eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk
Set for social chat reactions. Trendy thumb up, heart, love, laugh, wonder, sad, and angry head emoticons
Nyitókép: prettywoman/Getty Images

Emojik a közösségi oldalakon: cukiság helyett probléma

A Facebookon ötször annyit használják a dühös emotikont a felhasználók, mint a tradicionális kedvelés-jelet.

Amikor négy éve a Facebook a bejegyzések és kommentek rangsorolásának új rendszerén dolgozott, egy régóta kerülgetett kérdésbe is ütközött: mit kezdjenek az emojikkal? Az akkori tervek szerint az "imádom" és "dühös" jelek ötször annyit nyomtak volna a latba a rendezéskor, mint az egyszerű, tradicionális kedvelések.

Volt ugyanakkor egy dolgozó a vállalatnál, aki meglátta az ötletben a csapdát is az NBC News cikke szerint, és egy belső üzenetváltó felületen meg is fogalmazta, mi a gondja.

"Gyors kérdés, hogy az ördög ügyvédjét játsszam: a reakciók ötszörösen erősebb súlyozása a kedveléseknél nem ahhoz vezet, hogy a hírfolyamban nagyobb lesz az ellentmondásos tartalmak aránya, mint az elfogadhatóaké?" - kérdezte.

Kis módosítás, nagy változás

Példája a következő volt: ha posztolok egy történetet arról, hogy vettem egy kávét, akkor lehet, hogy lapok néhány like-ot az ismerőseimtől. Ha viszont azt posztolom, hogy Steve Bannon megütötte Hillary Clintot, akkor valószínűleg több szélsőségesebb reakciót kapok dühös emojikkal, és így

sokszorosan több embert érhetek el.

A kollégák válasza a következő volt: mindez lehetséges, de a vállalat tud a potenciális problémáról, és keményen dolgozott azon, hogy ne népszerűsítse az ilyen reakcióhajhász posztokat. A meglátással nem foglalkoztak, pedig a dolgozónak nagyon is igaza volt, mint az mára kiderült.

A történet jól mutatja, miként működik a cég: apró módosításokkal el tudja érni, hogy felhasználói egész mást lássanak, mint korábban. Az esetre Frances Haugen kiszivárogtatásaival kapcsolatban derült fény, a reaciógombok ugyanakkor túlmutatnak az oldalon.

A Redditen már 2005 óta lehet leszavazni vagy jóként értékelni posztokat, a Twitter többféle megközelítést próbált már, az Instagramon pedig mostanra már elrejthetjük a like-ok számát.

Fals információkat emelhettek ki

A Facebook emojikkal kapcsolatos története 2016-ban indult: a like mellé ekkor társult az imádom, a wow, a haha, a szomorú és a dühös fej. Két év múlva még nagyobb jelentőséget kaptak az emojik, amikor a tartalmak rangsorolásában is nagyobb lett a szerepük. Állítólag még mindig a családtagok és közeli ismerősök közti reakciók segítése a cél ezekkel.

Felmerült azonban több Facebook-dolgozóban is, hogy a dühös reakciók kapcsolatba kerülnek az úgynevezett mérgező tartalmakkal:

a dühös, a wow és a haha emojik gyakrabban kapcsolódnak egy kutatás szerint is a megosztó, oltásellenes, alacsonyabb minőségű tartalmakhoz, félinformációkhoz és bántó posztokhoz.

Egy kutató azért is aggódott, hogy Mark Zuckerberg sem érti, mire képes a dühös fej: egy nyilvános kommentben az alapító úgy reagált egy dislike-gombot kereső felhasználónak, hogy használhatja a dühös fejet.

A dühös reakció már nem nyom a latban

2020-ra az emojik értékét a hírfolyam formálásában egyenértékűvé tették a like-okkal, majd megjelent a koronavírus-járvánnyal nagyjából egy időben a törődést jelző emoji is, ugyanakkor egyre többen érezték a Facebooknál is azt, hogy a dühös és a haha reakciók jellemzőbben jelennek meg a tévesen informáló vagy mérgezőnek nevezett tartalmak kapcsán.

Tavaly szeptemberben aztán átalakították a teljes rendszert: a dühös reakciók már nem számítanak rangsorolás szempontjából, az imádom és a törődés pedig kétszer akkora erővel bír, mint a többi reakció.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×