eur:
395.77
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, mi okozta a Facebook történelmi leállását

A hiba a vállalat belső eszközeit és rendszereit is érintette, ami tovább nehezítette a probléma megoldását.

Mint arról az Infostart is beszámolt, magyar idő szerint délután fél hat előtt kezdtek érkezni a leállásról szóló jelzések szerte a világból. Telefonokon nem töltődtek be a Facebook, a Messenger, a Whatsapp és az Instagram bejegyzései, üzenetei, számítógépeken a böngészőkben pedig „kiszolgáló nem található” hibaüzenet érkezett.

A leállásokat nyomon követő DownDetector honlap közlése szerint az első pár órában mintegy 14 millióan jelentették a platformokat szerte a világról, vagyis a probléma nem korlátozódott egy-egy országra, régióra vagy földrészre. Ez volt az óriásvállalat történetében a legnagyobb leállás, mintegy hat órán át tartott, magyar idő szerint éjfél körül indultak újra a szolgáltatások.

Röviddel azt követően, hogy a rendszerek lassan ismét működni kezdtek, a Facebooknál közleményt adtak ki, amiben a hiba okáról is beszámoltak. Mint olvasható,

a kimaradáshoz hibás konfigurációs változtatások vezettek, ami miatt probléma lépett fel az adatközpontjaik közötti kommunikációban.

A hiba a belső eszközeiket és rendszereiket is érintette, ami tovább nehezítette a probléma megoldását – tették hozzá. A vállalat azt is hangsúlyozta, nincs arra bizonyíték, hogy a felhasználói adatok veszélybe kerültek volna a leállás ideje alatt. A Facebook bocsánatot kért a felhasználóitól, és megköszönte nekik, hogy elnézőek vele.

Olyan széles körű volt a leállás, hogy a Facebook alkalmazottak sem tudtak bejelentkezni a rendszerbe és az azt felügyelő szolgáltatásokba, nem működött a belső chat sem. Mindnnek tetejébe azok a mérnökök sem tudtak belépni, akiknek a feladatuk volt megoldani a szolgáltatási problémákat, mondta még a leállás idején az egyik alkalmazott a CNBC-nek.

A The New York Times azt írta, hogy a Facebook kénytelen volt egy néhány fős csapatot küldeni a kaliforniai adatközpontjába, hogy távoli elérés híján személyesen indítsák újra a szervereket.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×