eur:
389.54
usd:
361.91
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Sírgödröket ásnak helybeli férfiak a földrengés sújtotta marokkói Uargane faluban 2023. szeptember 9-én, miután reggelre virradóan 7-es erősségű földmozgás pusztított az észak-afrikai országban. A rengés epicentrumát Marrákestől mintegy 70 kilométerre, délnyugatra mérték. A halálos áldozatok száma meghaladja a kétezret, a sebesüteké szintúgy, ebből 1400 ember állapota válságos.
Nyitókép: MTI/AP/Moszaab es-Sami

Marokkói földrengés: már 2000 fölött van a halottak száma, magyarok mentek segíteni - galéria

Humanitárius segítséget nyújt a földrengés sújtotta Marokkóban a Magyar Református Szeretetszolgálat. A szervezet első küldöttsége vasárnap repült Marrákesbe. A helyzetről és várható munkájukról Dobis-Lucski Zsófia, a Magyar Református Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője beszélt az InfoRádiónak.

"A pénteki földrengés hírét követően másnap már felvette a Magyar Református Szeretetszolgálat a kapcsolatot a marokkói testvérekkel. Onnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy most elsőként humanitárius segítségre, tehát tartós élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, takarókra van leginkább szükségük a károsultaknak. Sajnos azóta a híradásokból megtudtuk, hogy több mint 2000 ember életét vesztette, de most elsőként még nem a kutató-mentő szolgálatunkat kérték, hanem a humanitárius segítségnyújtást" - mondta az InfoRádióban Dobis-Lucski Zsófia, a szervezet vezetője.

Vasárnap az MRSZ küldöttségének első csapata - lényegében két ember egy-egy hátizsákkal - már elindult Marrákesbe. A gyorsaság miatt ezúttal Marokkó nagyvárosaiban vásárolják meg a több tonnányi segélyt, amit kint bérelt terepjárművekkel visznek a földrengés sújtotta településekre. A helyszínen tájékozódnak és egyeztetnek a helyi hatóságokkal, megtervezik a további segítségnyújtást.

Ezt a segítséget most a Magyar Református Szeretetszolgálat saját költségén vállalta, de ezzel párhuzamosan meghirdettek egy országos adománygyűjtést.

"Ha valaki szeretné támogatni a marokkói missziót és azt, hogy a jövőben még több adományt tudjuk eljuttatni a földrengés károsultjainak, akkor hívhatja a 1358-as adományvonalunkat, vagy pedig tetszőleges összeggel támogatható a misszió a jobbadni.hu oldalon keresztül" - mondta Dobis-Lucski Zsófia.

A szervezet kutató-mentő csapata pedig már teljes készenlétben áll, vagyis ha kérik a marokkóiak, akár már a hét elején ki tudnak utazni.

Több történelmi jelentőségű épület megrongálódott

Az országot péntek éjjel rázta meg a rabati székhelyű geológiai központ szerint 7-es erősségű rengés, amelynek epicentruma a közép-marokkói Al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 kilométerre délnyugatra volt. Az USGS 6,8-as erősségűnek mérte a földmozgást.

Az epicentrumhoz legközelebb eső városban, Marrákesben több történelmi jelentőségű épület megrongálódott,

az UNESCO világörökségi listáján is szereplő belvárosban egy mecset minaretje leomlott.

Mindeközben fogytán az idő, ami a túlélők keresését illeti. Szakértők egy 72 órás időablakról beszélnek, amelynek keretében még nagy valószínűséggel túlélőket találhatnak.

A marokkói televízió a belügyminisztériumra hivatkozva vasárnap már azt jelentette, hogy

  • 2421 sérültet tartanak számon.
  • A legtöbb áldozatot, 1351 halottat a közép-marokkói Al-Hauz tartományból jelentették, ahol a földrengés epicentruma is volt.
  • A sérültek száma is kétezer felett van, ebből mintegy 1400 ember állapota válságos a szombat esti adatok alapján.

Nasszer Dzsabúr, a marokkói geofizikai intézet vezetője szerint a mentési munkálatokat tovább nehezítette a vasárnap reggeli órákban egy utórengés. Ennek erősségét az amerikai földtani intézet (USGS) 3,9-es erősségűre tette. A földmozgás fészke 80 kilométerre délnyugatra volt Marrákestől.

Vasárnap érkezett meg a spanyol hadsereg 56 fős vészhelyzeti segítségnyújtó egysége is az észak-afrikai országba, hogy támogassa az esetleges túlélők utáni kutatást.

Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy országa is kész segítséget nyújtani, amennyiben Marokkó kéri azt. A francia hatóságok eddig négy francia halottról és 15 francia sebesültről tudnak Marokkóban.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) időközben bejelentette, hogy egymillió svájci frankot (403 millió forint) különített el humanitárius segítségnyújtásra.

(A nyitóképen: Sírgödröket ásnak helybeli férfiak a földrengés sújtotta marokkói Uargane faluban 2023. szeptember 9-én, miután reggelre virradóan 7-es erősségű földmozgás pusztított az észak-afrikai országban.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×