eur:
389.6
usd:
364.18
bux:
68150.15
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója a terrortámadás áldozatául esett Vladlen Tatarszkij orosz kormánypárti haditudósító és blogger temetésén a moszkvai Trojekurovszkij temetőben 2023. április 8-án.
Nyitókép: MTI/AP

Mi vezetett Jevgenyij Prigozsin halálához?

Továbbra is sokan találgatják azt, mi miatt hagyta el Afrikát a repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Jevgenyij Prigozsin. Mi lehet most a célja a Wagner csoporttal az orosz politikai vezetésnek és vajon mihez kezdenek a vezérüket elvesztő zsoldosok? Kitörhet-e egy újabb lázadás?

A Wagner csoport parancsnoka, Jevgenyij Prigozsin valószínűleg Afrikából akart elmenekülni, amikor a tveri régióban lezuhant az az Embraer Legacy típusú magánrepülőgép, amin ő is rajta volt. Az orosz hadsereg megpróbálhatta ellehetetleníteni a zsoldoscsoport tevékenységét a térségben – írja szerdai jelentésében a washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW) kutatóközpont.

Prigozsin a napokban videóüzenettel jelentkezett a Telegramon a fekete kontinensről: a felvételen többek közt arról beszélt, hogy szabadabbá tenné Afrikát csapataival. Azt mondta még akkor, hogy zsoldosokat toboroznak és teljesíteni fognak minden általuk kitűzött célt. „Rémálommá tesszük az Iszlám Állam, az al-Kaida és más banditák életét” – fogalmazott a videóban.

A Wagner a júniusi, gyorsan elhalt lázadás óta nem vesz részt az Ukrajna elleni háborúban, és a jövője is kérdésessé vált, az elemzők azonban azt valószínűsítik, hogy a több afrikai országban aktívan jelen lévő szervezet tevékenysége valamilyen formában folytatódik a fekete kontinensen. Több nyugati ország és jogvédő tömörülés háborús bűnök elkövetésével vádolja őket a Közép-afrikai Köztársaságban és Maliban.

Mi történt Európában és Oroszországban?

Az ISW forrásai szerint

az orosz hadseregnek volt egy olyan terve, hogy a Wagner-zsoldosokat 20 ezer katonából álló hadtesttel váltsák fel

– közölte a The Kyiv Independent.

Az elemzésben hozzáteszik, hogy Prigozsin minden erejével ellenezte ezeket az erőfeszítéseket és arra törekedett, hogy megakadályozza az orosz terveket.

A Wagner csoportot érintő átalakítások vezetésével állítólag Andrej Averjanov tábornokot, az orosz különleges szolgálatok vezetőjét bízták meg.

Ő lehetett az, aki keményen fellépett most Prigozsin ellen. Az ISW szerint Averjanovot már korábban is összefüggésbe hozták gyilkossági kísérletekkel, köztük Szergej Szkripal egykori kettős ügynök és lánya, Julija megmérgezésével.

A washingtoni kutatóközpont értesülései szerint Prigozsin megtudhatta, hogy szervezkedés indult ellene és bepánikolt. Úgy érezhette, hogy nagyon sebezhetővé vált politikai ellenfeleivel szemben, ezért foghatta menekülőre Afrikából.

A halál az halál

A Roszaviacija orosz légügyi hatóság szerda este hivatalosan is megerősítette, hogy meghalt a Wagner csoport vezére, Jevgenyij Prigozsin, miután sikerült azonosítani a holtestét a lezuhant kisgép roncsai között. A Moszkvából Szentpétervárra tartó repülőn 10-en utaztak, a tragédiában mindannyian életüket vesztették.

A Wagner csoport azt írta a közösségi médiában, hogy Prigozsin egy igazi hős és valódi hazafi volt, de a Putyin-rezsim elárulta őt. A zsoldos csapat másik befolyásos tagja, Dmitrij Utkin parancsnok is a repülőgép-balesetben lelte halálát.

Egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a Prigozsin által rendszeresen használt magángép szerda délután tűnt el a radarokról. Az orosz állami televízió csak a balesetről számolt be.

A Wagner Telegram-csatornáján azonban azt írta, hogy a repülőt kilőtték.

Az X-en (korábban Twitter) közben megjelent egy rövid videófelvétel, amelyen egy nő arról beszél, hogy Ukrajna, valamint több nyugati hírszerző szolgálat is sokszor deklarálta korábban, ki kell iktatni Prigozsint, mégsem tudták ezt elérni, Oroszország viszont most igen. „Megöltük Prigozsint, ezaz Oroszország! Hajrá, hajrá!” – kiáltja önfeledten.

A nyugati vezetők Vlagyimir Putyint sejtik a likvidálás hátterében. Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy nincsen meglepődve. „Nincsenek konkrét bizonyítékaink, de Oroszországban minden ilyen akció mögött Putyin áll" – emlékeztetett.

Egy, a Wagnerhez közel álló csatorna azt írta a Telegramon, hogy amennyiben a Prigozsin haláláról szóló híresztelések beigazolódnak, megszervezik a második „Igazság Menetet”, és elindulnak Moszkva felé, ugyanis úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Kreml is közrejátszott a tragédiában. Az erről készült képernyőfotót Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója osztotta meg az X-en.

Ez a Wagner

Putyin egykori jobbkeze, Jevgenyij Prigozsin hozta létre és működtette a leghatékonyabb orosz fegyveres alakulatot, a lényegében féllegális Wagner csoportot, amely az ukrajnai háborúban is fontos szerepet kapott. Prigozsin azonban többször is hangot adott annak, hogy nem kapják meg a megfelelő támogatást az orosz védelmi minisztériumtól az ukrajnai háborúban. Amikor pedig a vezér szembesült a mindent átjáró korrupcióval, rövid életű lázadást robbantott ki és Moszkva ellen fordult.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×