eur:
395.1
usd:
368.17
bux:
0
2024. július 2. kedd Ottó
Két palesztin férfi nézi az egyik izraeli légitámadásban megsemmisült házak romjait Gázában 2023. október 10-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, mintegy 900 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 700-hoz közelít.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Kis-Benedek József: Gázából nincs hová elindulniuk a menekülteknek

Európát merényletek, bombariadók és erőszakos tüntetések jellemzik a Hamász Izrael elleni október 7-i véres támadása óta. A valós veszély nagyságáról Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértőt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanárát kérdeztük.

A valós veszélyt illetően még "nagyon az elején tartunk" a folyamatnak - írta le az izraeli Hamász-támadás óta kialakult helyzetet az InfoRádió megkeresésére Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő, címzetes egyetemi tanár (NKE).

"A merénylet fajtája, motivációja szerint lehet dzsihadista, baloldali-jobboldali szélsőséges, szeparatista, illetve meghatározatlan egyéb. Tavaly összesen 28 terrorcselekmény történt az EU területén, ebben benne van a sikeres és sikertelen, meghiúsított is. Figyelemreméltó adat az, hogy a letartóztatottak száma 380, ellentétben a 2021-es 266-os számmal, ami azt jelenti, a hatóságok meglehetősen jó munkát végeznek. Ami most probléma, hogy nagyon sok irreguláris, engedély nélküli migráns található Európában elsősorban, és ez rendkívül komoly veszélyt jelent" - vázolta a problémát.

Másrészt - mint rámutatott - a gázai események is generálhatnak merényleteket, de a közelmúlt francia és belga eseménye nem erre vezethető vissza; a csecsen merénylő magányos volt, a belgiumi esetben viszont "az Iszlám Állam katonája" állt az esemény középpontjában.

Viszont tendenciának látja azt is, hogy "inkább a magányos merénylők felé" mutatnak a folyamatok, ugyanakkor többnyire kiderül, hogy "valaki a merénylő mögött áll", mindig megvan az indíték.

Amennyiben a gázai helyzet tovább fokozódik, Kis-Benedek József szerint elképzelhető, hogy

az európai terrormerényletek száma is növekedni fog,

mert vannak olyan emberek, akik fellépnek a zsidó létesítmények ellen, illetve olyan intézmények ellen, amelyek őrzése, védelme kevésbé megoldott, emiatt nagyobb figyelem hárul a hatóságokra.

"Olyan országokban várhatók az események, ahol sok az illegális bevándorló. Mindenképp megemlíteném Franciaországot, Belgiumot, Németországot, Nagy-Britanniát, de elképzelhető, hogy a jelenség keletre húzódik, és Ausztriában is várható lesz merénylet, sőt az utóbbi időben Olaszországban is láttuk, hogy volt kísérlet, pedig ott eddig nem nagyon fordult elő" - folytatta.

A magányos, esetenként korábban egy-egy országból kiutasított merénylők követésével kapcsolatban a szakértő elmondta, ez lehetetlenség, bár ezek az emberek különböző szintű hatósági nyilvántartásokban szerepelnek.

"Aki az elmúlt időszakban nem hajtott végre merényletet, akkor kisebb rajta a figyelem, ha gyanús az illető, akkor nagyobb. De ennyi embert figyelni és követni egyszerűen gyakorlatilag lehetetlen" - nyomatékosította.

Szerinte paradigmaváltásra volna szükség, de lehet, hogy ez már késő, "2015 óta egyre romlott ez a helyzet".

Gázából ugyanakkor nem indul majd el nagy számú migráns Európába,

onnan ugyanis "nincs merre elindulni".

"Egyiptom felé a határ le van zárva, egyelőre úgy néz ki, humanitárius segély tud onnan bejutni, Izraelen keresztül most már olyan szigorúak az intézkedések, hogy onnan nem tudnak elmenni, és nincs is nagyon szándékukban" - mondta Kis-Benedek József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kijevben tárgyal Orbán Viktor Volodimir Zelenszkijjel
Hivatalos

Kijevben tárgyal Orbán Viktor Volodimir Zelenszkijjel

A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége – tájékoztatott a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×