjuk ezeket az erőfeszítéseket" - hangoztatta a szóvivő. Megismételte, hogy Oroszország "következetes" álláspontot képvisel a konfliktusban. "Elítéljük a terrorizmus minden megnyilvánulását. Álláspontunk szerint minél hamarabb biztosítani kell a tűzszünetet, és a problémára megoldást kell találni. Ennek az az alapja, hogy a palesztinok számára biztosítani kell egy független államot" - mondta Peszkov. Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Edogan török elnök kedden telefonon folytatott eszmecserét a közel-keleti válságról. Peszkov azt mondta, hogy Moszkva hasonló kapcsolatfelvételt nyugati vezetőkkel nem tervez az ügyben. Kitért a The Washington Post című amerikai lap cikkére, amely azt taglalta egyebek között, hogy az elmúlt években amerikai felkészítést és jelentős anyagi támogatást kaptak az ukrán titkosszolgálatok, amelyek mások mellett megölték Darja Dugina és Vladlen Tatarszkij újságírót, valamit kétszer robbantással rongálták meg a Krími hidat. Korábbi orosz nyilatkozatokra hivatkozva elmondta: Moszkva számára régóta világos, hogy az ukrán szolgálatok szoros amerikai és brit felügyelet alatt működnek. Peszkov "kacsának" minősítette azokat a sajtóban megjelent közléseket, amelyek szerint Putyinnál szívproblémák léptek fel a hétvégén, mint ahogyan azt is, hogy az orosz vezető hasonmásokat alkalmaz. (MTI)

2023.10.24. 18:06

Törökök: kárt okoz a nyugat hallgatása

A nyugati országok hallgatása soha nem tapasztalt mértékű humanitárius válságot idézett elő a Gázai övezetben - jelentette ki kedden Recep Tayyip Erdogan török Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében. A török államfő hivatalának közlése szerint a két vezető egyebek között megvitatta az izraeli-palesztin konfliktus elmérgesedését és a térséget sújtó humanitárius válságot. "Erdogan elnök megjegyezte, hogy fokozódik a palesztin területekkel szembeni kíméletlenség, s minden egyes perccel nő a halálos áldozatok száma a polgári lakosság körében. Erdogan elnök hangsúlyozta azt is, hogy Törökország továbbra is minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy biztosítsák a nyugalmat a régióban" - tette hozzá a török államfő hivatala. A telefonbeszélgetés nyomán a Kreml tudatta, hogy Moszkva és Ankara álláspontja gyakorlatilag megegyezik a független Palesztina létrehozása kérdésben. A török elnöki hivatal által kiadott közlemény az ENSZ Biztonsági Tanácsát is azzal vádolta meg, hogy csak súlyosbította a gázai helyzetet. "Elfogultságával az ENSZ Biztonsági Tanácsa csak súlyosbította a válságot, ahelyett, hogy véget vetett volna a vérfürdőnek, a lehető leghamarabb biztosította volna a tűzszünetet, és intézkedéseket hozott volna a civilek védelme érdekében" - áll az ankarai elnöki hivatal közleményében. A török elnök népirtással vádolta meg Izraelt, a nemzetközi közösséget pedig azzal, hogy nem lépnek fel Izrael "törvénytelen és mértéktelen", a civil lakosság elleni támadásaival szemben. A testület "ismét a lehető legnagyobb kárt okozza az ENSZ megítélésének" - fogalmaz közleményében a török elnöki hivatal. (MTI)

2023.10.24. 19:26

Itt a vége - az adatok szerint is összeomlott a Gázai övezetben az egészségügyi ellátás

Az ENSZ és más civil szervezetek már napok óta kongatják a vészharangot, ahogy a helyiek is egyre drámaibb helyzetről számoltak be.

2023.10.24. 20:01

Palesztin külügyminiszter: elfogadhatatlan az ENSZ BT tétlensége

Elfogadhatatlan az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tétlensége a gázai konfliktussal kapcsolatban - jelentette ki kedden New Yorkban a palesztin külügyminiszter. Rijád al-Malki szerint Izrael vérengzést követ el Gázában, amit az ENSZ-nek kötelessége lenne megállítania, de ebben kudarcot vallott, ami elfogadhatatlan. "Nem bántja az emberségüket 56 év izraeli gyarmatosító megszállása, a terrorista gyilkosságok, a pusztítás és az éhezés, amelyet a palesztinoknak most is el kell szenvedniük?" - tette fel a kérdést a palesztin politikus az ENSZ BT ülésén. Az ENSZ BT a múlt héten elutasította azt az orosz határozati javaslatot, amely humanitárius tűzszünetre szólította volna fel minden felet, és nem nevezte volna meg a Hamászt, amit a nyugati nagyhatalmak nem tudtak elfogadni. Egy másik, a többség támogatását bíró javaslatot az Egyesült Államok vétózta meg, mert nem mondta volna ki, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok saját határozati javaslatot köröztet a tagok között, amely azt mondaná ki, hogy minden államnak joga van az egyéni és a kollektív önvédelemhez. A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az izraeli válaszcsapásokban azóta már mintegy 5800 ember halt meg a Gázai övezetben az ottani egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint. Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is. (MTI)

