eur:
393.38
usd:
368.13
bux:
66139.11
2024. április 24. szerda György
Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntető támogatóinak egy csoportja a Rotundában, miután betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án. A támadás miatt félbeszakították a kongresszus két házának ülését, amelyen várhatóan hivatalosan is véglegesítik a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i amerikai elnökválasztás eredményét.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A Facebooknak is szerepe volt a capitoliumi erőszak kirobbanásában – állítja a szivárogtató

A Wall Street Journalnek (WSJ) korábban szivárogtató Frances Haugen az amerikai CBS tévécsatornának adott interjúban fedte fel identitását és beszélt arról, miért hozott nyilvánosságra belső dokumentumokat. Kedden kongresszusi meghallgatása lesz.

A 37 éves nő termékmenedzserként dolgozott a Facebook dezinformációval foglalkozó szervezeti egységében, vasárnapi interjújában pedig arról beszélt, hogy az általa kiszivárogtatott dokumentumok egyértelműen alátámasztják, hogy a közösségi oldalnál a növekedés szempontja felülírta a szolgáltatás biztonságos használatáét. A techvállalat ugyanakkor félrevezetőnek nevezte a nyilvánosságra hozott adatokat, hozzátéve, hogy a vállalat által végzett pozitív megítélésű kutatások fölött elsiklottak, írta a BBC.

Haugen az interjúban elmondta, idén mondott fel a vállalatnál azt követően, hogy irritálta és frusztrálta az ottani munka. Mielőtt kilépett volna, belső memókat és egyéb dokumentumokat másolt le magának, majd ezeket osztotta meg a Wall Street Journal újságíróival, melyeket azok csomagokban dolgoztak fel, egy "Facebook akták" névre keresztelt cikksorozat részeként.

Védett felhasználók is vannak

A cikksorozat megállapításai között szerepel, hogy a celebek, politikusok és nagyon ismert Facebook-felhasználók más elbírálás alá estek, mint az "egyszerű" facebookozók.

Esetükben másféle moderálási alapelveket használtak, vagy épp semmilyeneket.

Egy dokumentum azt is nyilvánosságra hozta, hogy a céget saját részvényesei akarják beperelni. A csoport többek között azt feltételezi, hogy a Facebook 5 milliárd dolláros kifizetése az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak a Cambridge Analytica adatbotrány megoldására azért volt ilyen magas, mert az Mark Zuckerberg személyes felelősségét hivatott kizárni.

Az Instagramra vonatkozó vádak aggasztják különösen az amerikai politikusokat. Belső adataik szerint is hat az alkalmazás a tinik lelki egészségére, de kutatásuknak azon részét, amely szerint mérgező hatással van a tinikre a képmegosztó, nem hozták nyilvánosságra. A WSJ szerint publikált adatok azt mutatják, hogy az eleve testképzavarral rendelkező tinik 32 százalékának esetében romlik ez az állapot az Instagram hatására.

Csak saját érdekük számít

Haugen egy szenátusi albizottság előtt fog tanúskodni a Gyermekek online védelme című meghallgatáson kedden, a téma az Instagram fiatal felhasználók mentális egészségére gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatás lesz. Múlt héten a Facebook egyik vezetője azt vallotta az amerikai szenátorok előtt, hogy a szivárogtatások nem emelték ki a platform tizenévesekre gyakorolt pozitív hatását. (A keddi meghallgatás miatt gyanították egyesek, hogy a hétfői történelmi leállásnak köze lehet a kiszivárogtatottt információkhoz).

Haugen elmarasztalóan nyilatkozott korábbi munkaadójáról.

"Érdekellentétek feszültek aközött, hogy mi jó a nyilvánosságnak és mi jó a Facebooknak. A Facebook újra és újra a saját érdekei szerint cselekedett: a több pénz szerzése érdekében történő optimalizálást választotta" – mondta.

Zavargásokban is lehetett szerepük

Beszélt a szivárogtató a januári capitoliumi zavargásokról is, azt állítva, hogy a Facebook hozzájárult az erőszak kirobbanásához. A cég bekapcsolta a félretájékoztatást csökkentő biztonsági rendszereket az amerikai választások idején – de csak átmenetileg.

"Amint vége lett a választásoknak, visszaállították a beállításokat a korábbiakra, hogy a növekedést helyezzék előtérbe a biztonsággal szemben, ami a demokrácia elárulásának tűnik"

– fogalmazott.

Nick Clegg, a Facebook globális ügyekért felelős alelnöke a CNN műsorában azt mondta, nevetséges azt sugallni, hogy a Facebook felelős a zavargásokért.

"Szerintem hamis vigaszt nyújt az embereknek – mondta –, ha azt feltételezik, hogy az Egyesült Államokban tapasztalható politikai polarizációra technológiai vagy technikai magyarázatot kell találni."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×