eur:
394.62
usd:
371.74
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Donald Trump amerikai elnök köszönti támogatóit, miután golfozott a nevét viselő pályán a Virginia állambeli Sterlingben 2020. november 8-án. A CNN az előző napon jelentette be, hogy Trump kihívója, a demokrata Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást, miután Pennsylvaniában is ő kapta a legtöbb szavazatot. Trump nem ismeri el Biden győzelmét, szerinte ő nyerte meg a választást, és azt állította, hogy több tízezer levélszavazat a választás napján urnazárás után érkezett be, ami szerinte törvénytelen.
Nyitókép: MTI/AP/Steve Helber

Négy halott szavazót találtak Georgiában, a Trump-stáb szerint még nincs vége

Továbbra sem fogadja el, hogy elvesztette volna az elnökválasztást Donald Trump amerikai elnök. Támogatói négy “halott szavazót” találtak Georgiában, más államokat pedig beperelt a Trump-stáb, ami fékezheti a hivatalos végeredmény publikálását.

Donald Trump amerikai elnök továbbra is azt állítja, hogy masszív választási csalás áldozata lett, és nem demokrata riválisa, Joe Biden nyerte az elnökválasztást.

Trump támogatói már korábban pert indítottak a Michigan államban lévő, demokrata irányítású Detroitban, ami fékezheti a város és a hozzá tartozó Wayne megye választási eredményének hitelesítését.

A Trump-kampánycsapat szövetségi pert is indított az állam ellen, ami a teljes michingani eredmény kihirdetését késleltetheti.

A panasz szerint „illegális és nem jogosult” szavazatokat is beszámítottak. A jelenlegi állás szerint Joe Biden 146 ezerrel több szavazatot gyűjtött be az államban, mint az elnök. Trump stábja perel még Pennsylvániában, Wiscounsinban, Arizonában és Nevadában.

A késlekedés komoly zavart okozhat az elnökválasztás sajátosan amerikai mechanizmusában, mert veszélybe sodorja a december 14-i elektori kollégiumi szavazást. Itt államuk lakosságának szavazatai alapján adják le voksait a delegált elektorok, és a minimum 270 elektori szavazatot elérő jelölt lesz az elnök.

Az eredmény késleltetésével párhuzamosan

fennáll a lehetősége, hogy az egyes államok kongresszusi képviselői válasszanak új elektorokat, akik a hagyománnyal szembemenve saját pártszimpátiájuk alapján szavazhatnak.

Elméletben ezzel Trump meg tudná fordítani a választási eredményt.

Georgia államban közben, ahol minimális szavazattal vezet Joe Biden, a hatóságok beleegyeztek abba, hogy kézzel újraszámolják a voksokat. A Trump-stáb itt négy olyan embert talált, aki már a választás előtt meghalt, de a nevükben a republikánusok szerint szavazatokat adtak le.

“Ennek a választásnak még nincs vége” – mondta Tim Murtaugh, Trump kampányának kommunikációs igazgatója. Murtaugh elismerte, hogy a kis számú georgiai állítólagos csalási eset nem módosíthatja a kimenetelt az államban, de azt mondta: továbbra is az a végső cél, hogy újraválasszák az elnököt.

“Nem egy dolgon fordul majd meg a választás, ez egy folyamat”

– tette hozzá.

A georgiai újraszámlálás során a kinyomtatott szavazólapokat kézzel összesítik – a helyi törvény alapján első körben beszkennelték őket. A számlálásra mindkét nagy párt megfigyelőit meghívják, és a folyamat várhatóan november 20-ig tart majd. A döntést a helyi republikánus államminiszter jelentette be.

A magát már megválasztott elnöknek tartó Joe Biden és hívei szerint Trump továbbra is alaptalan vádakat fogalmaz meg és ezzel alá akarja ásni az egyes államok választási rendszerébe vetett bizalmat.

Közben Karl Rove ismert republikánus kampányszakember azt üzente Trumpnak és a republikánusoknak: bár a vártnál sokkal jobban szerepeltek a választás napján, a Fehér Ház gazdát cserélt, Trump egyetlen olyan államot sem tud a bíróságon visszaszerezni, amelynek szavazatai megváltoztatnák a végeredményt. „Ehhez rendszerszintű csalást és több tízezer hamis szavazat leadását kellene bizonyítani” – írta a The Wall Street Journalban. Az elnöknek részt kellene vállalnia a nemzet egyesítéséből, vezetni a békés hatalomátadás, ,és elengedni a sérelmeit – tette hozzá.

Trump szerdán, a Veteránok napján koszorút helyezett el az Arlington katonai temetőben, később viszont egy sor tweetben visszatért a választás témájához, és az mondta, hogy valótlan közvélemény-kutatási adatok publikálásával néhány vezető médium “elszabotálta” wisconsini választási győzelmét.

Joe Biden közben folytatta a felkészülést a hatalom átvételére, és tanácsadóját, Ron Klaint nevezte ki stábja főnökévé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×