eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
5.56mm NATO ammunition in magazines on black background
Nyitókép: zim286/Getty Images

Fontos dologra figyelmeztet az EU külügyi biztosa a háború kapcsán

A háború elvesztését jelenti Ukrajna számára, ha az Európai Unió nem találja meg heteken belül a módját annak, hogy felgyorsítsa a lőszerellátást – figyelmeztetett Josep Borrell, az EU külügyi vezetője a müncheni biztonsági konferencia zárónapján.

Josep Borrell közölte, hogy az uniós védelmi miniszterek március 8-9-re tervezett rendkívüli találkozója lehetőséget ad az országoknak arra, hogy lőszert ajánljanak fel meglévő készleteikből, hozzátéve, hogy az európai hadseregeknek számára akár 10 hónapig is eltarthat, amíg egyetlen új lőszert is megrendelnek és megkapnak.

„Sürgős háborús üzemmódban vagyunk. Ezt a lőszerhiányt gyorsan meg kell oldani, hetek kérdése” – fogalmazott a müncheni konferencián hozzátéve: ellenkező esetben a háborúnak vége, utalva arra, hogy Ukrajnának nincs esélye az orosz erőfölénnyel szemben.

A Guardian brit napilap szerint az uniós külügyminiszterek hétfői ülésén Borell azt is napirendre tűzi, hogy a meglévő 3,6 milliárd eurós európai békeeszközből az EU közösen szerezzen be lőszert a koronavírus idején a vakcinák beszerzésének mintájára, ezt az ötletet először Kaja Kallas észt miniszterelnök vetette fel – írja a Napi.hu.

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint az észt ötlet középtávon működne, de szerinte a hiány olyan sürgős, hogy az uniós országoknak a meglévő készletekből kell meríteniük. Fel kell használnunk, amivel a tagállamok rendelkeznek – mondta.

„Növelnünk és fel kell gyorsítanunk katonai támogatásunkat. Jelenleg az európai hadseregnek csaknem tíz hónapba telik egy 155 mm-es kaliberű lőszer megvásárlása, és csaknem három évbe egy levegő-levegő rakéta beszerzése. Ez nincs összhangban azzal a háborús helyzettel, amiben élünk” – jelentette ki.

Az észt miniszterelnök ugyanezen az eseményen felszólalva azt mondta, hogy Oroszország háborús üzemmódban van, három műszakban gyárt lőszert, és szerinte Európában is hasonló háborús alapokra kellene helyezni a hadrendet. Állítása szerint a védelmi ipar vezetői azt mondták neki: nem kaptak megrendeléseket az EU-tól.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×