eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Gerd Altmann

Facebook-leállás: "a mindennapi élet alól rántották ki a szőnyeget"

A jövő háborúi informatikai háborúk lesznek, tönkre lehet tenni úgy egy országot, hogy összezavarják az egészségbiztosítási rendszerét, bankrendszerét - vélekedett a hétfői kiterjedt Facebook-leállás kapcsán Zsolt Péter médiaszociológus.

A Facebook és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások hatórás leállása jól megmutatta, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk - mondta érdeklődésünkre Zsolt Péter médiaszociológus.

Szerinte ilyenkor sokan humorral oldják az ijedtségüket, de ez nem változtat azon, hogy ismét kiderült:

az internetes hálózat nem demokratikus, és olyan csomópontok alakultak ki benne, amelyek összeomlása nagyon súlyos társadalmi és gazdasági következményekkel jár.

"Nagyon jó volna, ha kutatások indulnának ezügyben, ugyanakkor nem bízhatunk abban sem, hogy ezek őszinték; miután valaki egy sokkhatáson túl van, már szeret úgy nyilatkozni, hogy milyen könnyedén vészelte át, illetve szégyelli, mennyire megviselte. Sokakat megviselhetett ez a leállás, mert a mindennapi élet, az életvilág alól a szőnyeget rántották ki, minden dominószerűen összedől. A pszichológiában azt mondják erről, hogy az emberek igazán a horror vakuitól rettegnek, szörnyű ürességtől, a véletlentől és a kiszolgáltatottságtól" - ecsetelte Zsolt Péter.

Úgy látja, ha több ilyen leállás lesz, "akkor majd hozzászokunk", az első mindenesetre figyelmeztető volt.

"A jövő háborúi informatikai háborúk lesznek, tönkre lehet tenni úgy egy országot, hogy összezavarják az egészségbiztosítási rendszerét, bankrendszerét.

Össze lehet roppantani egy egész civilizációt, vissza lehet küldeni a középkorba.

Valahogy ennél a Facebook-leállásnál mindenki megérezte: minél civilizáltabb egy rendszer, annál sérülékenyebb" - jelentette ki Zsolt Péter, hozzátéve, kevés az óvatos ember, ahogy kevesen számítanak atomháborúra is és építenek megelőző céllal bunkert.

Szerinte a "zseniket" ma az foglalkoztathatja, hogyan tudják elérni egy-egy szomszédos ország összeomlását, ők a mai kor "reneszánsz emberei".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×