eur:
385.69
usd:
354.29
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
A 85 éves Jocseved Lifsic nyilatkozik a sajtó képviselőinek a tel-avivi Sourasky klinikán 2023. október 24-én, egy nappal azután, hogy egyiptomi közvetítéssel a Hamász iszlamista terrorszervezet szabadon engedte őt és a 79 éves Nurit Coopert. A terrorszervezet közlése szerint humanitárius és egészségi okokból engedte el az idős nőket. Mindkettőjüket a Nir Oz kibucból rabolták férjeikkel együtt. A nyolcvanéves Amiram Coopert és a nyolcvanhárom éves Oded Lifsicet még mindig fogva tartja a Hamász.
Nyitókép: Abir Szultan

Hamász által szabadon engedett túsz: Megjártam a poklot

Beszámolt az átéltekről a hétfőn elengedett idős asszony.

Sajtótájékoztatót tartott a Tel-Aviv egyik kórházából a 85 éves izraeli Yocheved Lifschitz, akit - egy másik idős nővel - hétfőn engedett szabadon a Hamász, miután túszként tartották fogva két hétig - számolt be róla a BBC. A nőt fegyveres motorosok rabolták el a Nir Oz kibucból, és a Gázai övezetbe vitték. Az út megviselte, menet közben zúzódásai keletkeztek és a légzés is nehezére esett. Az idős asszony nehezményezte, hogy az izraeli kormány milliárdokat költött a kerítésre, de semmit sem tett annak érdekében, hogy a Hamász át ne jusson rajta.

Yocheved Lifschitznek a lánya segített a nyilatkozattételben,

megerősítette, hogy a motoros elrablás mellett a zúzódásai oka, hogy bottal ütlegelték.

Az idős nő arról is beszámolt, hogy kilométereket kellett sétálnia nedves talajon, valamint leírt egy, a Hamász által kiépített, pókhálóhoz hasonlatos, hatalmas földalatti alagútrendszert is, melyben fogva tartották. Elvették az óráját és az ékszereit, és akik az elszállítása után fogadták, azt mondták neki, hogy "hisznek a Koránban, nem fogják bántani". Őt és még 24 másik túszt vittek akkor le az alagútrendszerbe (amely leírása szerint nem betonozott, hanem puha, nedves talajú volt), két-három órával később pedig öt embert leválasztottak a csoportról és egy külön helyiségbe vittek.

A nő szerint odalent őrök, egy orvos és egy mentős is tartózkodott. Leírása szerint a körülmények tiszták voltak, a túszok matracokon alhattak, és az orvos két-három naponta eljött megvizsgálni őket. Egy fogoly az elrablása közben motorbalesetet szenvedett, az ő sérüléseit is kezelték, rendszeresen ellátták őket a szükséges gyógyszerekkel.

Beszámolója szerint öt túszra jutott egy őr, de a fogvatartók minden részletre ügyeltek, beleértve a női higiéniai szereket is.

Amíg fogságban voltak, fehér sajtot és uborkát kaptak enni, csakúgy, mint fogvatartóik. Bár ő maga már biztonságban van, úgy érzi, "a történetnek addig nincs vége, amíg mindenki vissza nem tért".

Szabadulásakor a 85 éves Yocheved Lifschitz kezet fogott az egyik Hamász-katonával, lánya szerint "ez abszolút jellemző rá". A videó a BBC vonatkozó bejegyzései között tekinthető meg. Valószínűsítik, hogy a nő újságíró férje még mindig fogságban lehet - Oded Lifschitz lánya szerint évtizedek óta a palesztinok jogait képviselte, újabban pedig önkéntesként dolgozott egy, a gázai palesztinok izraeli kórházakban történő ellátását intéző szervezetnél.

A Hamász a hétfőn szabadult két idős nővel együtt eddig négy embert engedett el, és becslések szerint még több mint 200-at tarthat fogva.

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×