eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Lakat a biztonsági kerítésen, amellyel az utakat zárták le a washingtoni Capitolium környékén 2021. január 16-án. Joe Biden megválasztott amerikai elnök január 20-i beiktatási ünnepségének zavartalansága érdekében fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, valamint legalább 20 ezer nemzeti gárdista biztosítja az eseményt, miután január 6-án Donald Trump hivatalából távozó elnök támogatói erőszakkal behatoltak a Capitoliumba.
Nyitókép: Justin Lane

Kis-Benedek József: szükség van a példa nélküli biztonsági intézkedésekre a Biden-beiktatáson

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek Washingtonban Joe Biden megválasztott elnök szerdai beiktatási ceremóniájára, hasonló készültségre eddig nem volt példa. Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerint a Capitolium ostroma után nem túlzók ezek az intézkedések.

Senki sem engedheti meg magának az Egyesült Államokban, hogy azokat a tapasztalatokat, amelyekre a közelmúltban történtek idején tehetek szert, ne használja fel az elnök beiktatása során. Előre jelezte már 16 szélsőséges csoport, hogy részt vesz az eseményeken, de azt nem tudni, hogy milyen tevékenységet folytatnak majd. Az biztos, hogy szándékukban áll a rend megzavarása, esetleg olyan eszközök használata, amelyek nem megengedettek – mondta az InfoRádióban Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára úgy fogalmazott, jól megszervezett az elnöki beiktatás, a titkosszolgálat a felelőse. Nemcsak az a dolga, hogy az elnök és családja, illetve a volt elnökök védelmét megszervezze, hanem egyfajta koordinációs központot képezve az összes bevethető erőt is irányítja.

"Hat napja folyamatos a készenlét, több mint tízezer nemzeti gárdista van a helyszínen. Több ezer rendőr és biztonsági ember van szolgálatban, és még 3-4 ezer ember áll készenlétben Washington közelében, ha szükség van rá" – mondta a szakértő, és hozzátette, az összes szolgálat gyűjti az információkat, a rendvédelmi egységek pedig szükség esetén beavatkoznak.

A hírszerzés értesült arról, hogy támadást készíthetnek elő, ezért figyelik a mozgásokat, s mivel beígérték azt is, hogy különböző államokban lesznek tüntetések, az FBI mind az ötven államban készenlétben áll.

Az FBI szerint belső incidens is előfordulhat, de Kis-Benedek József szerint annak kicsi a valószínűsége, hogy az elnök közvetlen közeléből érkezzen támadás. Arra viszont fel kell készülni, hogy a tüntetők között sok korábbi katona van, és lehetnek náluk akár fegyverek is.

"A szervezők azt mondták, hogy a stratégia nem a védekezés lesz, hanem a támadás. Ez azt jelenti, ha agresszíven lépnek fel a rendbontók, akkor ellenük is agresszíven fognak fellépni a hatóságok" – mondta a nemzetbiztonsági szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×