eur:
394.23
usd:
370.28
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A nemzeti gárda katonái a törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium előtt 2021. január 13-án. Joe Biden megválasztott amerikai elnök január 20-i beiktatási ünnepségének zavartalanságát legalább 20 ezer nemzeti gárdista biztosítja, miután január 6-án Donald Trump hivatalából távozó elnök támogatói erőszakkal behatoltak a Capitoliumba.
Nyitókép: MTI/EPA/Samuel Corum

FBI: „felfokozott és aggasztó tartalmú chatelés” előzi meg az elnöki beiktatást

Washingtonban elhalasztották a Biden-beiktatás főpróbáját. Mindeközben a képviselőknek a kongresszusi aulában alvó katonák között kellett áthaladniuk. A hatóságok attól félnek, hogy megismétlődhetnek a múlt heti események, amikor Donald Trump elnök hívei betörtek az épületbe.

Szerdán iktatják be Joe Bident az Egyesült Államok következő elnökeként. A ceremónia vasárnapi főpróbáját azonban elhalasztották, mert az FBI attól tart, hogy Donald Trump távozó elnök hívei újabb erőszakos tiltakozóakciót terveznek.

A múlt szerdai kongresszusi ostrom nyomán öt ember – egy rendőr és négy tüntető – életét vesztette.

Biztonsági illetékesek most

lezárták a washingtoni Capitolium környékét és 20 ezer Nemzeti Gárda tagot vezényeltek ki.

Az FBI arra figyelmeztetett, hogy „felfokozott és aggasztó tartalmú chatelés” és potenciális erőszakos fenyegetések előzik meg az eseményt. A Szövetségi Nyomozóiroda emellett közölte, hogy

mind az ötven szövetségi államban fegyveres tiltakozásra számít.

Az Egyesült Államok számára így olyan kínos felvételek kísérik a hatalomátadást, amelyeken azt látni, hogy katonák védik a hatalom képviselőit.

Joe Biden megválasztott elnök stábja közben törölt egy tervezett vonatutat annak ellenére, hogy Mike Pence alelnök azt ígérte, hogy biztonságos lesz a beiktatás.

Pence várhatóan ott lesz a ceremónián, míg a régi hagyománnyal szakítva Donald Trump nem vesz részt utódja beiktatásán.

Közben négy amerikai légitársaság bejelentette, hogy nem engedi az utasoknak hogy lőfegyvert adjanak fel a poggyászban, ha Washingtonba utaznak.

Meglepő módon, eddig szigorú biztonsági intézkedések mellett, de lehetett fegyvert szállítani, ha azt biztonsági dobozban poggyászként adta fel az utas. A Delta, United, American és Southwest légitársaságok most megtiltották ezt a gyakorlatot. Őket további légitársaságok követhetik.

Közben a kongresszusi demokraták által Trump elnök ellen indított vádeljárás leghamarabb csak jövő szerdán – néhány órával Trump elnöki mandátumának lejárta után – kerülhet a Szenátus elé. A Trump ellen példátlan módon, másodszorra indított impeachment a republikánusok szerint még inkább megoszthatja a társadalmat. Még a demokrata Biden hívei között is vannak olyanok, akik szerint a „per” miatt a Szenátus nem tudna foglalkozni a törvényalkotással és az új elnök programjának ellenőrzésével.

A felsőházban immár többségbe került demokraták azonban gyorsított eljárást akarnak és ezért azt szorgalmazzák, hogy minden nap délután 1-kor tartsanak vitát és a nap maradék részében a normális ügyrenddel foglalkozzanak.

Trump demokrata ellenfelei azzal vádolják a választások eredményét megkérdőjelező elnököt, hogy „lázadást szított” és ezzel „világos és valós veszélyt” jelent az amerikai demokráciára.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×