eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az előző éjszakai földrengésben megrongálódott épület Marrákesben 2023. szeptember 9-én. A 7-es magnitúdójú földrengés hatalmas károkat és pánikot okozot és nyolcszázhúsz halálos áldozatot követelt.  A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi

Szívfacsaró szám érkezett a marokkói földrengésről

Meghaladta a kétezret a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma az észak-afrikai ország belügyminisztériumának szombat esti közleménye szerint. Jelenleg már 2012 halottról tudni.

A tárca hozzátette, hogy csaknem 2060 sérültet tartanak számon, közülük 1404-en válságos állapotban vannak.

A belügyi tárca közlése szerint a halottak nagy részét, 1293 embert a Magas-Atlasz-hegységben lévő al-Hauzban, illetve, 452 embert, a közelben lévő Tarudantban találták.

Az epicentrumhoz legközelebb eső városban,

Marrákesben több történelmi jelentőségű épület megrongálódott, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő belvárosban egy mecset minaretje leomlott

Az országot péntek éjjel rázta meg a rabati székhelyű geológiai központ szerint 7-es erősségű rengés, amelynek epicentruma a közép-marokkói Al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 kilométerre délnyugatra volt. Az amerikai földtani intézet (USGS) 6,8-as erősségűnek mérte a földmozgást.

Marrákes, 2023. szeptember 9.
Utcán várakozó emberek egy földrengés után Rabatban 2023. szeptember 8-án éjszaka. A 7-es magnitúdójú földrengés hatalmas károkat és pánikot okozot és nyolcszázhúsz halálos áldozatot követelt.  A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta.
MTI/EPA/Dzsalal Morsidi
Marrákes, 2023. szeptember 9. Utcán várakozó emberek egy földrengés után Rabatban 2023. szeptember 8-án éjszaka. A 7-es magnitúdójú földrengés hatalmas károkat és pánikot okozot és nyolcszázhúsz halálos áldozatot követelt. A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi

A földrengésről az Infostarton folyamatosan beszámoltunk, legutóbbi cikkünk:

A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta. Az amerikai szövetségi földtani intézet (US Geological Survey) értékelése szerint az Atlasz-hegységben bekövetkezett 6,8-as erősségű földrengés 120 éve a legsúlyosabb volt a marokkói térségben, de 1900 óta egyik sem volt 6-osnál erősebb.

Az Egyesült Államok kormánya azon dolgozik, hogy gondoskodjon Marokkóban tartózkodó amerikai állampolgárok biztonságáról - közölte Joe Biden elnök.

A Magyar Nemzet egy brit nőt idéz, aki átélte a földrengést. Eszerint Lois Fox, egy tyneside-i nő az ITV brit tévében mesélte el, hogy milyen borzalmakat élt át a földrengés éjszakáján. Turistáskodott Marrákesben, amikor éjszaka hangos morajlásra lettek figyelmesek, majd elszabadult a pokol: az egész épület rázkódni kezdett. Ekkor a csoport a tetőre sietett, mert attól rettegtek, hogy hirtelen összeomlik alattuk az épület.

Amikor a rengés abbamaradt végül Lois és az ismerősei kimentek az utcára, hogy minél távolabb legyenek az épülettől. A nő szerint

az utca valóságos mészárszék volt:

mindenhol halottak és sérültek hevertek az utcán. Az asszony most is a repülőtéren vár, hogy visszajusson Londonba.

"Marokkónak hatalmas szüksége van a segítségre, és nem csupán az elkövetkezendő egy-két hétben. Hónapokban, sőt, években számolunk" - szögezte le Hossam Elsharkawi, a Nemzetközi Vöröskereszt közel-keleti és észak-afrikai irodavezetője.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×