eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A nemzeti gárda katonái távoznak a washingtoni Capitoliumból 2021. január 16-án. Joe Biden megválasztott amerikai elnök január 20-i beiktatási ünnepségének zavartalansága érdekében fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, valamint legalább 20 ezer nemzeti gárdista biztosítja az eseményt, miután január 6-án Donald Trump hivatalából távozó elnök támogatói erőszakkal behatoltak a Capitoliumba.
Nyitókép: MTI/AP/Jacquelyn Martin

Szakértő: egyhamar nem fog csillapodni a feszültség az Egyesült Államokban

Várhatóan jó ideig megmarad a feszültség az amerikai társadalomban, az a kérdés, hogy erőszakos eseményekre sor kerül-e még – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos munkatársa. A szakértő arról is beszélt, hogy éppen ezért példátlan biztonsági intézkedésekkel készülnek az új elnök beiktatására.

Kemény János véleménye szerint a felelős vezetők vélhetően mindent igyekeznek majd megtenni azért, hogy ne csak a látszata legyen meg, hanem ténylegesen is szavatolják majd a beiktatási ceremónia biztonságát, ami nem csupán egy napra korlátozódik, hanem a január 20-át megelőző öt és azt követő négy napot kell érteni alatta.

Ennek során mintegy 25 ezer nemzeti gárdista lett kivezényelve a helyi rendőrség támogatására, amibe beletartozik a papíron 2 ezer fős capitoliumi rendőrség kontingense, továbbá Washington város és a nemzeti park egyenruhásai, illetve fél tucat, ha nem több egyéb rendőri egység. Nem beszélve a szövetségi szervekről, köztük az elnök és a Fehér Ház, valamint a diplomáciai követek és a pénzügyminisztérium védelméért felelős erő, ami a vezető szerepet látja el a koordinációs rendszerben – sorolta a szakember.

Washington, 2021. január 18.
Előkészítik a helyszínt Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének főpróbájára a washingtoni Capitoliumnál 2021. január 18-án. Joe Biden január 20-i beiktatási ünnepségének zavartalansága érdekében fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, valamint legalább 20 ezer nemzeti gárdista biztosítja az eseményt, miután január 6-án Donald Trump hivatalából távozó elnök támogatóinak egy csoportja erőszakkal behatolt a Capitoliumba.
MTI/AP/Patrick Semansky
Washington, 2021. január 18. Előkészítik a helyszínt Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének főpróbájára a washingtoni Capitoliumnál 2021. január 18-án. Joe Biden január 20-i beiktatási ünnepségének zavartalansága érdekében fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, valamint legalább 20 ezer nemzeti gárdista biztosítja az eseményt, miután január 6-án Donald Trump hivatalából távozó elnök támogatóinak egy csoportja erőszakkal behatolt a Capitoliumba. MTI/AP/Patrick Semansky

Bár hírszerzői forrásokból tudni vélhető, hogy vannak bizonyos csoportok, amik akár támadásra is készülhetnek, az elérhető információk alapján a hatóságok nagyon erőteljes lépéseket tesznek annak érdekében, hogy elejét vegyék a január 6-aihoz hasonló megmozdulásoknak – tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos munkatársa. Mindazonáltal

a nemzeti park rendőrség két helyszínen is ad lehetőséget majd tüntetés szervezésére,

amiket száz főben maximáltak. A közvetlen fizikai fenyegetések elhárítására – a fizikai akadályok mellett – számos ellenőrzőpontot, illetve biztonsági azonosítási intézkedést léptettek érvénybe a fővárosban, amik összességében remélhetően meg fogják akadályozni, hogy magát a ceremóniát megzavarják.

Washington, 2021. január 17.
Lakat a biztonsági kerítésen, amellyel az utakat zárták le a washingtoni Capitolium környékén 2021. január 16-án. Joe Biden megválasztott amerikai elnök január 20-i beiktatási ünnepségének zavartalansága érdekében fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, valamint legalább 20 ezer nemzeti gárdista biztosítja az eseményt, miután január 6-án Donald Trump hivatalából távozó elnök támogatói erőszakkal behatoltak a Capitoliumba.
MTI/EPA/Justin Lane
Washington, 2021. január 17. Lakat a biztonsági kerítésen, amellyel az utakat zárták le a washingtoni Capitolium környékén 2021. január 16-án. Joe Biden megválasztott amerikai elnök január 20-i beiktatási ünnepségének zavartalansága érdekében fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, valamint legalább 20 ezer nemzeti gárdista biztosítja az eseményt, miután január 6-án Donald Trump hivatalából távozó elnök támogatói erőszakkal behatoltak a Capitoliumba. MTI/EPA/Justin Lane

Megosztott társadalom

Kemény János az InfoRádió kérdésére válaszolva emlékeztetett, az Egyesült Államokban

mind a szélsőjobb-, mind a szélsőbaloldalon vannak hagyományai az erőszak alkalmazásának.

Mindez ugyan a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő időszakban háttérbe szorult, tekintve, hogy a külső fenyegetés a belső szélsőséges csoportokat is – politikailag – átmenetileg szétzilálta, viszont az utóbbi jó néhány évben láthatóan az említett közösségek elkezdték megtalálni a hangjukat. Ráadásul a Trump-érában ezekre ráerősítettek kifejezett az elnökpárti támogatók, és a különféle összeesküvés-elméleteket valló csoportok, amik szintén bonyolítják a helyzetet. Azt viszont nagyon nehéz megbecsülni – tette hozzá a szakértő –, hogy ezeknek a köröknek meddig tarthat ki a lendülete, személyes véleménye szerint még sokáig, a kérdés inkább az intenzitásuk, hogy mennyire lesznek hajlandóak továbbhaladni az erőszak alkalmazása útján. És, hogy a különféle preventív intézkedések mennyire lesznek ellenük hatásosak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×