eur:
395.78
usd:
372.66
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Iszlamista szélsőséges tálibok a kabuli elnöki palotában 2021. augusztus 15-én, miután elfoglalták az épületet. Korábban Asraf Gáni afgán elnök elhagyta az országot.
Nyitókép: MTI/AP/Zabi Karimi

Rohamtempóban evakuál az EU Kabulból, az afgán menekülteket elosztják az országok között

Rendkívüli videokonferenciát tartanak kedden az EU-országok külügyminiszterei az afganisztáni helyzet értékelésére. Az egyik fontos feladat a Kabulban rekedt tagállami tisztviselők mellett az őket segítő afgán munkatársak biztonságának a szavatolása, amit a bizottság igyekszik megszervezni.

A hírek szerint tagállami szinten folyamatosan zajlik a kabuli képviseletek ürítése, mindenki az amerikai erők által egyelőre még biztosított kabuli reptérre igyekszik kijuttatni embereit. Az erről szóló tagországi közlemények minden esetben hozzáteszik, hogy ebbe beleértik a náluk dolgozott helyi afgán munkatársak kimentését is.

Bonyolultabb kérdést vet fel az EU közös képviseletének mintegy 100 fős afgán munkatársi gárdájának – fordítóktól tanácsadókon át kiszolgáló személyzetig – az evakuálása, akik esetében családtagokkal együtt előzetes számítások szerint mintegy 460 fővel kell számolni.

Az EU-képviselet önmagában nem képes sem vízumot, sem menedékjogot kínálni,

nem lévén önálló állami entitás, úgyhogy most – igazából már a múlt hét óta – a tagországok körében folyik az egyeztetést, hogy ki mennyit tud „bevállalni” közülük.

„Rendkívül sürgető a helyzet, abszolút komolyan vesszük a kérdést és igyekszünk mindent megtenni a gyors megoldás érdekében” – idézte ennek kapcsán az AFP-hírügynökség az Európai Bizottság szóvivőjét. A Reuters eközben közösségi diplomatát idézett, aki arra panaszkodott, hogy a vártnál hamarabb zuhant nyakukba az azonnali megoldás szüksége, arra számítottak, hogy napjaik, ha ugyan nem heteik vannak még az afgán személyzet elhelyezésének elrendezésre.

Az első kézzelfogható jelét a tagállami segítségnek eddig a spanyol kormány adta, amelyik hétfőn két repülőjét is Dubaiba telepítette,

részint saját munkatársainak, részint a velük dolgozó afgánoknak, emellett pedig „az európai uniós személyzet” a kimentésére is.

“Támogatjuk az EU külügyi szolgálatához tartozó munkatársak és helyi kisegítőik rendezett távozását Kabulból” – jelentette be José Maneu Albares spanyol külügyminiszter. Megfigyelők megjegyzik, hogy a prompt spanyol segítségben alighanem szerepe volt annak is, hogy az EU közös külpolitikai főképviselője (Josep Borrell) jelenleg szintén spanyol.

Az amerikai csapatok a kabuli reptéri védelme már csak néhány órára áll fenn – a Pentagon eredetileg azt jelezte, hogy az evakuálás katonai biztosítását „72 óra alatt” felszámolják –, így a gyors megoldások kihordása is (ami egyúttal adminisztrációs teendők bonyolítását is igényli, mint a minimális utazási okmányok biztosítása) hirtelen nagyon kapkodóvá vált.

Ami a tagállami akciókat illeti, a francia elnöki palota igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy logisztikával is készültek – több francia repülő is már a térségben van –, emellett magát a kimenekítést Párizs szerint „már áprilisban” elkezdték előkészíteni.

A francia közlemény egyúttal ígéretet tett, hogy a gondoskodás a francia képviselet és a helyben működött francia védelmi erők afgán nemzetiségű segítőin túl

kiterjed majd a francia képviselettel kapcsolatba került „újságírókra, emberi jogi aktivistákra és művészekre is”.

Olaszország kabuli követségéről eddig 70 olasz és afgán nemzetiségű munkatársat menekített ki – hétfőn már meg is érkeztek Rómába –, az afgánok esetében a mentés a családtagokra is kiterjedt.

Határozott segítséget ígért – szintén németeknek és afgánoknak egyaránt – a kabuli nagykövetség kapcsán Heiko Maas német külügyminiszter is (bizonyos német katonai biztosítás itt is folyamatban van).

A finn követségről Helsinki 130 finn és afgán munkatársat készül evakuálni, és hasonló műveleten dolgozik valamennyi skandináv ország.

Ők is, valamint a holland követség munkatársai és segítői is a

kabuli reptéren vannak már és várják az indulást, illetve egy részük már távozott.

Holland részről is az evakuáltok közé vették a Kabulban velük dolgozó afgánokat is.

Ugyancsak “cseh és afgán helyi kollégák” eredményes kimentését jelentette be Andrej Babiš cseh miniszterelnök is, a 46 fős egykori kabuli cseh követségi stáb hétfőn már úton volt Prágába.

Ami a keddi EU-külügyminiszteri megbeszélést illeti, Borrell előzetesen annyit közölt róla, hogy első körben a cél “az első értékelések” megejtés.

Mindehhez képest Charles Michel, az Európai Tanács állandó elnöke twitteres üzenetében arra is emlékeztetett, hogy miközben a legsürgetőbb minden esetben a tisztviselői kör, a személyzet és a családtagok biztonságba helyezése, a továbbiakban úgymond nem kétséges, hogy

„igen sok tanulságot kell majd feldolgoznunk”.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×