eur:
388.96
usd:
363.5
bux:
68113.22
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az Orosz Nyomozó Bizottság által közreadott kép a mentőalakulatok tagjairól az oroszországi Tver megyében lévő Kuzsenkino község közelében lezuhant magánrepülőgép roncsa mellett 2023. augusztus 23-án. A gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, köztük Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, a Wagner katonai magánvállalat alapítója és Dmitrij Wagner Utkin a csoport parancsnoka. A balesetet senki sem élte túl.
Nyitókép: MTI/EPA/Orosz Nyomozó Bizottság

Kis-Benedek József: a Prigozsin-gép lelövését Vlagyimir Putyinnak kellett engedélyeznie

Az orosz hatóságok megerősítették, hogy a szerdai, Moszkva melletti légibalesetben meghalt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport alapítója, pontosan két hónappal az általa – az orosz védelmi minisztérium ellen – megkísérelt lázadás után. Néhány beszámoló alapján a gépet lelőtték. Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértőt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanárát kérdeztük.

Most már elég egyértelműen meg lehet állapítani, hogy lelőtték a gépet – fogalmazott az InfoRádióban Kis-Benedek József, hozzátéve, a jelek arra engednek következtetni, hogy nem műszaki probléma történt.

A nemzetbiztonsági szakértő emlékeztetett, az orosz állami és katonai vezetés között egy ideje már komoly ellentétek, belső viták tapasztalhatók, ami miatt egyes személyeket igyekeznek „kivonni a forgalomból”. Jevgenyij Prigozsin szerepe meglehetősen speciálisnak volt mondható az ukrajnai műveletekben, emiatt a lázadást követően gyors intézkedésre nem került sor, de azért tudható volt, hogy ezt felelősségre vonás nélkül nem úszhatja meg – magyarázta az NKE címzetes tanára, kiemelve:

az orosz vezetés bosszút áll azokon, akik nem fogadják el Vlagyimir Putyin vezetési stílusát, illetve azt a politikát, amit folytat, nemcsak Ukrajnában, hanem általában.

„Ha valaki ellenáll ennek, megbosszulják!” – jelentette ki.

Kis-Benedek József értékelése szerint – ha igazak a hírek – az orosz vezetés nagy hibát követett el, hogy úgymond „lefejezte” a Prigozsin-csoportot, miután annak teljes felső vezetése a gépen utazhatott. Megismételte, miután a gép semmilyen műszaki hibát nem jelzett, azt nagy valószínűséggel az orosz légvédelem semmisítette meg, amikor a felszállást követően elérte a 8000 méter körüli magasságot.

„Elég egyértelmű, hogy e mögött ott van Putyin, kétségkívül, hogy engedélyezte” – fogalmazott a nemzetbiztonsági szakértő, aki szerint a kérdés inkább az, hogyan fogják az akciót el/megmagyarázn.

Azt viszont nem gondolná, hogy lesz bármiféle független vizsgálat az ügyben, legfeljebb olyan, amit az orosz légvédelem fog lefolytatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×