eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vlagyimir Putyin orosz elnök pódiumbeszélgetésen vesz részt a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum második napján, 2023. szeptember 12-én.
Nyitókép: MTI/AP/Roszkongressz Alapítvány/Vjacseszlav Viktorov

Vlagyimir Putyin megszólalt az 1956-os magyarországi bevonulás ügyében

Az orosz elnök ma Vlagyivosztokban beszélt arról, hogy szerinte hiba volt a Szovjetunió döntése, hogy tankokat küldtek 1956-ban Magyarországra és 1968-ban Csehszlovákiába a tüntetések leverésére – írja a Reuters.

1956-ban Magyarországra, tizenkét évvel később pedig Csehszlovákiába vonultak be a szovjet haderő csapatai, miután szovjetellenes tüntetések zajlottak az országokban.

Vlagyimir Putyin most azt mondta, hogy ez hibás döntés volt,

nem szabadott volna így reagálnia Moszkvának

– írja a Reuters, amit a Portfolio szemlézett.

Mindkét esetben fegyverrel verték le a szovjet katonák a megmozdulásokat. A kijelentéssel Vlagyimir Putyin egy újságírói kérdésre reagált. Azt akarták tőle tudni, hogy a forradalmak leverése miatt „gyarmatosító országnak tekinti-e a Szovjetuniót”.

„Külpolitikailag nem helyes olyasmit tenni, ami sérti más népek érdekeit”

– fogalmazott az orosz elnök, aki 2022-ben hatalmas inváziót indított Ukrajna ellen, ami a mai napig is tart. Hozzátette, hogy szerinte az Egyesült Államok ma ugyanazokat a hibákat követi el, mint korábban a Szovjetunió. Szerinte Washingtonnak „nincsenek barátai, csak érdekei”.

1956 kérdése néhány hete forró téma volt Budapest és Moszkva viszonylatában. A magyar sajtóban olyan hírek jelentek meg, melyek szerint egy új, orosz állami oktatásban megjelenő orosz történelemkönyv fasiszta forradalomnak titulálja az október 23-ai eseményeket és legitimálja annak leverését. Később a budapesti orosz nagykövetség közleményt adott ki, melyben azt írják, hogy ez csak egy tervezet volt és a végleges változatba ilyen kijelentések nem kerülnek be.

Azt nem tudni, ezzel a konkrét üggyel összefüggésben van-e Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentése – jegyzi meg a gazdasági portál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×