eur:
392.73
usd:
367.67
bux:
66216.88
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Capitoliumi rendőrök fegyverrel a kezükben állnak egy elbarikádozott ajtó mögött, mert Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja megpróbál betörni az ülésterembe 2021. január 6-án. A támadás miatt félbeszakították a kongresszus két házának ülését, amelyen várhatóan hivatalosan is véglegesítik a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i amerikai elnökválasztás eredményét.
Nyitókép: MTI/AP/J. Scott Applewhite

A Nemzeti Gárda felfegyverkezve védi majd a Capitoliumot

Az FBI fegyveres tüntetések veszélyére figyelmeztetett Washingtonban Joe Biden beiktatásához kapcsolódóan.

Fegyvert is viselhetnek az utcákon a Nemzeti Gárda Washingtonba vezényelt tagjai – közölték amerikai tisztségviselők.

Ryan McCarthy amerikai védelmi államtitkár azt követően engedélyezte a fegyverviselést a gárda tagjai számára, hogy

a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) fegyveres tüntetések veszélyére figyelmeztetett Washingtonban, Joe Biden demokrata párti elnökjelölt január 20-ai beiktatása közeledtével.

Egyelőre annyit tudni, hogy a Capitolium védelmével megbízott gárdisták önvédelem céljából biztosan hordanak majd fegyvert maguknál – árulta el az egyik illetékes.

A Nemzeti Gárda 10-15 ezer tagját vezényelhetik Washingtonba, hogy segítsenek a rendőrségnek a Biden beiktatása körüli teendőkben. Elsősorban védelmi, logisztikai és kommunikációs feladatok ellátásánál számítanak rájuk. Az amerikai hadsereg még nem kommentálta az értesülést.

Múlt szerdán Donald Trump elnök több száz feldühödött híve erőszakkal behatolt a Capitoliumba, és csak négy órányi művelettel – a Nemzeti Gárda segítségével – sikerült őket eltávolítani az épületből. Az ostrom során öten életüket vesztették. Az incidens miatt meg kellett szakítani a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményének véglegesítését.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×