eur:
393.63
usd:
369.03
bux:
65691.74
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pexels

Kárt tesz vagy segít – vita az Instagram körül

Nyilvánossá tette a Facebook az Instagram hatásáról készült, eredetileg belsőként megosztott kutatását. A Wall Street Journal korábban azt írta, az anyag elismerte, hogy a képmegosztó szolgáltatás nem tesz jót a tiniknek: a Facebook vitatkozik az álítással.

A belsőnek szánt anyagokat azt követően tette elérhetővé a Facebook, hogy egyre többen, köztük a The Verge szerkesztője is azt sürgette, hogy tegye meg ezt, mivel ha az Instagram valóban annyira pozitív hatással van a tinikre, nincsen semmi oka rejtegetni azt.

A Wall Street Journal kiemelte a dokumentum konkrét megállapításait, amelyek egy komoly mentális egészséggel kapcsolatos problémát támasztanak alá az alkalmazással kapcsolatban. Saját értelmezésük szerint "a tinilányok harminckét százaléka azt mondta, hogy amikor rosszul érezték magukat a testük miatt, az Instagram hatására még rosszabbul érezték magukat", írják.

Ugyanazok az adatok, kétféle megítélés

A Facebook készítette anyag nagyban alátámasztja ezt az értelmezést a The Verge cikke szerint, még akkor is, ha a vállalat vitatja az értelmezés egyes pontjait. Az egyik megosztott dián a Facebook arról ír, hogy az adatokat inkább úgy kellene értelmezni, hogy "az alacsonyabb életelégedettségű tizenévesek nagyobb valószínűséggel mondják, hogy az Instagram rontja a mentális egészségüket vagy az önmagukkal kapcsolatos érzéseiket, mint azok a tizenévesek, akik elégedettek az életükkel".

A kutatás közzététele egy kongresszusi meghallgatást megelőző estére esett, amely a Facebook és az Instagram hatását vizsgálja a gyerekek mentális egészségére.

A Facebook által elérhetővé tett anyagot, melyet két részletben töltöttek fel az internetre, angol nyelven bárki elolvashatja ezen a linken.

A jelentésben többek között szerepel az, hogy a társadalmi összehasonlítás fontos téma, amellyel az Instagramnak is foglalkoznia kell. Az alkalmazás hatásával kapcsolatosan azt közölték, felhasználóik nagy részének életére vagy semmilyen hatással nem volt az Instagram, vagy jobbá tette a dolgokat.

Minden életkori kohorszot vizsgálva nagyjából 30 százalék vallott úgy, hogy rosszabbá tette életét az instagramozás,

és körülbelül a lányok 30 százaléka vallott arról, hogy testével való elégedetlenségének mértékét növelte az alkalmazás.

Segítségre vágynak a tinik

Kiderül az anyagból az is, hogy a tinédzser felhasználók szerint fontos, hogy az Instagram segítséget nyújtson a nehéz élethelyzetbe került felhasználóknak, legyen bármiről is szó. A legtöbb felhasználó azt mondta, elterelésképp szokta az Instagramot pörgetni, ha éppen nehéz időszakot élnek meg. A legtöbb felhasználó örült volna annak, ha az alkalmazás segített volna neki, hogy jobban tudja kontrollálni a tartalmakat, amelyeket elér, illetve ha annak segítségével sikerülne hozzá hasonló helyzetben levő emberekkel kapcsolódnia.

A cég 22 410 felhasználóval végezte a kutatást a 13-65 éves korosztályban. A válaszadók Amerikában, Japánban, Brazíliában, Indonéziában, Törökországban vagy Indiában élnek. Mentális egészségükkel kapcsolatosan a legtöbben

az iskolai vagy munkahelyi stresszt említettek problémaként,

ezt az alvászavarok, illetve harmadik helyen a testképzavarok követték. A testképzavaroknál tinik esetében a társadalmi összehasonlítás komolyabb problémának bizonyult, ez a mentális probléma került fel a stressz és az alvászavarok mellé a dobogóra.

Egy későbbi dia ugyanakkor rámutat, hogy minden harmadik lány testképzavarát erősíti az Instagram.

Interjúkat is készítettek

A mennyiségi mellett minőségi kutatást is végzett a cég néhány tucatnyi ember bevonásával, valamint 2503 ember körében végzett online felméréssel. Ezek eredményeképp a következőket állapították meg:

  • a tinik alapvetően ugyanazt értik mentális egészség alatt, tisztában vannak az alapfogalmakkal,
  • 82 százalékuknak volt a múlt hónapban valamilyen problémája e téren, ötödük arra is gondolt, hogy kárt okoz magában vagy öngyilkosságot kísérel meg,
  • alapvetően pozitív hatása van életükre az Instagramnak, de akik elégedetlenebbek életükkel, azok több negatív hatást tapasztalnak,
  • háromféle problémával találkoznak az Instagramon: társadalmi összehasonlítással, társadalmi nyomással és negatív interakciókkal,
  • úgy érzik, egyedül kell boldogulniuk, de vágynak a segítségre is.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×