INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

heiko maas

afganisztán

kabul

A német légierő Airbus A400M szállítórepülőgépe felszáll a Hannover közelében fekvő wunstorfi légitámaszpontról 2021. augusztus 16-án. A német hadsereg el akarja kezdeni a német állampolgárok, helyi segítőik és családtagjaik kimenekítését Kabulból, miután előző nap tálib fegyveresek behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. A tálibok a főváros valamennyi területét ellenőrzésük alá vonták és Asraf Gáni afgán elnök is elhagyta az országot.

Német külügyminiszter az afgán válságról: "Rosszul ítéltük meg a helyzetet, ezen nincs mit szépíteni"

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Heiko Maas kiemelte, hogy a kabuli nemzetközi repülőtéren uralkodó állapotokról "rendkívül fájdalmas" és mindenkit mélyen megrázó képek érkeznek.

"Rosszul ítéltük meg a helyzetet, és ezen nincs mit szépíteni" – mondta a német külügyminiszter Berlinben a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztánról.

Heiko Maas kiemelte, hogy a kabuli nemzetközi repülőtéren uralkodó állapotokról "rendkívül fájdalmas" és mindenkit mélyen megrázó képek érkeznek.

Ezek a felvételek is azt mutatják, hogy

a német kormány, a hírszerző szolgálatok és az egész nemzetközi közösség tévesen ítélte meg az afganisztáni helyzetet.

Senki nem tudta megjósolni, hogy "az afgán biztonsági erők milyen sebesen hátrálnak meg és kapitulálnak a tálibok előtt" – mondta a miniszter.

"Mi sem láttuk mindezt előre, és egy ilyen napon, mint ez a mai, az őszinteség is azt parancsolja, hogy ezt a legteljesebb mértékben beismerjük" – emelte ki a német diplomácia vezetője.

Ismertette: elindult a német hadsereg (Bundeswehr) légi művelete, amely azt célozza, hogy a lehető legtöbb embert kimentsék Kabulból a német állampolgárok, afgán munkatársaik és közvetlen családtagjaik közül.

Eddig 2500 ilyen afgán állampolgárnak adtak ki vízumot, és 1900-at már elszállítottak az országból – közölte.

A hétfőn indított mentőakciót amerikai támogatással folytatják. A munkában részt vesz a kabuli német nagykövetség dolgozóinak egy szűk csoportja, amely a külképviselet működőképességének fenntartásáért az afgán fővárosban maradt és kitelepült a repülőtérre – mondta Heiko Maas.

Közölte, hogy az EU-s külügyminiszterek tanácsa kedden rendkívüli ülést tart az afganisztáni helyzet megvitatására.

A német légierő (Luftwaffe) négy szállítógéppel – három Airbus A400M, és egy Airbus A400M típusú repülővel – igyekszik kimenteni embereket Kabulból.

A tervek szerint az Afganisztánnal szomszédos Üzbegisztán fővárosába, Taskentbe szállítják majd a németeket és a tálibok bosszúja elől menekülő helyi segítőiket, illetve családjukat. A kimentettek charterjáratokkal jutnak majd az üzbég fővárosból Németországba.

Német hírportálok értesülései szerint az első német szállítógép, egy A400M-es hétfő délután érkezett Kabul térségébe, de nem kapott leszállási engedélyt. Ezért a repülőtér felett köröz, arra vár, hogy az amerikai egységek kiürítsék a leszállópályát, amelyet elleptek a Kabulból távozni igyekvő emberek.

Nyitókép: MTI/AP/dpa/Hauke-Christian Dittrich
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018