eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A view from a tall building of a convoy of Soviet heavy tanks stationed at strategic points in the centre of Budapest during the anti-communist uprising. The Hungarians were led to believe that the tanks and other sections of the Russian armed forces were preparing to leave the city. Instead, the tanks were turned on the Hungarians in a lightning swoop through the country.   (Photo by Keystone/Getty Images)
Nyitókép: Keystone/Getty Images

Nő a felháborodás a „történelemhamisító” orosz tankönyv miatt

A Külgazdasági és Külügyminisztérium senkivel nem nyit vitát arról, hogy az 1956-os forradalom a magyar emberek lázadása volt a kommunista diktatúrával szemben. Minden ezzel ellentétes állítás hamis – közölte a tárca.

A kérdéses történelemtankönyvet Vlagyimir Megyinszkij, Vlagyimir Putyin elnök tanácsadója írta 11. évfolyamos diákok számára. A ledöntött Sztálin-szobor fotójával illusztrált kötet a nyugati titkosszolgálatok által irányított fasiszta lázadásnak állítja be 1956-ot, és hibának nevezi a szovjetek 1990-es kivonulását Magyarországról.

Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) elnökhelyettese az InfoRádióban úgy fogalmazott magyar szempontból kétségtelenül történelemhamisítás, ami az orosz történelemtankönyvben áll. A magyar szabadság, ahogyan az 1990-es emléktörvény forgalmaz, az 1956-os események mártírok véréből fakadt – tette hozzá.

„Ez olyan, mint amikor nem engedtünk a 48-ból, nem engedünk az 56-ból sem. Ez egy ilyen alapkő. Az egész 20. századunk '56 körül forog, az a tengely!”

Az új orosz történelemtankönyvet a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója is felháborítónak tartja. Demeter Szilárd a Telex megkeresésére azt írta: „Az embertelen diktatúrák attól még embertelenek és diktatúrák maradnak, hogy valakik utólagosan elkezdik kozmetikázni. 1956-ot nevezték már ellenforradalomnak is (ráadásul magyarok), az is a hőseink meggyalázása volt.”

Reagált a XX. Század Intézet is. „Az 1956-os forradalom és szabadságharc történelmünk egyik legdicsőbb fejezete: ez megingathatatlan a magyar emberek szívében és lelkében!” – olvasható többek között Facebook-bejegyzésükben, amihez egy korabeli képet is csatoltak.

A Történelemtanárok Egyletének (TTE) alelnöke, Repárszky Ildikó az RTL Híradónak nyilatkozva azt mondta, hogy ez a tankönyv annak a jele, hogy

Oroszország magára még mindig birodalomként, Közép-Kelet-Európára pedig a saját érdekszférájaként tekint.

Sz. Bíró Zoltán történész a 24.hu-nak fejtette ki az álláspontját: "A külügyminiszternek minimum be kellene kéretnie az orosz nagykövetet, és elmondania neki, hogy Magyarország nem ért egyet a tankönyv történelemhamisításával, és kifejeznie, hogy sok magyar érzékenységét is sértik az ott leírtak."

Az ellenzéki pártok is foglalkoznak a témával. A Demokratikus Koalíció nevében Rónai Sándor nyílt levelet intézett Oroszország budapesti nagykövetéhez, amiben történelemhamisítással vádolja meg a tankönyv szerzőjét, a Momentum elnöke pedig írásbeli kérdést tett fel a külgazdasági és külügyminiszternek. Gelencsér Ferenc azt szeretné elérni, hogy Szijjártó Péter kéresse be a minisztériumba az orosz nagykövetet, akinek a párt Terror Háza-belépőt ajánlott fel.

A Jobbik nevében Brenner Koloman parlamenti frakcióvezető-helyettes, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke üzent a tárcavezetőnek: „Felszólítom Szijjártó Péter külügyminiszter urat, hogy azonnal kéresse be Oroszország nagykövetét a hivatalába, és mivel a mi véleményünk szerint ez egy nagyon komoly megsértése a magyarságnak és az '56-os szabadságharcosok emlékének, ezért a diplomáciában szokásos tiltakozójegyzéket is adjon át a külügyminiszter úr az orosz nagykövetnek, amiben kifejezzük azt a véleményünket, hogy a kommunista Szovjetunió ideológiáját tükrözi ez a tankönyv, amit – ezek szerint – ezután az orosz fiataloknak kötelességük megtanulni.”

„Senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről” – idézte Karácsony Gergely a magyar külügyminiszter hét évvel ezelőtti mondatát, ami egy hasonló ügy kapcsán hangzott el. A főpolgármester mások mellett azt is hozzátette, hogy „a hallgatás beismerés, a kiállás kötelesség”.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nevében a kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár kommentálta az ügyet. „1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés. Minden ezzel ellentétes állítás hamis. Ami történt, annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel” – nyilatkozta Menczer Tamás az Origónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×