eur:
392.21
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Levélszavazatokat számolnak egy választási hivatalban a Pennsylvania állambeli Allentownban 2020. november 5-én, két nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után.A rendkívül sok postán leadott szavazat feldolgozása miatt még nem nem dőlt el ki nyeri az elnökválasztást az Egyesült Államokban. A szoros küzdelem az újraválasztásért induló Trump, és kihívója Biden között zajlik.
Nyitókép: Levélszavazatokat számolnak egy választási hivatalban a Pennsylvania állambeli Allentownban 2020. november 5-én. MTI/AP/Mary Altaffer

Kivizsgálják a választási szabálytalanságokat, egy amerikai ügyész már lemondott

William Barr, az Egyesült Államok legfőbb ügyésze zöld jelzést adott a november 3-i elnökválasztáson történt, feltételezett szabálytalanságok ügyészi kivizsgálására.

A kiküldött feljegyzésben dicsérte a demokrácia erejét, mivel több mint 140 millió amerikai szavazott az elnökválasztáson. Azt írta továbbá, hogy az eredmények hitelesítése előtt végezzenek vizsgálatokat az állítólagos választási szabálytalanságokról. Ilyen vizsgálatokat és felülvizsgálatokat akkor lehet lefolytatni, ha egyértelmű és látszólag hiteles állítások vannak olyan szabálytalanságokról, amelyek – ha igazak – potenciálisan befolyásolhatják az egyes eredményeket az államokban.

Barr szerint a szavazás lezárultával „elengedhetetlen, hogy az amerikai nép bízhasson abban, hogy a választást úgy hajtották végre, hogy az eredmények pontosan tükrözik a választók akaratát”.

Barr utasítása után lemondott a választási bűncselekmények vizsgálatáért felelős vezető ügyész – írta a CNN. Richard Pilger szerint ez ugyanis semmissé teszi azt a negyvenéves irányelvet, mely szerint a választási eredmények hitelesítése előtt tilos megindítani bármilyen eljárást szavazási csalások gyanújának kivizsgálására.

Mint arról beszámoltunk, Donald Trump amerikai elnök jogászcsapata benyújtotta a perkeresetet a pennsylvaniai választások miatt. A keresetet a pennsylvaniai szövetségi bíróságon nyújtották be, annak gyanújával, hogy a tagállam levélszavazási rendszere "nélkülözött minden átláthatóságot és ellenőrizhetőséget, amely a személyes szavazások esetében biztosított volt".

Az InfoRádió Aréna című műsorának szerdai vendége Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének megbízott vezetője lesz, a téma pedig az amerikai elnökválasztás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×