eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
5.56mm NATO ammunition in magazines on black background
Nyitókép: zim286/Getty Images

Fontos dologra figyelmeztet az EU külügyi biztosa a háború kapcsán

A háború elvesztését jelenti Ukrajna számára, ha az Európai Unió nem találja meg heteken belül a módját annak, hogy felgyorsítsa a lőszerellátást – figyelmeztetett Josep Borrell, az EU külügyi vezetője a müncheni biztonsági konferencia zárónapján.

Josep Borrell közölte, hogy az uniós védelmi miniszterek március 8-9-re tervezett rendkívüli találkozója lehetőséget ad az országoknak arra, hogy lőszert ajánljanak fel meglévő készleteikből, hozzátéve, hogy az európai hadseregeknek számára akár 10 hónapig is eltarthat, amíg egyetlen új lőszert is megrendelnek és megkapnak.

„Sürgős háborús üzemmódban vagyunk. Ezt a lőszerhiányt gyorsan meg kell oldani, hetek kérdése” – fogalmazott a müncheni konferencián hozzátéve: ellenkező esetben a háborúnak vége, utalva arra, hogy Ukrajnának nincs esélye az orosz erőfölénnyel szemben.

A Guardian brit napilap szerint az uniós külügyminiszterek hétfői ülésén Borell azt is napirendre tűzi, hogy a meglévő 3,6 milliárd eurós európai békeeszközből az EU közösen szerezzen be lőszert a koronavírus idején a vakcinák beszerzésének mintájára, ezt az ötletet először Kaja Kallas észt miniszterelnök vetette fel – írja a Napi.hu.

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint az észt ötlet középtávon működne, de szerinte a hiány olyan sürgős, hogy az uniós országoknak a meglévő készletekből kell meríteniük. Fel kell használnunk, amivel a tagállamok rendelkeznek – mondta.

„Növelnünk és fel kell gyorsítanunk katonai támogatásunkat. Jelenleg az európai hadseregnek csaknem tíz hónapba telik egy 155 mm-es kaliberű lőszer megvásárlása, és csaknem három évbe egy levegő-levegő rakéta beszerzése. Ez nincs összhangban azzal a háborús helyzettel, amiben élünk” – jelentette ki.

Az észt miniszterelnök ugyanezen az eseményen felszólalva azt mondta, hogy Oroszország háborús üzemmódban van, három műszakban gyárt lőszert, és szerinte Európában is hasonló háborús alapokra kellene helyezni a hadrendet. Állítása szerint a védelmi ipar vezetői azt mondták neki: nem kaptak megrendeléseket az EU-tól.

Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×