eur:
388.97
usd:
362.03
bux:
67965.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Jevgenyij Prigozsin. Forrás:Twitter/generalsvr_en
Nyitókép: Forrás:Twitter/generalsvr_en

Hivatalosan is megerősítették: meghalt Jevgenyij Prigozsin - videó

"A pokolban is ő lesz a legjobb" - írták a Wagner csoport közösségi oldalán, ahol azzal fenyegetőznek, hogy a zsoldosok beveszik a Kremlt.

A Russia 24 orosz állami televízió hivatalos közleményben adta hírül, hogy a Wagner csoport vezetője repülőkatasztrófa áldozata lett. Legalábbis Jevgenyij Prigozsin neve is szerepel annak a repülőnek az utaslistáján, amely a tveri területen zuhant le. A TASZSZ hírügynökség a katasztrófát vizsgáló légügyi hatóság közlésére hivatkozva számolt be a zsoldosvezér haláláról.

Mint közölték Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség vizsgálatot indított egy lezuhant Embraer ERJ-135BJ Legacy 600 üzleti repülőgép ügyében.

Úgy tudni hogy a gépen hét utas és háromfőnyi személyzet tartozkodott, de senki sem élte túl a katasztrófát. Állítólag a körzetben aktív volt az orosz légvédelem is, amely az utóbbi időkben megszaporodott ukrán drón támadások miatt áll harckészültségben az ország területén.

A gép Kuzsenkino község közelében zuhant le. A helyszínen a rendvédelmi szervek és a rendkívül helyzetek minisztériuma munkatársai tartanak szemlét, keresik a gép fekete dobozait. A nyomozást Igor Dudenya, a tveri régió kormányzója személyes ellenőrzése alá vonta.

Az incidens pontosan két hónappal a Prigozsin által alapított Wagner zsoldoscsoport zendülése után történt. A katonai magánvállalat fegyveresei kelet-Ukrajnából kiindulva elfoglalták akkor Rosztov-na-Donu várost és fegyveres gépkocsioszlopot indítottak Moszkva felé, az orosz hadvezetés ellen tiltakozva.

A közösségi médiában megjelent információk szerint egy másik, ugyanilyen Embraer gyártmányú üzleti repülőgép, amely ugyancsak Jevgenyij Prigozsin tulajdonában van, gond nélkül leszállt Moszkvában. Ez a gép a másikkal azonos útvonalon repült Szentpétervárról az orosz fővárosba.

Viszont az orosz média folyamatosan közöl képeket a katasztrófa helyszínéről.

Értesülések szerint Vlagyimir Putyin azonnal elhagyta Kurszkot és visszatért Moszkvába. Közben a Wagner csoporthoz közeli internetes csatornákon olyan üzenetek jelennek meg, ha igaznak bizonyul Prigozsin halálhíre akkor a zsoldosok beveszik a Kremlt.

A Wagner csoport telegram oldalán a "Szürke zóna" portálon is megerősítették a zsoldos vezér halálát. Azt írták:

"A Wagner csoport vezetőjének, Oroszország hősének, az igaz hazafinak vesztét Oroszország árulói okozták. De még a pokolban is ő lesz a legjobb. Dicsőség Oroszországnak"

Kiderült az is, hogy

meghalt a Wagner csoport parancsnoka, Dmitrij "Wagner" Utkin is.

Prigozsin és Utkin haláláról korábban Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja is bejelentést tett Wagner-tagokra hivatkozva, és ezt állította több, a katonai magánvállalattal kapcsolatba hozott Telegram-csatorna is.

A hatóság szerint a repülést rendes eljárás szerint kiadott légtérhasználati engedély alapján hajtották végre.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×