2023.10.24. 20:53

Az izraeli külügyminiszter elutasította a fegyverszüneti felszólításokat

Eli Kohen izraeli külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt felszólalva határozottan elutasította a Gázai övezetre vonatkozó fegyverszüneti javaslatokat. Az izraeli diplomácia vezetője megkérdezte a tanácstól, hogy tagjai szerint mi lenne az "arányos válasz" a csecsemők meggyilkolására, a nők megerőszakolására és az áldozatok lefejezésére, majd fényképeket mutatott fel a Hamász által túszul ejtett 200 ember közül néhányról. "Hogyan köthetnénk tűzszünetet olyasvalakivel, aki felesküdött az elpusztításunkra? Nem mi akartuk ezt a háborút, de afelől nincs kétségünk, hogy győzni fogunk" - hangsúlyozta Kohen, aki szerint a Hamász "az új náciknak". "Ahogy a civilizált világ összefogott a nácik legyőzésére, és ahogy a civilizált világ összefogott az Iszlám Állam legyőzésére, a civilizált világnak most egységesen Izrael mögé kell állnia a Hamász legyőzése érdekében" - mondta. Nem sokkal később a miniszter azt is tudatta, hogy lemondta tervezett találkozóját az ENSZ-főtitkárral, miután António Guterres élesen bírálta Izrael műveleteit a Gázai övezetben, amelyek szerint "világosan megsértik a humanitárius jogot" és kollektív büntetéssel érnek fel. "Főtitkár úr, Ön mégis hol él?" - szegezte a kérdést a portugál politikusnak az izraeli diplomácia vezetője. "Nem fogok találkozni az ENSZ-főtitkárral. Október 7. után nincs már helye kiegyensúlyozott álláspontoknak. A Hamászt el kell törölni a Föld színéről" - írta a közösségi médiában az izraeli külügyminiszter. Izrael ENSZ-nagykövete megdöbbenésének adott hangot, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy Guterres szavai a terrorizmus és a gyilkosság mentegetésével értek fel, miután a főtitkár arról beszélt a BT-ben, hogy a Hamász támadásai nem légüres térben történtek, mert a palesztin nép 56 év fojtogató megszállást élt át. (MTI)

2023.10.24. 20:55

Amerikai külügyminiszter: Washington nem akar háborút Iránnal, de megvédi magát

Az Egyesült Államok nem akar konfliktust Iránnal, de ha Teherán vagy szövetségesei amerikaiakat támadnak meg, Washington gyorsan és határozottan fog cselekedni - jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden az ENSZ-ben tartott felszólalásában. "Az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Iránnal. Mi nem akarjuk, hogy ez a háború kiszélesedjen, de ha Irán vagy szövetségesei bárhol amerikaiakra támadnak, ne legyen kétség afelől, hogy megvédjük az embereinket, megvédjük a biztonságunkat, méghozzá gyorsan és határozottan" - hangoztatta Blinken. Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter az ENSZ-ben arra figyelmeztetett, hogy valós annak a veszélye, hogy a konfliktus kiszélesedik. "Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ezt megállítsuk. Ugyanakkor fennáll a veszélye, hogy a konfliktus átterjedhet Ciszjordániára, Libanonra, és egyéb területekre is. Ezt senki sem akarja, mindannyian ez ellen dolgozunk." - fogalmazott Blinken erre reagálva. Blinken felszólította a teheráni vezetést, hogy akadályozza meg az Irán által támogatott libanoni siíta Hezbollahot beavatkozását a konfliktusba. Az iráni kötődésű terrorszervezetek egyre gyakoribb támadásai miatt Washington a Közel-Keleten állomásozó katonák védelme érdekében hadihajókat, köztük két repülőgép-hordozót és vadászgépeket vezényelt a térségbe. "Felszólítunk minden tagállamot, hogy küldjenek határozott és egységes üzenetet minden olyan állami vagy nem állami szereplőnek, amely azt fontolgatja, hogy újabb frontot nyit az Izrael elleni konfliktusban, vagy Izrael partnereit, beleértve az Egyesült Államokat veszi célpontba, ne tegyék! Ne öntsenek olajat a tűzre!"- fogalmazott Blinken. Irán nem fűzött megjegyzést Blinken felszólalásához. (MTI)

2023.10.24. 20:56

Haladéktalan tűzszünetet és a palesztinok védelmét sürgette a palesztin elnök

A Gázai övezetben haladéktalan tűzszünetet és a palesztinok védelmét sürgette Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden Emmanuel Macron francia államfővel a Palesztin Nemzeti Hatóság székhelyén, Rámalláhban tartott találkozóján. Abbász felszólította hivatali partnerét, hogy segítsen véget vetni az "agressziónak" a Gázai övezetet uraló szélsőséges Hamász és Izrael háborújában. "Látom, hallom a civil lakosság szenvedését a Gázai övezetben és Franciaország számára semmi sem igazhatja ezt" - hangsúlyozta Macron hozzátéve, hogy a palesztin, izraeli és francia életek egyenlő értékkel bírnak. A francia elnök kijelentette, hogy a Hamász támadása Izrael ellen "a palesztinok számára is katasztrófát jelent". Macron ismételten szót emelt békekezdeményezéséért, amelynek - a francia államfő szavai szerint - három oszlopa a terrorista csoportok elleni harc, a polgári lakosság védelme és a politikai folyamat újraindítása. Hangsúlyozta, hogy a tárgyalások újrafelvétele fontosabb, mint valaha. "Rövid távon tudjuk, hogy a helyzet még jelentősen romolhat" - mondta Macron. Leszögezte egyben, hogy Párizs partnereivel azon lesz, hogy megoldást találjon, hogy az olyan terrorszervezetek, mint az iszlamista Hamász elleni harc ne terhelje a jövőt és ne borítsa lángba a térséget. Abbászhoz intézve szavait hozzáfűzte, hogy "semmi sem igazolhatja a terrorizmust, és ezt Ön tudja jól". Míg Macron korábban megerősítette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök oldalán Izrael önvédelemhez való jogát, addig Abbász a zsidó államot és támogatóit hibáztatta a konfliktusért és határozottan elítélte a Gázai övezet bombázását. A palesztin elnök mindemellett nemzetközi békeszövetséget és békekonferenciát szorgalmazott. (MTI)

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×