eur:
394.17
usd:
370.23
bux:
65674.48
2024. április 19. péntek Emma

Izraeli álláspont: „Lengyelország antiszemita és erkölcstelen törvényt hozott”

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter szombat este határozatlan időre konzultációra visszahívta a varsói izraeli nagykövetséget irányító ügyvivőt a közigazgatási eljárásokról szóló vitatott lengyel törvény miatt.

A jogszabályt, amely izraeli álláspont szerint csorbítja a holokausztot túlélők jogait, szombaton írta alá Andrzej Duda lengyel elnök.

Az említett törvénymódosítás egyebek között arról rendelkezik, hogy harminc év elmúltával nem lehet kétségbe vonni a közigazgatási eljárások során hozott döntéseket, az évekkel ezelőtt elkobozott vagyonról szólókat sem.

"Lengyelország ma - nem első alkalommal - antiszemita és erkölcstelen törvényt hozott" - közölte Lapid. "Az új nagykövet, aki rövidesen Varsóba indult volna, egyelőre nem fog Lengyelországba utazni" - áll az izraeli diplomácia vezetőjének állásfoglalásában. Kiemelte: az izraeli külügyminisztérium javasolni fogja, hogy a szabadságát hazájában töltő lengyel nagykövet egyelőre folytassa vakációját. "Ezt az időt arra kellene felhasználni, hogy a lengyeleknek elmagyarázzák, milyen jelentőséggel bír a holokauszt az izraeliek számára" - tette hozzá a tárcavezető.

Lapid szerint hazája most az Egyesült Államokkal egyeztet a lehetséges válaszlépésekről. "Lengyelország antidemokratikus országgá vált, amely nem tartja tiszteletben az emberiség legnagyobb tragédiáját" - fogalmazott Lapid.

Duda a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva felhívta arra a figyelmet, hogy a törvény jogbiztonságot teremt a lengyel lakás- és telektulajdonosok számára, akik jóhiszeműen vásárolták ingatlanjukat, arra az esetre, ha valaki kárpótlási igényekkel állna elő. Hozzátette, hogy a jogszabálymódosítás célja megfékezni a korrupciót is a kárpótlási ügyek kapcsán. Egyben határozottan elutasította az izraeli bírálatokat, miszerint a törvény kifejezetten a zsidók kárpótlási igényei ellen irányulna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×