eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Close up on woman legs feet standing on the electric kick scooter on the pavement wearing jeans and sneakers in summer day
Nyitókép: Miljan Živković/Getty Images

Hadüzenet az elektromos rollereknek Németországban is

Párizsban a napokban végzett felmérés szerint a főváros lakosságának kilencven százaléka az elektromos rollerek kitiltása mellett van. Magyarországon ugyancsak napirenden van a KRESZ módosítása, de a balesetek növekvő száma miatt Németországban is egyre hangosabbak a szigorításokat követelők.

Az Európai Unióban az elektromos roller használatának szabályozása tagállamonként eltérő. Az elmúlt években azonban számos baleset és haláleset történt a roller használata során, ezért az unióban is szigorítanának. Ebből kiindulva az EU Közlekedésbiztonsági Tanácsa a hónap elején egységes szabályokat javasolt az elektromos rollerekre.

Egyebek között napirenden van a gyárilag beépített 20 kilométer per órás sebességkorlátozás elrendelése, nagyobb, legalább 30,5 centiméter átmérőjű kerekek bevezetése, a rollerek használói számára pedig bukósisak kötelező viselése.

A javaslatok között szerepel az is, hogy az elektromos rollereket csak 16. évét betöltött személy vehetné igénybe, továbbá a testület tilalmat vezetne be a jármű gyalogúton, illetve ittas állapotban történő használatára.

Ezúttal Németországban erősödtek fel a szigorítást célzó követelések, mégpedig a Német Rendőri Szakszervezet (GdP) részéről.

"Meg kell vizsgálnunk azokat a lehetőségeket, amelyek a nagyobb biztonságot célozzák" – hangsúlyozta Michael Mertens, a szakszervezet elnökhelyettese. A hannoveri RND hírszolgálatnak nyilatkozva utalt arra, hogy javaslataik között szerepel a többi között a magasabb büntetések bevezetése, az elektromos rollerek használatával kapcsolatos oktatás, illetve felvilágosítás intenzívebbé tétele, továbbá az alkoholtilalom elrendelése.

A rollerek használóinak hozzá kell járulniuk a közlekedésbiztonság erősítéséhez – tette hozzá. A fennálló problémák között említette a rollerek jelenleg engedélyezett magas sebességét. Felhívta a figyelmet arra, hogy már

az óránkénti 20 kilométeres sebesség esetében is egy baleset súlyos következményekkel járhat.

"Részleges sikert jelenthetne a rollerek sebességének csökkentése óránként 15 kilométerre" – vélekedett az elnökhelyettes. Mertens utalt arra is, hogy az elektromos rollerek használatával kapcsolatos problémák valamennyi német tartományban hasonlók. Ezzel összefüggésben említette egyrészt a rollerek parkolásával, illetve leállítás utáni elhelyezésével kapcsolatos helyzetet. Másrészt pedig az elektromos rollerek használóinak "szabadságérzetét", ami – mint hangoztatta – a közlekedésbiztonsággal való törődés megszűnéséhez vezethet.

A szövetségi közlekedési minisztérium szóvivője ezzel kapcsolatban ugyanakkor utalt arra, hogy mindezek a problémák az érvényben lévő szabályozás szerint a tartományok hatáskörébe tartoznak.

Címlapról ajánljuk
Transzplantációs nagyhatalom lehetünk Európában

Transzplantációs nagyhatalom lehetünk Európában

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke szerint növelni kell a szervadományozási hajlandóságot Magyarországon. Berente Judit az InfoRádióban azt mondta: az élődonoros műtétek jól tervezhetők, és az érzelmi kötődés a transzplantáltaknak is fontos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×