eur:
391.74
usd:
362.15
bux:
65784.17
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor
Nyitókép: euronews.com

Kitálalt a hírhedt orosz árnyékhadsereg korábbi zsoldosa

Először szólalt meg egy volt zsoltos a hírhedt Wagner-csoportból. A férfi az ultratitkos milícia tagja volt, amelyet Vlagyimir Putyin magánhadseregeként emlegetnek, holott Oroszországban hivatalosan nem is ismerik el a létezését.

Marat Gabidullin 48 évesen a börtönben hallott először az alakulatról. Gyilkosságért ült, emiatt az orosz hadseregben nem szolgálhatott tovább, de a zsoldosseregben a büntetett előélet nem számított.

„Többet kerestünk mint az orosz átlag, és amikor bevetésen voltunk, olyan bérünk volt, mint egy szenior menedzsernek, több mint 3 ezer euró” – idézi az Euronews a férfi szavait, aki a francia állami televíziónak nyilatkozott.

„Etikai kódexről szó sem volt, kizárólag a katonai célok számítottak. A Wagner-csoport hivatalosan nem létezik, az oroszok tudják, hogy őket soha nem vonják felelősségre az akcióikért” – fogalmazott Gabidullin.

A férfi azt is hozzátette, hogy más különítményekhez képest voltak „kiskapuk”, a parancsnokok szabad kezet kaptak, és sokkal kevésbé voltak aggályaik, mint például neki.

„Nem voltak törvények vagy morális megfontolások.

A cél mindig szentesítette az eszközt, függetlenül attól, hogy milyen veszteségekkel járt” – mondta.

A volt zsoldos könyvet írt az orosz árnyékhadseregben átéltekről. Őt 2015-ben a Donbászba, utána pedig Szíriába küldték.

Az ukrán frontokon állítólag több tucatnyian haltak meg a Wagner-csoport tagjai közül. A hivatalos orosz statisztikákban a számuk soha nem fog megjelenni.

Címlapról ajánljuk

Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Donald Trump volt amerikai elnök a republikánus előválasztáson fölényesen nyerte el Dél-Karolinát, így a saját államában verte meg egyetlen riválisát, Nikki Haley-t. Az előrejelzések is Trump győzelmét jósolták, de akkor miért harcol még Nikki Haley? Erről is kérdeztük Fekete Rajmundot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.28. szerda, 18:00
Szenes Zoltán
professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×