eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Izraeli légicsapásban megsebesült palesztin nővel érkeznek kórházba a Gázai övezet középső részén fekvő Deir al-Balahban 2023. október 21-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet október 7-én betört az övezet melletti izraeli településekre, ahol meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek és elhurcoltak kétszáz civilt. A Hamász elleni izraeli hadművelet eddig közel 3800 palesztin halálát okozta a Gázai övezetben, a sebesültek száma meghaladja a 12 ezret.
Nyitókép: MTI/AP/Hatim Musza

Itt a vége - az adatok szerint is összeomlott a Gázai övezetben az egészségügyi ellátás

Az ENSZ és más civil szervezetek már napok óta kongatják a vészharangot, ahogy a helyiek is egyre drámaibb helyzetről számoltak be.

A Gázai övezet Hamász által vezetett egészségügyi miniszétriuma közleményt adott ki a Telegramon, amely szerint az övezetben a kórházi ellátás összeomlott.

"Megerősítjük, hogy 12 kórház és 32 egészségügyi központ nem működik, és attól tartunk, hogy a következő órákban több is le fog állni a támadások és az üzemanyagkészlet kimerülése miatt" - írták, hozzátéve, hogy a kórházi ajtók "nyitva tartása" nem jelenti majd azt, hogy az érkező sebesülteket el is tudják látni. (Áramellátás híján a kórházak a lélegeztető gépeket és más egészségügyi berendezéseket generátorokkal üzemeltetik.)

A nyilatkozat kiegészült a nemzetközi közösséghez intézett kéréssel, hogy lássák el a kórházakat üzemanyaggal, küldjenek "speciális orvosi delegációkat az izraeli agresszióban sebesültek megmentésére", és felszólítottak minden nyugdíjas és önkéntes egészségügyi dolgozót, hogy azonnal csatlakozzanak a kórházak személyzetéhez - írta a BBC. Megjegyezték: az izraeli hadsereg szóvivője, Jonathan Conricus korábban arról beszélt, hogy a Hamász üzemanyag-készleteket halmoz fel.

Az ENSZ kedden délelőtt már kongatta a vészharangot az üzemanyagok fogyta miatt. Közben a világszervezet palesztinokat segítő ügynöksége - UNRWA - arról számolt be, hogy mindössze 54 teherautónyi segély érkezett az övezetbe, ami csak "csepp a tengerben". Most közölték, hogy

a gázaiaknak azonnal ételre, vízre és matracokra van szükségük, üzemanyag híján pedig az UNRWA is be kell fejezze a működését szerdán.

Az ügynökség 150 menedékhelyet üzemeltet az övezetben, amelyek többsége iskolaként működött korábban, most pedig 600 000 ember húzta meg magát a létesítményekben. A fentieken kívül higiéniai felszerelésekre is sürgős szükségük lenne - mondta a BBC-nek nyilatkozva Juliette Touma, az UNRWA kommunikációs igazgatója.

Beszámolt arról is, hogy az ENSZ palesztinokat segítő ügynökségének további hat alkalmazottja vesztette életét, a szervezet Gázában elhunyt alkalmazottainak száma 35-re nőtt.

(A nyitóképen: Izraeli légicsapásban megsebesült palesztin nővel érkeznek kórházba a Gázai övezet középső részén fekvő Deir al-Balahban 2023. október 21-én.)

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×