eur:
394.78
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Gyökeres változásokat ígér a Facebook

Több barát, kevesebb politika – ezt ígéri az össztűz alá került Facebook. Változtatásokat vezet be a közösségi médiumhoz tartozó Instagram is, amivel a káros tartalomtól próbálják elterelni a tinédzsereket.

A jövőben kevesebb politikai tartalom lesz a Facebook-felhasználók üzenőfalán – ezt ígérte Nick Clegg egykori brit miniszterelnökhelyettes, aki immár a közösségi platform globális ügyekkel és kommunikációval foglalkozó alelnöke.

A cégre komoly csapás volt a közelmúltbeli többórás leállás, de még nagyobb össztűz zúdult rá ama kiszivárogtatott belső tanulmányai miatt, amelyek szerint tudatában van, hogy káros tartalmakat továbbít, amelyek ártanak a felhasználóknak.

A szivárogtató, Frances Haugen volt alkalmazott végül felfedte kilétét és egy szenátusi bizottság előtt is megsemmisítő kritikával illette a Facebookot.

Az egyik állítás az volt, hogy a Facebook a 2020-as amerikai elnökválasztás után azonnal feloldott néhány biztonsági korlátozást. „Ez nem igaz” – mondta Clegg, sőt „még tovább megyünk”, mert visszafogják a politikát az emberek üzenőfalán – jelentette be.

„Az egyik dolog, amit a felhasználóktól hallottunk, hogy több barátot és kevesebb politikát akarnak látni.

Elkezdtük tesztelni, hogyan lehet mérsékelni a politika jelenlétét”. Clegg úgy fogalmazott, hogy egy sor biztonsági korlátozást nem az amerikai választás, hanem az elnöki beiktatás idején oldottak fel, de több azután is érvényben maradt.

Az ideiglenes intézkedések között volt, hogy fékezték a politikai videók „virális” terjedését, viszont ez akadályozta „ártatlan videók” publikálását. Ezek a lépések nagyon primitív eszközök voltak, amelyek sok teljesen legitim tartalmat is korlátoztak – fejtegette Clegg.

A többségében tinik, celebek és influencerek által kedvelt Instagram esetében közben a cég megpróbálja elvonni a tizenéveseket az olyan tartalmaktól, amelyek ártanak a mentális és fizikai egészségüknek – tette hozzá Clegg.

„Új, de opcionális kontrollt vezetünk be, amelyet a szülők alkalmazhatnak a tinik esetében,

hogy a felnőttek ellenőrizhessék, mit csinálnak a gyerekek online” – mondta egy CNN-interjúban.

Azzal is foglalkoznak majd, ha egy tini többször ugyanazt a tartalmat nézi és azzal is, hogy ezt hol teszi – tette még hozzá.

Bevezetnek meg egy felfüggesztési funkciót, ami arra bátorítja majd a tiniket, hogy egy időre álljanak le az Instagram használatával.

A szenátusi bizottság előtt vallomást tett Haugen azt mondta, hogy a közösségi platformok többször is inkább saját üzleti érdekeiket helyezték a felhasználók biztonsága elé és hogy az Instagram különösen ártalmas a tinédzserkorú lányok számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×